Topgolf

Beste golfer op aarde kan plots weer putten: gaat Scheffler nu op major-jacht in 2024?

Scottie Scheffler gaf negentien van 's werelds beste golfers weer eens flink het nakijken in de Hero World Challenge. De nummer 1 van de wereld uit Amerika was op geen zwak punt te betrappen, dus ook niet met die vermaledijde putter. Wordt 2024 het jaar van Scheffler in de majors?

Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Twintig slagen boven gastheer Tiger Woods op het leaderboard, was het Scottie Scheffler die de Hero World Challenge op zijn naam schreef. Drie slagen bleef de nummer 1 van de wereld de Oostenrijker Sepp Straka voor. Eén heel duidelijk aspect maakte voor Scheffler het verschil op de Bahama’s. Heel grof uitgedrukt: hij lijkt weer te kunnen putten. In Albany noteerde hij geen enkele drie-putt en op de greens was hij zesde (van de twintig) in Strokes Gained. 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

'Maar' 2x gewonnen

Want die putter, dat was het grote probleem dit jaar. De beste golfer op aarde noteerde in 2023 tot dusver veertien top-10’s en maar twee overwinningen. ‘Maar’, omdat dat er veel meer hadden kunnen en moeten zijn, zo wezen de statistieken ook uit, ware het niet dat de flatstick hem week in, week uit in de steek liet. Scheffler stond steevast bovenaan in ballstriking en onderaan in putten. Het leidde tot talloze ereplaatsen op toernooien die hij eigenlijk had moeten winnen: de Masters, The Memorial, het Schots Open, noem maar op.

Nieuwe coach én putter

Voorafgaand aan de Ryder Cup ging Scheffler in zee met de bekende putting coach Phil Kenyon en naar de Bahama’s nam hij een gloednieuwe putter mee. Dat betekende geen Scotty Cameron meer, maar een putter van het betrekkelijk onbekende merk Olson. Hij bracht uren door op de puttinggreen, en met resultaat. 

Wereldranglijstpunten

“Ik ben erg tevreden met hoe ik heb staan putten, het voelt alsof de bal solide rolde. Het is mooi dat het werk dat Phil en ik hebben gedaan zich al zo snel vertaalt in een mooi resultaat”, zei de winnaar die, overigens nog wel een puntje van discussie, 30 wereldranglijstpunten ontving voor het winnen van een toernooi met maar twintig spelers. Dat is bijvoorbeeld meer dan bij zijn tweede plaats in het BMW Championship, toch een Playoff-event.

Scheffler won zo zijn eerste Hero World Challenge, na tweede plaatsen achter Viktor Hovland in 2021 en 2022. “Ik hou van winnen, dat geeft me echt heel veel plezier. Het is nice om te winnen, maar ik ben ook vooral blij dat ik zo constant heb gespeeld. Tweede worden geeft bij lange na niet zo’n goed gevoel als de eerste plek.”

Het hele arsenaal

Op de website van de PGA Tour werd het in één zin mooi samengevat: 'Deze week was een reminder van wat Scheffler kan doen als hij zijn hele arsenaal tot zijn beschikking heeft'. Juist, want nu ook zijn putter weer werkt, kan de rest zijn borst natmaken. Binnen afzienbare tijd die tweede, derde en heel misschien wel vierde major voor de Masters-kampioen van 2022, waarom niet? Caddie Ted Scott zei iets waar de concurrentie gerust wakker van kan liggen. “Ik voorzie in het putten vanaf nu geen problemen meer.”

Uitslag

Lees meer over
Topgolf PGA Tour