Topgolf

Wie speelt waar? Week 49 - Van Driel tussen de 'Big Five' en Q-School bij de vrouwen

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra deze begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Tristan Jones/LET

Beeld: Tristan Jones/LET

7 – 10 DP World Tour/Sunshine Tour, Alfred Dunhill Championship, Leopard Creek Country Club, Malelane, Zuid-Afrika. Prijzengeld: $1.500.000 Leaderboard

30 – 06 LPGA Q-Series, Magnolia Grove Golf Course, Mobile, Alabama. Leaderboard

10 – 12 Q-School Ladies European Tour, Pre-Qualifier Marrakech, Noria Golf Club, Palmeraie Rotana Resort, Samanah Golf, Marrakech, Marokko. Leaderboards

8 – 10 PGA Tour/LPGA, Grant Thornton Invitational, Tiburón Golf Club, Naples, Florida. Prijzengeld: $4.000.000 Leaderboard

7 – 10 PGA Tour Champions, World Champions Cup, The Concession Golf Club, Bradenton, Florida. Scores

8 – 10 LIV Golf, LIV Golf Promotions, Abu Dhabi Golf Club, Abu Dhabi, VAE. Prijzengeld: $1.500.000 Leaderboard

7 – 10 DP World Tour/Sunshine Tour, Alfred Dunhill Championship, Leopard Creek Country Club, Malelane, Zuid-Afrika. Prijzengeld: $1.500.000 

Laten we heel eerlijk zijn: mooier wordt het voor de televisiekijker niet op de DP World Tour. Aan het einde van het golfjaar worden we zoals gebruikelijk nog eventjes getrakteerd op een bezoekje aan het ongeëvenaarde Leopard Creek. Wederom niet met het sterkste veld, de meeste golfers genieten van hun off-season, maar dat mag de pret met name deze week niet drukken. Volgende week stoppen ze nog in Mauritius, voordat het ook op de tour tijd is voor een kleine winterpauze.

Uniek

De holes op Leopard Creek zijn golftechnisch stuk voor stuk heel sterk en de ligging van de baan, grenzend aan het Krugerpark, is uniek te noemen. Mooiste plekje op het terrein: de green van hole 13, een par-5 van 508 meter, gelegen boven de oever van de Crocodile River, vanwaar je het wildpark inkijkt en met een beetje geluk leden van de Big Five (luipaard, leeuw, olifant, neushoorn, buffel) ontwaart. De door Gary Player ontworpen baan is het eigendom van de rijke Zuid-Afrikaan Johann Rupert. Volgens Bloomberg is de familie van de zakenman zo’n 11,4 miljard dollar waard.

Van Driel weer alleen

Tijdens zijn safari door Zuid-Afrika haalde Darius van Driel tot dusver in beide toernooien de cut en eindigde hij één keer fraai in de top-10. Een topnotering in het Dunhill zat er de vorige jaren in een paar optredens nog niet in. Dé man in vorm is zonder enige twijfel Dean Burmester. Hij ging in eigen land back-to-back door het Joburg Open én het Zuid-Afrikaans Open te winnen, en heeft zijn pijlen gericht op het voltooien van een fraaie hattrick.

Titelverdediger Ockie Strydom zal maar wat graag spelbreker spelen, net als bijvoorbeeld Guido Migliozzi, Antoine Rozner, Dan Bradbury, Andy Sullivan en Johannes Veerman. Louis Oosthuizen, Charl Schwartzel, Branden Grace, Dylan Frittelli en Thriston Lawrence zijn andere thuisfavorieten van naam.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 11.00-16.00 uur, za 11.00-15.30, zo 10.30-15.30.

Leaderboard

30 – 06 LPGA Q-Series, Magnolia Grove Golf Course, Mobile, Alabama 

In Alabama is Dewi Weber aan het knokken voor wat ze waard is in de Q-Series. Op de Robert Trent Jones Golf Trail noteerde ze tot dusver scores van 70-72-68-72 voor een totaal van -4. Daarmee haalde ze maandag net de cut. De derde ronde werd op zaterdag uitgesteld omdat de baan door zware regenval niet meer bespeelbaar was, waardoor het allemaal een dagje uitloopt. De laatste rondes worden nu op dinsdag en woensdag gespeeld, allebei op de Crossings Course, die Weber het beste lijkt te liggen.

