Topgolf

Verrassing op US Open: Wyndham Clark wint eerste major, Rory McIlroy tweede

Het US Open is gewonnen door Wyndham Clark. De Amerikaan verraste vriend en vijand door Rory McIlroy vannacht nipt voor te blijven. Hij won op The Los Angeles Country Club met een score van tien onder par.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Aan het begin van de laatste ronde waren er drie grote kanshebbers: Clark (-10), Fowler (-10) en McIlroy (-9). Ook nummer één van de wereld Scottie Scheffler zat aan het vinkentouw. De rest van het veld leek al uitgeschakeld voor de titel in het 123ste US Open.

Na negen holes in de laatste ronde ging het vooral tussen Clark en McIlroy. Beiden speelden de eerste negen in één onder par, waardoor ze een gaatje sloegen met Fowler en Scheffler. Vanwege zijn ervaring met vier majorzeges op zak, de laatste dateert echter alweer van 2014, leek McIlroy de te kloppen man. Op holes 10 tot en met 13 had de Noord-Ier keer op keer de kans om langszij te komen, maar de birdieputts gingen er niet in. Ook Clark - die dit seizoen voor het eerst won op de PGA Tour in het Wells Fargo Championship - bleef parren maken.

Bogey McIlroy, birdie Clark

Hole 14 bleek de genadeklap voor de Noord-Ier. Hij moest een bogey laten noteren na een matige wedge, terwijl Clark in de flight erachter een simpele birdie maakte op de par-5. Het verschil werd daardoor drie slagen in het voordeel van de Amerikaan. Na bogeys op 15 en 16 was het weer spannend, maar de 29-jarige golfer uit Denver hield zijn hoofd koel. Na een knappe parsave op 17 en een twee-putt op 18 vanaf achttien meter won hij zijn eerste major. Zijn beste prestatie in een major tot deze week? Een 76ste plaats in The Open van vorig jaar.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Fowler zakt terug, Fleetwood gaat laag

Voor Rickie Fowler werd het een teleurstellende dag. Hij stond heel de week bovenaan na een fabelachtige 62 in de eerste ronde. Daarmee werd de man uit Californië de eerste speler ooit met die score in een US Open. Xander Schauffele evenaarde dat twintig minuten later, waardoor ze samen de geschiedenisboeken in gaan. Op de slotdag maakte Fowler een 75 (+5) om terug te zakken naar de gedeeld vijfde plaats.

Achter Clark en McIlroy werd Scheffler knap derde, Cameron Smith eindigde als vierde. Tommy Fleetwood, die samen met Fowler en Min Woo Lee de top-5 compleet maakte, beleefde de beste zondag van het veld. Met zes birdies en een eagle kwam hij tot een 63, een evenaring van de laagste laatste ronde in een US Open ooit.

Uitslag
Bekijk hieronder de hoogtepunten van Clarks laatste ronde:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.