Topgolf

Tiger Woods speelt ‘roest’ van zich af en is klaar voor meer: ‘Spel niet ver van waar het moet zijn’

Tiger Woods kijkt terug op een succesvol begin van zijn nieuwste comeback. In zijn eigen Hero World Challenge eindigden er maar twee golfers onder Big Cat, maar dat was niet per se waar het om ging. “Van de tee had ik de bal aan een touwtje.”
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De hele golfwereld zat er donderdagmiddag klaar voor. Na alle videootjes op social media gingen we nu zien hoe het er echt voorstond met Tiger Woods, zo’n 7,5 maand na de operatie aan zijn enkel. De eerste drive? Iets minder dan 300 meter, naar het midden van de fairway. Tiger opende zijn Hero World Challenge met een 75 (+3): vier birdies, vijf bogeys en een dubbel-bogey. Heel constant was dat dus nog niet, maar op vrijdag (71) en zaterdag (72) kwam hij al wat beter in zijn ‘groove’.

Op en neer

Tijdens de laatste ronde ging Woods op de Bahama’s rond in level par, na door een slechte chip al vroeg een dubbel te hebben geïncasseerd. Hij herstelde zich met birdies op 3, 5 en 6. Maar ook nu zaten de bogeys (op 8 en 11) in een klein hoekje. De drive naar de green van de par-4 14de was dan weer uitstekend, net als de gewonnen slag op de par-5 daarna. Na een bogey-par-par finish tekende de 82-voudig winnaar op de PGA Tour voor een afsluitende 72. 

Veel ballspeed

Hoe zagen de statistieken er dan uit? Van de tee sloeg Tiger de bal gemiddeld 305 yards (279 meter) en hij raakte dik 65 procent van de (ruime) fairways op de resortbaan. Met de driver scoorde hij bovengemiddeld, dus dat zit wel snor. “Op de tee had ik de bal de hele week aan een touwtje”, zei een tevreden Woods met een grijns op zijn gezicht. “Ik genereerde een hoop ballspeed, dat was ook wel fijn. En ik raakte hem de hele week in het midden van het clubblad.”

Met de rest van zijn spel leverde hij echter slagen in ten opzichte van de concurrentie. De 58 procent aan geraakte greens was nog niet waar het moest zijn, maar dat was natuurlijk ook niet helemaal waar deze week om ging. Hij had 72 holes pijnvrij kunnen lopen, dat was misschien wel de grootste winst.

Daadwerkelijk weer spelen met die jongens en met ze concurreren, dat was alweer een tijdje geleden

'Er is altijd een volgende keer'

“Ik denk dat ik deze week een hoop roest van me af heb kunnen spelen”, aldus Tiger, die het op donderdag had over ‘mentale roest’. Zijn lichaam was zo goed als het kon zijn. “Daadwerkelijk weer spelen met die jongens en met ze concurreren, dat was alweer een tijdje geleden. Ik had graag wat ‘cleaner’ gespeeld, maar er is altijd een volgende keer. Ik voel dat ik er met mijn spel niet heel ver vanaf zit. Maar ik moet nog in een betere ‘shape’ geraken.”

Eén keer per maand

Woods herhaalde dat het plan voor volgend jaar is om ongeveer één toernooi per maand uit te kiezen. “Dat klinkt redelijk. Dat geeft me telkens een paar weken om te herstellen en me weer voor te bereiden.” Tiger heeft nu zo’n anderhalve week om bij te komen, want volgende week speelt hij met zijn 14-jarige zoon Charlie het PNC Championship. Een stuk minder intensief, want daar mogen de golfers gebruik maken van een hulpmiddel in de vorm van een golfkarretje.

Lees meer over
Tiger Woods Topgolf PGA Tour