Topgolf

Toekomstig vaderschap gaat veel veranderen voor tourpro Davey Porsius: 'Nog geen idee hoe ik dat ga doen'

Hoe is het om tourpro te zijn? In de serie ‘Het echte tourleven’ geven wij een inkijk in het leven van drie professionele golfers: Davey Porsius, Romy Meekers en Mayka Hoogeboom. In de zesde aflevering spreken we Porsius over zijn sociale leven, waar binnenkort een hoop in gaat veranderen als hij vader wordt.
Beeld: Davey Porsius (r) met Koen Kouwenaar en Lars Keunen

Beeld: Davey Porsius (r) met Koen Kouwenaar en Lars Keunen

Porsius (28) en zijn vriendin Sanne verwachten in december hun eerste kindje. Hij vertelt dat ze vaak gesproken hebben over het ouderschap, zeker omdat hij als professional vaak weg is voor toernooien. "Ik ben nu op een leeftijd waarin ik een keuze moet gaan maken. Als het golf goed blijft gaan, heb ik over een jaar of zes weer hetzelfde probleem. Dan vind ik het niet logisch om nog zo lang te wachten. En als ik niet promoveer naar de Challenge Tour of DP World Tour dan wordt mijn leven een stuk rustiger vanaf volgend jaar. Het kan eigenlijk niet drukker worden dan het nu is."

We gaan eigenlijk met iedereen goed om, op de Fransen na. Zij leven echt in hun eigen wereld

In augustus heeft hij even geen toernooien. Dat komt omdat de Alps Tour pas volgende maand verder gaat. "We zijn nu bezig met de babykamer. Mijn vriendin is inmiddels op de helft van haar zwangerschap, dus het is aftellen. En dat ze uitgerekend is in december kan niet beter. Ik heb de maand ervoor vrij en er zijn in principe ook geen toernooien in de maand nadat de baby geboren wordt."

Vaak samen met Lars Keunen

Als Porsius wel veel onderweg is, reist hij meestal samen met landgenoot Lars Keunen. "Dat is al vijf jaar zo. Hij is mijn partner in crime wat dat betreft. Meestal huren we samen een huisje of appartement. Soms gebeurt het ook dat mijn vader meegaat. Het hangt dan van de situatie af hoe we het aanpakken. Soms zitten we met z'n drieën in een huisje en een andere keer slaapt Lars bij een andere tourspeler. Dat kan een andere Nederlander zijn, maar bijvoorbeeld ook een Italiaan of Spanjaard. We gaan eigenlijk met iedereen goed om, op de Fransen na. Zij leven echt in hun eigen wereld."

Buiten het leven op tour heeft hij een tienkoppige vriendengroep. Met aanhang erbij zijn ze zelfs met achttien. "Als ik wat langer dan een paar dagen thuis ben spreken we af. Dan gaan we vaak koken of uiteten. Maar dat is niet al te vaak. Mijn aandacht gaat vooral uit naar mijn vriendin als ik thuis ben in Huizen."

Davey Porsius met zijn vriendin Sanne

Uitgaansleven goed voor ontwikkeling

Uitgaan doet Porsius niet meer, maar in de periode na zijn middelbare school ging hij soms met vrienden naar de kroeg. "Dan was het zaterdag golfen en af en toe stappen. Ten opzichte van een student had ik een rustig uitgaansleven, maar ten opzichte van een topsporter, zoals bijvoorbeeld een langebaanschaatser, had ik meer sociale gelegenheden. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb en dat ik niet achteraf denk: dat heb ik gemist. Het is ook goed geweest voor mijn ontwikkeling."

Ik was goed in golf maar ook weer niet exceptioneel goed

Met golf begon hij aan het einde van de basisschool. "Ik had al een keer ballen geslagen toen ik zes jaar was, maar toen vond ik het niet leuk. Later ben ik met vrienden een paar keer naar de drivingrange gegaan op Golfbaan Naarderbos. Op dat moment vond ik voetbal nog leuker. Golf ging echter steeds beter en toen ik heb de keuze gemaakt om mij daarop te focussen. Toen ben ik ook lid geworden bij de Goyer."

De gedachte om met golf zijn geld te verdienen kwam pas later. "Ik was klaar met mijn middelbare school en het kon twee kanten op: studeren en een baan zoeken of bijna al mijn tijd in golf steken. Ik wist het niet zo, want ik was goed in golf maar ook weer niet exceptioneel goed. Het werd een parttime opleiding Sportmarketing op de Johan Cruyff Institute; twee dagen school en verder kon ik bezig zijn met golf. In dat jaar ging het hard en ben ik uiteindelijk pro geworden."

Top-5 Alps Tour

Inmiddels is de in Diemen opgegroeide Porsius al vijf seizoenen actief op de Alps Tour. Hij wil graag definitief doorstoten naar de Challenge Tour. Met nog twee toernooien te gaan staat hij achtste op de Order of Merit. "Om te promoveren moet ik in de top-5 eindigen. Kiet van der Weele is na drie overwinningen direct naar de Challenge Tour gegaan, maar hij hoort er nog steeds bij. Alleen als hij zijn categorie verbetert, door bijvoorbeeld goed te spelen op Qualifying School, dan wordt hij uit de lijst verwijderd. Mijn achterstand op nummer 5 is 2.000 euro, dus ik heb goede kans."

Wil je Davey Porsius beter leren kennen? Hij organiseert op maandag 23 oktober zijn jaarlijkse golfdag op de Goyer Golf & Country Club.