Topgolf

Clark wint US Open dankzij twee woorden van zijn moeder én de putter van Fowler

Wyndham Clark wint op zondag 18 juni het US Open. Na de winnende putt verstopt hij zich in zijn pet. Vele tranen volgen. Hij kijkt dankbaar naar boven, en denkt aan zijn moeder. Waar komen deze tranen vandaan en welke rol speelt Rickie Fowler in zijn succesverhaal?
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

'Play big'

In 2013, toen Wyndham Clark studeerde aan Oklahoma State University, overleed zijn moeder aan borstkanker. "Toen ze ziek was, zei ze tegen me: 'Hey, play big. Speel voor iets groters dan jezelf. Je hebt een platform om een rolmodel te kunnen zijn voor zoveel mensen'. Ik heb dat ter harte genomen. Als ik aan het spelen ben, wil ik dat voor haar doen. Ik wil iedereen laten zien wie ik ben en hoeveel plezier ik heb tijdens het spelen. En ik hoop dat ik mensen kan inspireren om net als ik te willen zijn en beter te willen zijn dan ik.”

De toen 19-jarige Clark bleef verslagen achter, uit vorm en stuurloos zonder zijn rots, serieus overwegend om voorgoed te stoppen met de sport. Een sportpsycholoog hielp hem een eind op weg, maar de grootste motivatie blijven toch altijd de briefjes van zijn moeder. Als kind schaamde Clark zich voor de briefjes die zij in zijn tas en broodtrommel stopte: "Al mijn klasgenoten konden dat lezen."

Totdat de briefjes veranderden in sms'jes. De twee woorden waar zij vaak onaar teruggreep: play big. Het was al 'hét verhaal', toen Clark in mei dit jaar het Wells Fargo Championship op zijn naam schreef, zijn eerste PGA-overwinning ooit. 

Putter Rickie Fowler

Een grote rol in het kweken van zelfvertrouwen en het vinden van de weg naar de top is ook weggelegd voor zijn collegegolf-maatje Rickie Fowler. In de jaren na het overlijden van zijn moeder, vervult de vijf jaar oudere Fowler een rol als mentor. Hij helpt met instructies en tips. Het cirkeltje is dus rond als Fowler en Clark samen spelen in de laatste flight op zaterdag en zondag. Een innige omhelzing volgt op de 18de green. "Je moeder was bij je, ze is ongelofelijk trots", fluistert Fowler in het oor van Clark.

Overigens kan Clark zijn maatje Fowler nog op een andere manier dankbaar zijn. Hij heeft zijn putter na laten maken door fabrikant Odyssey Golf. Misschien is dat wel wat hij terugfluisterde. Nee, zonder gekheid. Voor het mooie verhaal houden we het bij de aanwezigheid van Lise Clark en haar woorden: play big.

Wyndham Clark wint US Open 2023 - Rickie Fowler emotioneel
Beeld: Getty Images
Lees meer over
Topgolf US Open