Topgolf

Tourpro Meekers: 'Sponsordeals voor drie jaar geven rust'

Hoe is het om tourpro te zijn? In de serie ‘Het echte tourleven’ geven wij een inkijk in het leven van drie professionele golfers: Romy Meekers, Mayka Hoogeboom en Davey Porsius. In de tweede aflevering nemen we de financiën van Meekers onder de loep.
Beeld: Approach the green

Beeld: Approach the green

Er gaat veel geld om in de internationale golfwereld. Het verschil in prijzengeld tussen mannen- en vrouwentoernooien is alleen gigantisch. Ter illustratie: het verschil bij de twee grootste toernooien in Nederland is ruim 1,5 miljoen euro. Bij het KLM Open spelen de mannen om een prijzenpot van ruim 1,8 miljoen euro, terwijl bij het Big Green Egg Open 300.000 euro vergeven wordt. Dat maakt het voor een Ladies European Tour-speelster zoals Meekers financieel een stuk ingewikkelder dan voor de mannen op de DP World Tour.

Deals voor drie jaar

De Utrechtse heeft haar financiën desondanks zo goed als rond voor dit seizoen. Aan het begin van haar professionele golfcarrière in 2021 heeft ze meerdere sponsors aan zich weten te binden voor drie jaar, met een jaarbudget van 30.000 euro. De meeste contracten lopen af aan het einde van 2023. “Ik ben blij met de manier waarop ik dat aangepakt heb. Ik hoef niet elk jaar opnieuw met sponsors om de tafel. Dat heeft mij rust gegeven. Maar aan het einde van dit jaar is het wel spannend of de bedrijven die nu sponsoren mij blijven steunen.”

Golf Team Holland is een van de partijen die Meekers sponsort. Het full-service managementbureau van de NGF steunt haar niet alleen financieel, maar ook met wildcards voor toernooien op de Ladies European Tour (LET). Vanwege het verliezen van haar tourkaart op de LET werd de bijdrage voor dit jaar wel teruggeschroefd.

Om de tafel met sponsors

Een tourpro staat het liefst op de golfbaan natuurlijk. Maar ook de randzaken horen erbij, zoals het sluiten van de sponsordeals. De 25-jarige Meekers vindt dat altijd spannende gesprekken. “Het is eigenlijk wel een kwestie van je handje ophouden. Ik probeer daar zo creatief mogelijk in te zijn, want ik wil er wel iets tegenover zetten. Dat is bijvoorbeeld in de vorm van een Pro-Am, beat the pro of een clinic bij een evenement. En soms heb ik de luxe dat iemand het mij gunt met een bijdrage.”

De kosten voor een professionele caddie zijn ongeveer 800 euro voor een week

Het schema van Meekers is duidelijk tot en met eind mei. Ze kan daardoor een kleine planning maken voor de komende weken. “De toernooien in Duitsland en Tsjechië ga ik met de auto heen, dus daar hoef ik geen vlucht voor te boeken. De enige keer dat ik ga vliegen de komende periode is voor een Pro-Am in Zwitserland. Het vliegticket kost 150 euro en verder wordt alles daar vergoed. Daarnaast krijgen pro’s een startbedrag van zo’n 600 euro en er is voor de top-8 een beetje prijzengeld. Dat is voor mij dan dus een lucratieve uitnodiging om op in te gaan.”

Professionele of lokale caddie?

Tijdens een toernooi zijn de kosten ongeveer 1.000 euro voor een week. Dat is exclusief caddie. “De ene keer speel ik wel met caddie en de andere keer niet. De kosten voor een professionele caddie zijn ongeveer 800 euro voor een week. Dat is vooral duur als ik de cut mis. Maar als hij ervoor zorgt dat ik twee slagen win, pak ik soms 2.000 euro meer aan prijzengeld. Dan bewijst een caddie zijn waarde.”

In Zuid-Afrika maakte Meekers gebruik van een lokale caddies. “Dat scheelt heel veel in de kosten. Wij betalen hen zo’n 25 euro per dag en aan het einde van de week krijgen ze een bonus van meestal 50 euro. Voor ons is dat niet veel en zij zijn er heel erg blij mee.”

Prijzengeld

Dit seizoen haalde Meekers in zeven toernooien (LET, Sunshine Ladies Tour en LET Access) vijf keer de cut. De Nederlandse werd zelfs een keer zevende, maar toch verdiende ze nog geen 6.000 euro. Het geeft aan waarom de meeste speelsters snel de stap willen maken naar de LPGA, waar het prijzengeld vaak minimaal zes keer zo hoog is in vergelijking tot Europa.