Topgolf

'Eerste hoofdstuk van nieuw geschiedenisboek': deze oude helden treffen elkaar in World Champions Cup

Majorwinnaars, Hall of Famers en andere (oud-)topgolfers uit Europa, Amerika en de rest van de wereld kruisen in december de degens in Florida. De World Champions Cup is een nieuwe teamwedstrijd waarin oude rivaliteiten herleven.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Ze zullen allemaal nooit meer gekozen worden om nog één laatste keer mee te spelen in de Ryder Cup, dan wel de Presidents Cup, maar krijgen nu tóch nog eens de kans om dat vuurtje opnieuw aan te wakkeren. Oude rivaliteiten worden tussen 7 en 10 december nieuw leven ingeblazen op The Concession Club in Bradenton, Florida. De allereerste World Champions Cup stond eigenlijk al voor 2022 gepland, maar dat werd dus een jaartje later.

Captains

“Hier hebben de spelers om gevraagd. We gaan het eerste hoofdstuk van een nieuw geschiedenisboek schrijven met dit event”, aldus Ernie Els. De Zuid-Afrikaan, winnaar van vier majors en tientallen toernooien wereldwijd, voert als Playing Captain het team van ‘Internationals’ aan. Darren Clarke zwaait de scepter in de Europese kleedkamer, Jim Furyk voert Team USA aan.

Aan de World Champions Cup doen louter golfers mee van de Amerikaanse Champions Tour, het circuit voor 50-plussers waar het niveau nog altijd heel hoog ligt. Naast de captains, die zelf dus ook meespelen, bestaat elk team uit vier spelers en een non-playing Vice Captain. Twee golfers kwalificeerden zich via de opgezette World Champions Cup Historical Rankings, via de reguliere jaarranglijst was er één plek te vergeven en twee spelers uit elk team zijn aangewezen door toernooibaas Peter Jacobsen.

Zo werkt het

Op de toernooidagen zal er op The Concession Club gegolft worden in verschillende spelvormen, waarbij de drie teams telkens direct tegenover elkaar staan. Elke wedstrijd, bij elkaar zijn het er 24, wordt gespeeld over 9 holes. Op donderdag- en vrijdagochtend staan er Six Balls op het programma, met in de middag Scotch Sixsomes. Die laatste variant houdt in dat iedere speler afslaat, waarna het team één bal kiest. Vanuit de fairway is het vervolgens om en om. Op zondag wordt er uiteraard afgesloten met singles. 

Puntenverdeling

Op elke hole worden 3 punten uitgedeeld. Het team met de laagste score krijgt er 2, het team dat volgt 1 punt en wie de meeste slagen nodig had staat met lege handen
Eindigen teams gelijk op een hole, dan krijgen zij evenveel punten. Bijvoorbeeld: 1,5 – 1,5 – 0, of 2 – 0,5 – 0,5

Team International: Ernie Els (Captain), Vijay Singh, Retief Goosen, Steven Alker, Stephen Ames, K.J. Choi, Stuart Appleby (Vice Captain)

Team Europe: Darren Clarke (Captain), Bernhard Langer, Colin Montgomerie, Miguel Angel Jiménez, Robert Karlsson, Alex Cejka, Jesper Parnevik (Vice Captain)

Team USA: Jim Furyk (Captain), Steve Stricker, David Toms, Jerry Kelly, Justin Leonard, Brett Quigley, Billy Andrade (Vice Captain)

Lees meer over
PGA Tour Topgolf