Topgolf

Epische play-off van 10 holes (!) in Schotland: dit zijn de langste ooit

Een slopende tweedstrijd aan de Schotse kust afgelopen zondag. Eugenio Chacarra en Matt Jones vochten het uit in een play-off van maar liefst tien holes in St. Andrews. Ze komen met stip binnen in het lijstje van de langste play-offs aller tijden.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

In een ver verleden waren de beste golfers ter wereld nog niet gebonden aan tijd. Eindigde een major na vier dagen onbeslist, trokken ze gerust 36 holes uit voor een verlenging. Wie kan zich het US Open van 1931 nog herinneren? Billy Burke en George Von Elm stonden na twee extra rondes nog altijd gelijk (!), waarna er nog eens 36 holes volgden alvorens Burke nípt wist te winnen met een verschil van één slag. De formats voor play-offs zijn door de jaren heen steeds korter geworden. In 2008 rekende Tiger Woods over 19 extra holes af met Rocco Mediate op Torrey Pines. Dit was de laatste in zijn soort. In de meeste majors worden tegenwoordig tussen de twee en vier extra holes gespeeld bij een gelijkspel, maar de reguliere tours hanteren een sudden-death systeem. Als je een hole verliest is het meteen klaar, al kan ook dit aardig uit de hand lopen…

2 uur en 8 minuten

Dat is precies wat dit weekend gebeurde in het St. Andrews Bay Championship. De Asian Tour en LIV Golf zijn twee handen op één buik, waardoor er veel LIV-golfers van de partij waren op Fairmont St. Andrews – niet te verwarren met de iconische Old Course even verderop. Zo ook Eugenio Chacarra en Matt Jones. Zij hadden na birdies op de laatste hole allebei getekend voor een score van -19 en gingen terug naar de tee van 18 voor een verlenging, niet wetende dat ze twee uur en acht minuten later nog steeds bezig zouden zijn. Zowel de jonge Spanjaard als de ervaren Australiër maakte birdie op de eerste twee holes van de play-off. Chacarra leek vervolgens aan het langste eind te trekken, maar Jones wist zijn kansen levend te houden door een chip te holen. Uiteindelijk moest Jones op de tiende hole dan toch de handdoek gooien en kwam er een einde aan de langste play-off in de geschiedenis van de Aziatische tour.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

'Ik ben kapot'

“Het was een lange dag. Ik ben blij dat het mijn kant opviel, maar Matt speelde ook geweldig”, aldus Chacarra, de voormalig nummer 2 van de wereld bij de amateurs die vorig jaar voortijdig stopte met ‘college’ om een contract bij LIV Golf te ondertekenen. Op het Saoedische circuit won hij in 2022 ook al eens in Bangkok. Chacarra vormt onder de naam Fireballs GC een team met Abraham Ancer, Carlos Ortiz en Sergio Garcia. Die laatste was ook aanwezig in Schotland, maar miste roemloos de cut. Jones reageerde op zijn beurt teleurgesteld. “Ik heb het toernooi weggegooid met hoe ik de hele week stond te putten. Ik heb een hoop korte putts gemist. Het is altijd mooi om mee te doen om de overwinning, maar nu ben ik helemaal op. Ik ben kapot.”

Langste play-offs

Maar het kan nog altijd langer! Het record van de langste sudden-death play-off staat al sinds 1976. In het Pepsi-Wilson Tournament op de Japanse tour rekende vijfvoudig Brits Open-winnaar Peter Thomson uit Australië over 14 holes af met landgenoot Graham Marsh, nadat het toernooi vanwege de regen juist was ingekort tot 54 holes… Hieronder een overzichtje van de langste play-offs op de grotere circuits:

PGA Tour: Motor City Open 1949: Hall of Famers Cary Middlecoff en Lloyd Mangrum komen er na 11 holes niet uit voor het donker en worden gekroond tot co-kampioenen
• LPGA: Corpus Christi Civitan Open 1972: Jo Ann Prentice is Kathy Whitworth en Sandra Palmer na 10 holes de baas
DP World Tour: KLM Open 1989: José María Olazábal verslaat Roger Chapman en na 9 holes ook Ronan Rafferty in stormachtige condities op de Kennemer.
DP World Tour: Spaans Open 2013: Raphaël Jacquelin en Maximilian Kieffer evenaren het record met de Fransman na 9 holes als winnaar

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf Toernooien