Golfsport

Waarom een drop op de verkeerde plaats Rory McIlroy geen strafslag opleverde

Tijdens het US Open kreeg Rory McIlroy in de laatste ronde een vrije drop nadat hij geplugd in de bunkerrand lag. Achteraf bleek dat de procedure niet helemaal klopte, maar daar werd McIlroy niet op afgerekend. Hoe zit dat precies?
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Op hole 14 van The Los Angeles Country Club kwam McIlroy goed weg. Hij miste met een wedge de green en zag dat zijn bal boven de bunker in zijn eigen pitchmark terecht was gekomen. De nummer drie van de wereld haalde referee Courtnet Myhrum erbij en kreeg een vrije drop volgens Regel 16.3.

Verkeerd referentiepunt

Achteraf bleek dat McIlroy inderdaad recht had op een vrije drop, maar dat de plaats waar hij moest droppen verkeerd geïdentificeerd was. De nearest point of relief werd een punt naast de ingebedde bal van de Noord-Ier. USGA-bestuurder Thomas Pagel zegt achteraf dat er een punt direct achter zijn bal in het algemene gebied het referentiepunt had moeten zijn. "Wanneer je te maken hebt met steile hellingen ontstaan er vragen", vertelde Pagel aan Sports Illustrated. "In dit geval was er veel gaande. Maar er was een plek achter de bal waar hij had kunnen beginnen met meten."

McIlroy deed niets om een voordeel te behalen

Pagel zegt dat het verschil waarschijnlijk niet meer dan een halve meter zou zijn geweest ten opzichte van waar hij nu zijn slag speelde. McIlroy had praktisch nog steeds dezelfde pitch over naar een glooiende green. Ondanks het feit dat er niet volledig volgens de regels gehandeld is, was er geen sprake van een strafslag omdat hij de instructies van de referee opvolgde. Het maakt in dat geval niet uit of hij hier wel of geen voordeel van had. "Vanaf waar hij de nearest point of relief bepaalde, kreeg hij geen voordeel. En hij deed dit allemaal met goedvinden van de referee. McIlroy deed niets om een voordeel te behalen en hij werd verteld hoe hij de regel moest toepassen met betrekking tot de plaats van de drop”, aldus Pagel.

Uiteindelijk maakte McIlroy een bogey op 14, waarna hij uiteindelijk één slag tekort kwam om het US Open te winnen. Wyndham Clark stond na 72 holes met de trofee in zijn handen.

Lees meer over
Golfregels US Open Topgolf