Topgolf

Fitte Wil Besseling baalt na mooie week in Tsjechië van laatste ronde: 'Niet wat ik hoopte'

Op het Czech Masters heeft Wil Besseling zijn beste resultaat behaald sinds februari. Nadat hij als vierde begon aan de slotronde op het Albatross Golf Resort in Praag eindigde hij gedeeld veertiende. De winst in Tsjechië ging verrassend naar Todd Clements.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Een goede week op de DP World Tour is een fijne opsteker voor Besseling. Hij kwakkelde met rugklachten en de samenwerking met zijn caddie Martijn van Oosterhout eindigde. Met de Noord-Ier Chris Selfridge aan de tas begon de golfer uit Zwaag sterk aan het Czech Masters na een maand zonder toernooien.

Ik heb vooral heel veel goede ballen geslagen

Halverwege stond hij negende na rondes van 67 en 68. Op moving day kwam daar nog een 67 bij, waardoor Besseling (-14) in de voorlaatste groep begon aan de vierde ronde. Helaas wist hij 'slechts' twee birdies te maken op zondag. Daartegenover stonden twee bogeys, waardoor hij tien plaatsen zakte. "Ik baal van vandaag, want de 14de plek is niet waar ik op hoopte", reageert Besseling. "Maar het was een mooie week. Ik heb vooral heel veel goede ballen geslagen."

Lichaam weer in orde

Het is pas de derde keer dit seizoen dat Besseling in de top-30 eindigt. Een top-10 ontbreekt nog. Zijn beste resultaat was een 13de plaats in het Ras Al Khaimah Championship begin februari. "Mijn spel was completer dan de afgelopen maanden. Dat komt vooral omdat mijn lichaam weer in orde is en dat voelt heel goed. Je ziet wat we kunnen als er geen pijntjes zijn. Ik ga met vertrouwen door en met dit goede spel kan ik weer verder bouwen."

Volgende week staat Besseling aan de start in Zwitserland. Ook Joost Luiten, Darius van Driel en Daan Huizing zijn er bij. In Tsjechië ontbraken Luiten (hij was barman in Zandvoort) en Van Driel. Huizing miste deze week met een score van -2 de cut op twee slagen.

De overwinning ging voor het eerst naar Clements. De Engelsman stond aan het begin van de dag één slag achter Besseling en hij moest drie slagen goedmaken op leiders Matt Wallace en Sami Välimäki. Clements begon zondag als een komeet met negen birdies in zijn eerste dertien holes. Zijn birdieproductie stokte, maar vijf parren op de laatste vijf bleek voldoende voor de zege.

Landgenoot Wallace was ook bogeyvrij op zondag, maar met vijf birdies kwam hij één slag tekort. Zijn putt van 2,5 meter op de laatste om een play-off af te dwingen ging er net langs. Nicolai Højgaard, zondag samenspelend met Besseling, werd derde.

Uitslag

Tweede toernooi Dutch Swing

Op Golfbaan Westwoud, waar Besseling lid is, werd deze week het tweede toernooi van de Dutch Swing op de Pro Golf Tour gespeeld. Het Staan Open kreeg een Franse winnaar. Andoni Etchenique troefde zijn landgenoot Clement Guichard af: -17 om -16. Beste Nederlanders waren Mike Toorop en Aydan Verdonk. Zij eindigden op een totaal van elf onder par.

Voor de thuisspelende Toorop was de vrijdag speciaal. Hij speelde zich na een openingsronde van +1 terug in het toernooi met een ronde in 62 (-9) slagen. Extra mooi was dat hij het bekroonde met een hole-in-one op de zestiende.

Uitslag

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

LET Access

De vrouwen op de LET Access sloten een serie van vier toernooien in Scandinavië af in Zweden. Van de zeven Nederlandse speelsters haalden drie de cut in de Ahlsell Final At Elisefarm. Marit Harryvan werd tiende, Zhen Bontan eindigde als vijftiende en Pasqualle Coffa moest genoegen nemen met de 32ste plaats. Mayka Hoogeboom, Anouk Sohier, Judith van der Voort en Lizzy Peeters haalden de laatste ronde niet.

Avani Prashanth, een amateur uit India, troefde iedereen af en won de trofee met een totaal van -6 na 54 holes.

Uitslag

Challenge Tour

Ook de mannen van de Challenge Tour waren in Zweden, waar veel regen viel. Het toernooi werd zondagmiddag daarom teruggebracht naar 54 holes. Jacques Kruyswijk was de beste in het Dormy Open op de Askersunds Golfklubb. Anton Albers, Ivan Cantero Gutierrez, Ugo Coussaud en Conor Purcell werden tweede op twee slagen.

Kiet van der Weele werd de beste Nederlander op de par-67-baan. Hij eindigde als 45ste. Ook Lars van Meijel haalde het weekend en sloot af als 65ste. Vince van Veen (+9) en Koen Kouwenaar (+18) hadden het zwaar in Åmmeberg.

Uitslag