Beeld: Golfsupport.nl
Topgolf

Scottie Scheffler

Beeld: Golfsupport.nl
In het topgolf lopen een hoop kleurrijkere figuren rond dan Scottie Scheffler, maar weinigen die zó goed zijn. De ingeburgerde Texaan brak in 2022 definitief door en zal waarschijnlijk nog vele jaren één van de dominante krachten blijven in de sport.
Scott Alexander Scheffler (Ridgewood, New Jersey, 21 juni 1996) groeide op als enige jongen in een gezin met drie zussen. Al op jonge leeftijd had hij het golfvirus te pakken en speelde hij met plastic clubs. Toen Scottie zes was, kreeg moeder Diane een baan in Texas en verhuisde de hele familie Scheffler naar Dallas. Daar leerde de jonge golfer Randy Smith kennen, een hoog aangeschreven coach onder andere verantwoordelijk voor ‘Open Champion’ Justin Leonard. Volgens Smith kwam Scottie de range op met een tas die nog groter was dan hijzelf, en kon hij de bal toen al beide kanten op bewegen. Tot op de dag van vandaag vormen de twee een uiterst succesvol koppel. 

Groeispurt

Scheffler ging op de middelbare school door een groeispurt en speelde ook basketbal, maar op de golfbaan blonk hij écht uit. Hij was drie jaar op rij de beste van Texas, iets wat bijvoorbeeld ook Jordan Spieth lukte. Met het winnen van het US Junior Amateur in 2013 werd hij nummer 1 van het land in zijn leeftijdsklasse. Alles bij elkaar won hij maar liefst 74 keer op het juniorencircuit van de PGA. Nog altijd als amateur maakte Scottie in 2014 op 17-jarige leeftijd zijn debuut op de PGA Tour in wat nu het AT&T Byron Nelson is. Met zus Callie aan de tas maakte hij meteen een hole-in-one en eindigde hij 22ste. Vervolgens ging Scheffler college golf spelen voor de beruchte ‘Longhorns’ van de University of Texas. Tevens won hij aan de zijde van onder anderen Collin Morikawa en Will Zalatoris in 2017 de Walker Cup met Team USA.

Meredith

Highland Park High School was ook waar hij Meredith Scudder ontmoette. De twee kwamen elkaar tegen op een verjaardagsfeestje en zijn inmiddels onafscheidelijk. In 2020 trouwden ze. Meredith zegt dat haar echtgenoot de “gekste persoon” is die ze kent, maar tegelijkertijd een hele “down-to-earth guy” is. Het tweetal is zeer gelovig en Scheffler zei dat hij het belangrijk vindt dat zijn caddie ook een christen is. Met Ted Scott heeft hij die gelijkgestemde tassendrager gevonden.  

De Amerikaanse topgolfer Scottie Scheffler en vrouw Meredith tijdens The Masters van 2022
Beeld: Getty Images

Visitekaartje

Scheffler kwalificeerde zich via Q School voor de Korn Ferry Tour (toen nog Web.com Tour). Hij won dat jaar meteen twee keer en verdiende als nummer 1 van de rankings speelrecht voor de PGA Tour. Direct winnen op het hoogste niveau lukte hem niet, al maakte hij in The Northern Trust wel indruk met een adembenemende 59. Hij had zijn visitekaartje afgegeven en werd ‘rookie of the year.’ Ook in 2021 bleef zijn eerste zege uit, iets wat Scheffler niet gewend was. Hij maakte in dat jaar wel als ‘captain’s pick’ zijn debuut in de Ryder Cup en bleef op Whistling Straits ongeslagen. Toch moest en zou hij van het label van ‘beste golfer zonder overwinning’ afkomen.

Vier keer in twee maanden

En hoe hij dat juk in 2022 van zich afwierp! Na 70 toernooien kwam in het Phoenix Open een einde aan het wachten. Scheffler versloeg Patrick Cantlay na extra holes en kwam voor het eerst de top 10 van de wereldranglijst binnen. De sluizen waren geopend. Enkele weken later was het in de Arnold Palmer Invitational wederom prijs, hiermee klom hij door naar de top 5, en ook op zijn derde overwinning hoefde hij niet lang te wachten. Die, in het ‘WK Matchplay’ in zijn thuisstaat, zorgde ervoor dat hij voor het eerst nummer 1 werd. “Zo ver ben ik in mijn dromen nooit gekomen”, zei Scheffler. “Ik hou gewoon van golf en prijs mezelf gelukkig dat ik hier mag spelen.”

De Amerikaanse topgolfer Scottie Scheffler tijdens het US Open van 2022
Beeld: Golfsupport.nl

Dominant op Augusta

Op dat moment had Scheffler nog geen weet van wat er twee weken later in Georgia stond te gebeuren. Op Augusta domineerden hij en caddie Ted Scott, die Bubba Watson in het verleden al aan twee groene jasjes hielp. Scheffler had op ‘Masters Sunday’ alles onder controle en kon zich een afsluitende vier-putt permitteren op weg naar zijn allereerste majorzege – ook nog eens meteen de grootste van allemaal. “Ik huilde vanochtend als een baby, zo gestrest was ik. Ik wist gewoon niet wat ik moest doen, zat daar en vertelde Meredith dat ik er niet klaar voor was. Maar op de golfbaan voel ik me vredig. Ik denk dat het gedeelte buiten de baan het moeilijkst is van allemaal. Alleen meedoen aan The Masters vond ik al schitterend. Dat ik hier nu voor de rest van mijn leven terug mag komen is iets wat ik amper kan bevatten”, aldus Scottie, die het samen met Tiger Woods als enige in de golfgeschiedenis presteerde om vier keer te winnen in een seizoen, mét een major en een World Golf Championship.

Het hele pakket

Ondanks het succesjaar 2022 krijgt Scheffler van het grote publiek niet altijd de erkenning die hij verdient. Toch zijn er maar weinig zo allround als de Texaan (zoals we hem inmiddels wel mogen noemen). Vanaf de tee en richting de greens wint hij steevast veel slagen op zijn concurrenten en dan beschikt hij ook nog over een geweldig shortgame. Hij heeft kortom het hele pakket en verdedigde mede daardoor met succes zijn titel in het Phoenix Open. In 2023 won hij bovendien met een voorsprong van vijf slagen het prestigieuze Players Championship. Scottie Scheffler, het is een naam die we nog lang zullen horen.

Zo haalde Scheffler in 2022 het groene jasje binnen

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf