Dutch Ladies Open

De magie komt van Mayka Hoogeboom

Halverwege het Big Green Egg Open zitten nog vier Nederlanders in het toernooi. Dat is bijna de helft van het aantal dat donderdag op de Rosendaelsche aan de afslag stond. Van dat kwartet is amateur Mayka Hoogeboom met een plek in de top 5 verrassend de beste landgenote.

Met een score van vier uit negen doet Nederland het als golfland in het Big Green Egg Open bepaald niet slecht. Vandaag traden ook andere landgenoten op de voorgrond dan gisteren. De oranjeshow werd dit keer ‘gestolen’ door de 22-jarige Mayka Hoogeboom. De amateur én debutante in het Big Green Egg Open deed gisteren al van zich spreken, maar had voor de tweede dag nog meer in petto. Dankzij een ronde in 68 slagen en met -4 voor het toernooi staat ze maar mooi in de top 5, op vier slagen van leider Whitney Hillier. Ook wereldtopper Anna Nordqvist doet met -2 zeker nog mee om de zege. “Het halen van de cut was voor mij hier het doel, het is tenslotte mijn eerste toernooi op de LET. Ik probeerde dus donderdag onbevangen te beginnen, maar spannend is het dan toch.”

Zo ook vandaag. Hoewel het meeste publiek met de showflights meeliep en Hoogeboom in de luwte haar birdies maakte, begon ze gaandeweg wel iets meer te beseffen dat er ook op haar werd gelet. “Ik zal het dus morgen ook best spannend vinden, maar misschien ben ik ook wel relaxt.”

Mayka Hoogeboom afslag Big Green Egg Open

Gameplan

In elk geval hoeft het gameplan niet zo ingewikkeld te zijn, vindt Hoogeboom, die in Amerika studeert en golft op Kent State. “Je moet hier goed op de fairways blijven, dan heb je niet vaak een heel moeilijke slag naar de green. Er zijn holes waar je dan birdies kan maken en op de tricky holes moet je niet te veel risico willen nemen en genoegen nemen met een par.”

Coffa

Pasqualle Coffa viel op de tweede dag enigszins terug. De ene dag is de andere niet, bleek maar weer eens. Op de eerste negen holes raakte ze geen fairway. “Mijn ijzers waren niet op lijn. Af en toe schoot me wel een verkeerd woord te binnen, maar die wolkjes negativiteit heb ik weggeblazen. Gelukkig was mijn shortgame goed en maakte ik een paar serieuze putts voor par, waardoor ik het nog een beetje bij elkaar kon houden.” Met een tussentotaal van 144 slagen na 36 holes, staat Coffa nog wel in de top 20.

Meekers

Romy Meekers heeft halverwege het toernooi twee slagen meer. Vandaag was ze beduidend meer over haar ronde te spreken dan gisteren. “Het ging stukken beter, alleen het putten niet. Drie drie-putts in een ronde, dat zegt genoeg.” De drie birdies op de laatste vier holes waren dan ook meer dan welkom. Zo sloeg Meekers zich nog vrij comfortabel het weekeinde in. “Daarmee viel ook wel een last van mijn schouders. Het is wel lekker dat je het niet op het randje haalt maar op deze manier.”

Bontan

Ook Zhen Bontan is er dit weekeinde nog bij. Ook voor haar is dit toernooi op de Ladies European Tour een kans op een podium dat ze niet wekelijks mag beklimmen. Ze deed het in stijl, met een birdieputt van dertien meter op de laatste hole. “Ik had tot dan op de tweede negen bijna alle putts te kort gelaten en dat wilde ik nu zeker voorkomen. Dat moet ik in het weekeinde ook maar doen zo”, zei ze met een glimlach. Het gevoel dat deze prestatie erin zat, kreeg ze de afgelopen weken al. “Ik speel al een tijdje best goed, maar vaak kostten een of twee holes me de kop. Als ik dat kan vermijden, zit dit erin. Ik hoop nu op de komende twee dagen het weer iets beter te doen.”

Afvallers

Voor de amateurs Anne-Sterre Den Dunnen, Rosanne Boere, Danique Stokmans en Lynn van der Sluys is het avontuur na twee dagen voorbij. Eerstgenoemde bungelde na binnenkomst een tijdje op het randje van wel of niet, maar viel er uiteindelijk met één slag te veel toch net overheen. Stokmans nam afscheid met een knappe tweede ronde in level par.

Ook voor Daphne van Houten, de fysiek beperkte golfster die haar debuut op de Ladies European Tour maakte, houdt het Big Green Egg Open na twee ronden op. "Het ging vandaag beter dan gisteren, toen ik toch wel last van zenuwen had. Nu was het redelijk solide met af en toe een dipje. Wat ik hier vandaan meeneem is dat ik een stuk verder zal moeten slaan, wil ik met deze meiden meekunnen. Ik lig echt een stuk korter. Ook hun shortgame is nog beter dan dat van mij, maar daar kan ik aan gaan werken natuurlijk. Net als omgaan met de stress en de druk van het spelen in zo'n toernooi met zo'n ambiance."

Scores

 

Tickets voor het Big Green Egg Open

Wil je nog naar het Big Green Egg Open dit weekeinde? Er zijn nog gratis tickets te verkrijgen. Bestel ze hier!

Big Green Egg Open tickets
Lees meer over
Topgolf