Topgolf

Van collegegolfer naar tourpro: Mayka Hoogeboom klaar voor volgende stap

Hoe is het om tourpro te zijn? In de serie ‘Het echte tourleven’ geven wij een inkijk in het leven van drie professionele golfers: Mayka Hoogeboom, Romy Meekers en Davey Porsius. In de derde aflevering vertelt Hoogeboom over haar aanstaande switch van amateur naar pro.

De 23-jarige Hoogeboom vertrok drie jaar geleden naar Amerika om golf en studie te combineren. Nu staat ze op de drempel om haar amateurstatus te verruilen voor een leven als tourpro. Als student op de Kent State University in Ohio wordt alles voor haar geregeld, maar vanaf juni staat de Nederlandse volledig op eigen benen.

In een week zonder wedstrijden weet Hoogeboom precies hoe haar week ingevuld werd. Een overzicht:

Maandag en woensdag
06.30 uur – sporten
11.00-12.30 uur – college
12.30-12.45 uur – richting golfbaan
13.00-15.30 uur – golftraining
15.30-15.45 uur – richting universiteit
15.45-17.00 uur – college

Dinsdag en donderdag
11.00-14.00 uur – college
14.30-18.00 uur – golftraining

Vrijdag
06.30 uur – sporten, inclusief conditie
10.00 uur – golf, kwalificatiewedstrijd

Wekelijks kwalificeren

De kwalificatiewedstrijd op vrijdag is van belang voor het weekend erna. De beste vijf speelsters van die dag mogen Kent State vertegenwoordigen in de volgende wedstrijd, waar wordt gestreden tegen andere universiteiten. “Het niveau is daardoor altijd hoog”, vertelt Hoogeboom. “In het begin plaatste ik mij soms niet of ik moest echt strijden om mezelf in het team te spelen voor de volgende wedstrijd. Nu eindig ik meestal eerste of tweede. En omdat ik in mijn laatste jaar zit, heb ik eigenlijk een vaste plek in het team. Ook vanwege goede prestaties in eerdere wedstrijden.”

In weken dat er wedstrijden zijn is het schema nog drukker. “Onlangs vertrokken we op vrijdag naar Columbus dat ook in Ohio ligt”, zegt ze. “Toen hebben we direct een oefenronde gespeeld. Op zaterdag speelden we vervolgens 36 holes en op zondag 18 holes. Maandag en dinsdag had ik college en trainingen en op woensdag vertrokken we alweer naar de volgende wedstrijd.”

Behulpzame hoogleraren

Gelukkig voor Hoogeboom denkt de universiteit goed mee als ze veel colleges mist. “De hoogleraren zijn ontzettend behulpzaam wat dat betreft. Ze staan altijd open om ons te helpen of om ons meer tijd te geven voor huiswerk.” Het is alleen geen luilekkerland, want de cijfers zijn bepalend. “Coaches kijken daar ook naar. Het kan zelfs zijn dat je niet naar een wedstrijd mag als het niet goed gaat op de universiteit. In het eerste jaar moet iedereen daar best aan wennen.”

Hoogeboom is wel echt voor het golf naar Ohio gegaan. "Daarom heb ik niet zo’n moeilijke studie gekozen. Studenten op Stanford of Northwestern University moeten bijvoorbeeld veel meer studeren dan ik. Hun week zal er anders uitzien dan die van mij. Ik ben hier echt iedere dag met golf bezig. Dat vind ik ook het allerleukste om te doen, al heb ik natuurlijk ook niet iedere dag zin om naar de golfbaan te gaan. Het samen trainen met teamgenoten is dan wel heel prettig.”

Terug naar alleen trainen

Daarom zal het wennen worden om weer alleen te trainen in Nederland. “Ik vind het sowieso altijd wel moeilijk om door te gaan naar het volgende hoofdstuk. Ik heb hier drie jaar gewoond en het is echt mijn eigen plek geworden. Bovendien is de kans klein dat ik hier terugkeer, omdat er eigenlijk geen toernooien zijn in Ohio. Maar ik heb er heel erg zin in om pro te worden in juni.”

Ze is van plan om wedstrijden te spelen op LET Access Series, het tweede niveau van Europa. “Ik heb al een invitatie op zak voor het tweede toernooi dat ik kan spelen. En we zijn nog bezig met het eerste toernooi in juni. Als ik daar de cut haal, krijg ik direct een betere ranking voor de toernooien daarna.”

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door Mayka Hoogeboom (@mayka_golf)

Landelijke finale halen

Maar eerst wil de Voorschotense goed afsluiten in de Verenigde Staten. Eind april wist ze met Kent State de Mid-American Conference met ruime voorsprong te winnen. Daarom zijn ze geplaatst voor de regionale kampioenschappen van volgende week. Hoogeboom speelt dan op de University of Georgia Golf Course. Daar strijden twaalf teams voor vijf plekken in de landelijke finale, die eind mei is in Scottsdale, Arizona.

Hoogeboom zal als tourpro, net als Porsius en Meekers, afhankelijk zijn van sponsors. Dat is misschien wel de grootste verandering, want op Kent State University hoeft ze zich nergens zorgen om te maken. "We krijgen alles. Ieder jaar krijgen we nieuwe clubs. Ook kleding wordt natuurlijk geregeld. En als ik tussendoor iets nodig heb, dan vraag ik dat aan mijn coach.”

Lees meer over
Topgolf LET Access Achtergrond