NGF

Dit verandert er in de NGF Competitie vanaf 2024

Vanaf volgend jaar gaat er een hoop veranderen in de NGF Competitie. Een aantal klassen wordt 18-holes in plaats van 27-holes, er komt mogelijk een 65+-competitie en de Dames Dinsdag wordt samengevoegd met Dames 50+ op de donderdag.

Om direct een misverstand uit de weg te helpen: de 36-holescompetitie blijft 36-holes. Voor de dames 50+, de heren 50+ en de heren zondag die 27-holes spelen verandert de opzet vanaf de 3e klasse. De dames 27-holes op zondag gaat vanaf de 2e klasse naar 18-holes.

“In 2024 spelen wij 2e klasse Heren 27-holes en degraderen. Gaan wij volgend jaar dan 18-holes spelen?”

Ja, dat klopt. Teams die in de 2e klasse degraderen naar de 3e klasse zullen 18-holes gaan spelen. Teams die in de 3e klasse spelen en promoveren naar de 2e klasse zullen 27-holes gaan spelen.

Hoe hoger je niveau, hoe groter de kans dat je 27-holes blijft spelen. Beter worden en promoveren loont dus als je niet graag 18-holescompetitie wil spelen. De technische commissie van je eigen club is het aanspreekpunt om te weten wat er precies voor jouw team verandert.

Veranderingen NGF Competitie in 2024

“Speelt de huidige 18-holescompetitie volgend jaar tegen teams uit de 27-holescompetitie die 18-holes gaan spelen?”

Nee, dat is niet het geval. Deze twee afdelingen bestaan los van elkaar. En zullen in 2024 ook aparte afdelingen blijven. Clubs kunnen teams inschrijven voor 27-holes of 18-holes. In het geval van de 27-holes betekent dat vanaf de 3e klasse dat het desbetreffende team 18-holes speelt.

“Als ik Dames 27-holes 50+ speelde dit jaar in de 1e klasse. Hoe ziet dat er volgend jaar uit?”

Deze nieuwe Dames 50+ 27-holes Afdeling zal bestaan uit een Hoofdklasse, 1e, 2e, 3e en een nieuw te vormen 4e klasse. De Hoofdklasse, 1e en 2e klasse zullen in 2024 27-holes gaan spelen en de 3e en 4e klasse 18-holes. De speeldag is donderdag.

In 2023 was er geen normale promotie-/degradatieregeling in beide Afdelingen. Er was wel een overgangsregeling van kracht. Deze overgangsregeling houdt in dat de eindstanden van de poules van competitieseizoen 2023 bepalend zijn voor de klasse-indeling van 2024. Hoe dat precies voor jouw team zit, lees je hier.

“Hoe ziet een 18-holescompetitiedag eruit?”

De 18-holescompetitie bestaat uit een 9-holes single en 9-holes greensome. Met een puntentelling dat alle holes gespeeld moeten worden en elke hole telt. Dit is gelijk aan de huidige 18-holes competities die als positief wordt ervaren. Na elk van de 9 holes wordt er geteld hoeveel holes er gewonnen zijn. Als single 1 van team A wint van single 1 van team B door meer holes gewonnen te hebben, dan ontvangt hij daarvoor 2 wedstrijdpunten. Zo gaat het met alle 6 singles en alle 3 greensomes. In totaal zijn er zo 18 wedstrijdpunten te verdelen.

Tevens zijn er nog 2 extra wedstrijdpunten te verdienen voor het team dat de meeste holes in de singles heeft gewonnen en ook 2 extra wedstrijdpunten voor het team dat de meeste holes in de greensomes heeft gewonnen. In totaal zijn er dus 22 punten per wedstrijd te winnen. Hiermee zorg je ervoor dat iedereen tot en met de laatste hole z’n best blijft doen, omdat het afhankelijk kan zijn voor de 2 extra wedstrijdpunten.

“Is het al zeker dat er een 65+-competitie komt?”

In april 2023 is aan de clubs gevraagd om een inschatting te maken of en met hoeveel teams er eventueel aan een 65+ competitie zou worden deelgenomen. Op basis van de respons, meer dan 80% van de clubs heeft gereageerd waarvoor dank, is besloten om geen Dames 65+ competitie te organiseren omdat er hier te weinig animo voor is. Bij de heren daarentegen is de belangstelling dusdanig dat met ingang van het competitieseizoen 2024 er een aparte Heren 65+ competitie zal worden georganiseerd.

Deze Heren 65+ competitie zal op vrijdag worden gespeeld en over 18-holes gaan. En in de bekende vorm van 9-holes single en daarna 9-holes greensome. Om deel te nemen aan deze competitie moeten de spelers op 1 april 2024 minimaal de leeftijd van 65 jaar hebben bereikt. Voor de volledigheid, de al bestaande aparte 18-holes competitie voor Heren 50+ zal blijven bestaan.

“Hoe is dit besluit genomen?”

Het NGF-bestuur heeft in 2021 een werkgroep in het leven geroepen om competitiedilemma's (geen groei meer mogelijk en onevenredige bezetting starttijden) te bestuderen. De werkgroep bestond uit vertegenwoordigers van een tiental verenigingen (zoals een club met meerdere hoofdklasseteams, een club die met meerdere teams uitkomt in de korte- en lange-banencompetitie en een club met beperkte speelrechten). De opdracht aan de werkgroep luidde in het kort:

  • Kom tot een plan voor een duurzame competitie vanaf 2024, waar an sich verandering geen doel is.
  • Zorg er daarbij voor dat in elk geval golfclubs en golfbanen inspraak hebben.
  • Toets eventuele concepten ook bij de huidige competitiespelers én tevens bij niet-competitiespelers.

Het bestuur van de NGF heeft in de Algemene Ledenvergadering van zaterdag 26 november 2022 de clubs over vier voorstellen laten stemmen. Alle vier de voorstellen werden aangenomen, inclusief toestaan van pro’s vanaf de NGF Competitie in 2023.

Wil je meer weten over het waarom en het proces? Lees dan hier verder.

Lees meer over
Competitie NGF