Topgolf

Van Dam sluit seizoen af met top 10, geen topweek voor Van Driel

Anne van Dam heeft haar seizoen afgesloten met een top 10 in het Spaans Open. De Nederlandse kende een goede week en sloot zondag goed af met haar gedeeld beste ronde van de week. Darius van Driel haalde de cut bij de seizoenstart in Zuid-Afrika, maar verder kon hij geen potten breken.

In de buurt van Marbella op Alferini Golf werd het Andalucia Costa Del Sol Open De Espana gespeeld. Van Dam opende sterk met een 69 (-4) en daarmee stond ze op de zevende plaats. Na een 71 in zowel de tweede als derde ronde handhaafde de geboren Arnhemse zich bij de beste tien. Zondag maakte ze vijf birdies en één bogey om opnieuw na 69 slagen het clubhuis te bereiken. Omdat meerdere vrouwen ruim onder par gingen, verloor Van Dam zelfs nog een plaatsje op het leaderboard. Dankzij haar gedeeld tiende plaats eindigt ze als 64e op de Order of Merit.

Vier play-offholes

De winst in Spanje ging naar Caroline Hedwall. De Zweedse eindigde na 72 holes gelijk met Morgane Metraux uit Zwitserland op achttien onder par. De play-off werd op de vierde hole pas beslist. Hole 18 bracht drie keer geen beslissing, waarna Hedwall de beker pakte door een birdie op de par 5 zeventiende.

Er was nog meer succes voor het Zweedse golf, want Linn Grant wist de Order of Merit (The Race to Costa del Sol) op haar naam te schrijven. Grant troefde landgenote Maya Stark af door als derde te eindigen in het Spaans Open. Stark deed het op haar beurt ook goed met een zevende plaats. Het Zweedse feestje werd compleet gemaakt door Johanna Gustavsson, die als derde eindigt voor de Belgische Manon de Roey.

Onbekende winnaar in Zuid-Afrika

Voor Darius van Driel is het seizoen begonnen met een zestigste plaats in het Joburg Open. Het zag er even naar uit dat hij de cut niet zou overleven na een matige eerste ronde in 75 slagen. Met +4 stond de Leidschendammer in de onderste regionen. Vrijdag perste Van Driel er een rondje 66 uit om het weekend te mogen spelen. Zaterdag (+2) en zondag (-1) bleef de enige Nederlander in het veld steken in de achterhoede.

Darius van Driel

Op de Houghton Golf Club ging de overwinning zeer verrassend naar de Engelsman Dan Bradbury. Hij werd afgelopen zomer pas pro en mocht meedoen aan het Joburg Open vanwege een sponsorinvitatie. Zonder enige Tour-status was de 23-jarige Bradbury van begin tot eind de beste in het Joburg Open. Met een totaal van -21 was hij drie slagen beter dan Sami Välimäki uit Finland. Beide spelers hebben zich samen met Christiaan Bezuidenhout en passant geplaatst voor The Open van volgend jaar op Royal Liverpool.

Smith maakt favorietenrol waar

Om het seizoen op de DP World Tour meteen goed te beginnen was er nog een toernooi. In Brisbane werd op Royal Queensland GC het Australian PGA Championship afgewerkt. Daar geen verrassing, want voor de derde keer stond nummer drie van de wereld Cameron Smith met de trofee in zijn handen. De Australiër, die tegenwoordig voornamelijk bij LIV Golf speelt, noteerde vier rondes in de zestig en was drie slagen beter dan landgenoot Jason Scrivener en de Japanner Ryo Hisatsune. Ook Adam Scott en Ryan Fox waren van de partij in Australië. Fox miste de cut en Scott eindigde als 28ste.

Lees meer over
Topgolf LET European Tour