Big Green Egg Open

Georgia Oboh op een missie in Arnhem

Voor Georgia Iziemgbe Oboh was er geen reden om na haar ronde op kousenvoeten de Rosendaelsche te verlaten. De pas 20-jarige speelster met Nigeriaanse roots geniet van de haar gegeven tijd in het Big Green Egg Open.
Beeld: ApproachTheGreen

Beeld: ApproachTheGreen

En die tijd verlengde ze vandaag met nog eens twee dagen, want na een knappe ronde in 71 slagen (-1) gaat ze zonder twijfel de cut halen. Sterker nog: Oboh staat aan het einde van de dag vrijwel zeker in de top-30.

Puzzelstukjes

De in Bury geboren Oboh is vierdejaars professional, maar op de Ladies European Tour is een 13de plaats in het Tsjechisch Open vorige maand haar beste resultaat. Ze miste de cut vaker wel dan niet. Maar dit seizoen lijken de puzzelstukjes wat beter in elkaar te vallen. “Ik heb me dit seizoen beter kunnen voorbereiden en tijdens een break in juni heb ik weer aan mijn techniek kunnen werken.”
Daarbij speelt haar vader als coach ook rol. Moeder Oboh is dit seizoen doorgaans haar caddie. “Ze houden me allebei op hun eigen manier bij de les en helpen me de juiste beslissingen te nemen.”

Ambitie

Oboh is niet de eerste en enige golfster met de ambitie om de beste van de wereld te worden, maar het moment waarop ze zichzelf dat doel stelde is op zijn minst een mooi verhaal. Bij het Brits Open in 2008 wierp de toenmalige nummer een van de wereld, de Mexicaanse Lorena Ochoa, haar een bal toe. Georgia, nog maar net een jaar aan het golfen, wist het toen zeker: ik wil de nummer één van de wereld worden.
Ze komt uit voor Nigeria, het land waar haar ouders werden geboren. Met een reden. “Ik heb familie in zowel Engeland als Nigeria, maar mijn hart ligt bij Afrika. Ik zou graag voor Nigeria op de Olympische Spelen willen uitkomen en ik wil in Afrika bij meer meisjes het golf onder de aandacht brengen. In Nigeria is het amateurgolf best wel in ontwikkeling, er zijn meer golfsters dan ooit, maar heel weinig meisjes breken door als professional. Ook door onbekendheid. Daar wil ik me voor inzetten.”

Schoenen

Vorig jaar miste ze ruim de cut op de Rosendaelsche. Dit jaar is ze er dus ook in het weekeinde bij. “Ik heb mezelf dit jaar ook iets meer vrije tijd gegund, heb ook al van de stad Arnhem kunnen genieten. Misschien heeft dat wel geholpen”, zegt ze met een grote glimlach.
Tot slot, haar outfit in de baan kunnen we niet onbesproken laten. Georgia draagt tijdens haar ronde Vibram five fingers shoes en dat is tussen de veelal witte stappers een opvallende verschijning. “Ik ben ze op advies van mijn Pilates-coach gaan dragen. Toen ik na vijf zware dagen Qualifying-school helemaal geen last had van mijn voeten, was ik ook overtuigd. Het is gebaseerd op blootvoets lopen en ik vind het heerlijk. Het enige nadeel is dat wanneer het regent, ik snel natte voeten krijg, ook al heb ik nu een paar dat waterdicht zou moeten zijn. Maar als mijn voeten nat worden, trek ik halverwege de ronde een droog par aan.” 

Georgia Oboh in Big Green Egg Open

Beeld: ApproachTheGreen

Nederlanders

In de ochtendgroep vielen toch ook de prestaties van Danique Stokmans (level par) en Anne-Sterre Den Dunnen (+1) over 18 holes in positieve zin op. Aan het einde van de dag zal blijken of genoeg is om in het toernooi te bliiven. Lynn van der Sluys mag daar helaas na een ronde in 79 slagen en een totaal van +10 niet meer op hopen. Ook voor Daphne van Houten, de fysiek beperkte golfster die haar debuut op de Ladies European Tour maakte, houdt het Big Green Egg Open na twee dagen op.

Leaderboard

Lees meer over
Topgolf