De top-45 dwingt status af voor de LPGA, met de beste kaarten voor de top-20. Enkele (LET-)speelsters die er voorlopig redelijk tot goed voorstaan: Diksha Dagar, Mina Harigae, Big Green Egg Open-winnares Trichat Cheenglab en Ana Peláez Trivino, 

Leaderboard

10 – 12 Q-School Ladies European Tour, Pre-Qualifier Marrakech, Noria Golf Club, Palmeraie Rotana Resort, Samanah Golf, Marrakesh, Marokko 

Met Anne van Dam heeft TeamNL voorlopig maar één ‘volwaardig’ speelster op de Ladies European Tour in 2024. Krijgt ze nog gezelschap? Gemakkelijk zal het niet worden, maar acht speelsters beginnen in Marrakesh deze week hoopvol aan hun kwalificatietraject! In totaal zijn 234 speelsters verdeeld over drie banen in en rond de ‘Rode Stad’: Noria Golf Club, Palmeraie Rotana Resort en Samanah Golf. Daar spelen ze 54 holes strokeplay, zonder een cut. Het grote doel is om door te mogen naar de Final Qualifier van volgende week. Hoeveel speelsters zich daarvoor kwalificeren is nog niet duidelijk.

Acht kansen

Op de baan van Noria slaan Pasqualle Coffa, Nikki Hofstede, Judith van der Voort en Lizzy Peeters komende zondag af. Het traject van Romy Meekers, Anouk Sohier en Marit Harryvan begint op de Rotana-baan. Mayka Hoogeboom is de enige Nederlandse die op Samanah speelt. We gaan zien hoeveel landgenotes zich naar de Final Qualifier kunnen spelen. De kans is groot dat de meesten genoegen moeten nemen met een startbewijs voor de LET Access Series volgend jaar. Iedereen die 54 holes voltooit met een betere score dan +54, krijgt sowieso status op het tweede niveau. 

Leaderboards

8 – 10 PGA Tour/LPGA, Grant Thornton Invitational, Tiburón Golf Club, Naples, Florida. Prijzengeld: $4.000.000 

Werd het op de PGA Tour en LPGA niet eens tijd voor een mixtoernooi? Volgens velen zou het pas echt een idee zijn om de vrouwen bij bijvoorbeeld de Presidents Cup te betrekken, maar deze Grant Thorton Invitational is een mooi begin. De ‘invitational’, het allereerste co-sanctioned event sinds 1999 toen Laura Davies en John Daly de JCPenney Classic wonnen, is een vervolg op de QBE Shootout bij de mannen. Dat koppeltoernooi, waaraan Nelly Korda en Lexi Thompson in het verleden ook al meededen, werd al sinds jaar en dag op deze Tiburón Golf Club gespeeld. De vrouwen kennen de baan van hun Tour Championship.

Scoren, scoren, scoren!

Om het Amerikaanse jaar uit te luiden gaan zestien mix-koppels in drie spelvormen proberen om zo laag mogelijk te gaan, want scoren zal je moeten doen om hier te winnen. De 32 golfers spelen een scramble op de eerste dag, daarna foursomes en op zondag is het ‘modified four-ball’. Iedereen slaat af, alvorens de teamleden van bal wisselen en daarmee doorgaan tot hij in de hole ligt. 

Kanshebbers

Laten we er eens wat potentiële kanshebbers uitpakken. Op papier ziet de Zweedse tandem van Ludvig Aberg en Madelen Sagström er héél gevaarlijk uit. En wat te denken van andere landgenoten, zoals Nelly en Tony Finau, Charley Hull en Justin Rose, Lexi en Rickie Fowler of Brooke Henderson en Corey Conners? Of de oceanische toppers Lydia Ko en Jason Day? Harris English won de ‘Shootout’ drie keer en speelt met de Française Céline Boutier, terwijl Rose Zhang en Sahith Theegala misschien wel de wildcards zijn. Zo hebben we ze dus eigenlijk bijna allemaal wel gehad…

Leaderboard

Televisie: Ziggo Sport Golf & Discovery+: vr 19:00-22:00, za 20:00-23:00, zo 19:00-22:00

7 – 10 PGA Tour Champions, World Champions Cup, The Concession Golf Club, Bradenton, Florida 

Majorwinnaars, Hall of Famers en andere (oud-)topgolfers uit Europa, Amerika en de rest van de wereld kruisen vanaf donderdag de degens in Florida. De World Champions Cup is een nieuwe teamwedstrijd waarin oude rivaliteiten herleven. Playing captain Ernie Els (Internationals), Darren Clarke (Europa) en Jim Furyk (USA) hebben allemaal vijf golfers van de Champions Tour om zich heen verzameld waarmee ze ten strijden trekken in Florida. Lees hier meer over de World Champions Cup, de puntenverdeling en meer.

Format

Op The Concession Club wordt er gegolft in verschillende spelvormen, waarbij de drie teams telkens direct tegenover elkaar staan. Elke wedstrijd, bij elkaar zijn het er 24, wordt gespeeld over 9 holes. Op donderdag- en vrijdagochtend staan er Six Balls op het programma, met in de middag Scotch Sixsomes. Die laatste variant houdt in dat iedere speler afslaat, waarna het team één bal kiest. Vanuit de fairway is het vervolgens om en om. Op zondag wordt er uiteraard afgesloten met singles. 

Team International: Ernie Els (Captain), Vijay Singh, Retief Goosen, Steven Alker, Stephen Ames, K.J. Choi, Stuart Appleby (Vice Captain).
Team Europe: Darren Clarke (Captain), Bernhard Langer, Colin Montgomerie, Miguel Angel Jiménez, Robert Karlsson, Alex Cejka, Jesper Parnevik (Vice Captain).
Team USA: Jim Furyk (Captain), Steve Stricker, David Toms, Jerry Kelly, Justin Leonard, Brett Quigley, Billy Andrade (Vice Captain).

Televisie: Discovery+: do en vr 18.00-22.00, zo 19.00-23.00 uur.

Scores

8 – 10 LIV Golf, LIV Golf Promotions, Abu Dhabi Golf Club, Abu Dhabi, VAE. Prijzengeld: $1.500.000

Eén van de vele kritiekpunten op LIV Golf was vanaf het begin dat er geen pad zou zijn naar het lucratieve circuit. Dat verandert nu op z’n minst een klein beetje, want via het LIV Golf Promotions-toernooi in Abu Dhabi is er voor goudzoekers die géén miljoenenaanbieding kregen (gaat Jon Rahm?!) nu toch een manier om zich op de ‘tour’ te spelen. Over vier rondes in drie dagen moet je alleen even in de top 3 zien te staan.

Hoe werkt het? Om te beginnen slaan 59 golfers af, waarna de top 20 doorgaat naar dag 2. Hierna begint iedereen, inclusief veertien spelers die ‘exempt’ waren voor de eerste ronde, weer op level par. De scores worden voorafgaand aan de zondag nog eens gereset. De top 20 gaat dan over 36 holes uitmaken naar wie de drie kaarten gaan. 

Geen topveld: waarom?

Je zou denken dat dit kwalificatietoernooi, met alle dollars die in de LIV Golf League liggen te wachten, wel een aantal mooie namen moest aantrekken, ook omdat de PGA Tour aangaf niet moeilijk te zullen doen. Dat valt echter vies tegen. Waarom? Een verklaring kan zijn dat spelers van het Amerikaanse circuit 45 dagen van tevoren dispensatie moeten aanvragen. Dit toernooi werd echter pas later officieel aangekondigd. 

Enkele golfers in het veld die we desondanks goed kennen, zijn onder anderen Lucas Bjerregaard, Gonzalo Fernández-Castaño, Victor Dubuisson, Jason Dufner, Jazz Janewattananond en voormalig Ryder Cup-speler Jeff Overton. Da's dus magertjes.

Leaderboard