Topgolf

First timers #5: tóch promotie naar Challenge Tour voor Van Veen

Nu in het najaar de wedstrijdkalender op zijn einde loopt, wordt het tijd om terug te blikken. In ‘First timers’ spreken we met topgolfers die in 2022 iets voor het eerst gepresteerd of meegemaakt hebben. Op de Alps Tour wist Vince van Veen te winnen op het Spaanse eiland La Gomera en deze week promoveerde hij naar de Challenge Tour.

Je was tot juli bezig aan een steady seizoen, maar je behaalde niet echt topprestaties. Toen viel het plots samen. Hoe heb je die week op de Canarische Eilanden beleefd?
"Ik was inderdaad goed bezig en eigenlijk ervaring aan het opdoen om te kunnen winnen. Ik begon een paar keer aan de laatste ronde in de goede positie voor de winst. Die ervaringen heb ik geabsorbeerd. Daar heb ik het ook over gehad met mijn team. Ik wilde al die kleine dingetjes die ik in een jaar heb geleerd bundelen in de laatste ronde. Het ging eigenlijk meer om het proces dan om resultaten afdwingen."

Wat voor dingetjes zijn dat precies?
"Hoe snel loop ik? Is mijn ademhaling nog hetzelfde? Ontspan ik tussen de slagen door? Dat soort randzaken."

Hoe heeft je dat concreet geholpen in de derde ronde?
"Ik werd me meer bewust hoe ik eigenlijk reageer als het zo ver is. Daardoor krijg je dingen door. Ik ben bijvoorbeeld een heel enthousiaste golfer. Hoe enthousiaster ik word, hoe meer adrenaline er in het spel komt. Daardoor worden mijn handelingen soms sneller zonder dat ik het in de gaten heb. Nu ik het wel zie, is de volgende vraag: wat ga je eraan doen? In dit geval bleef ik erop hameren dat ik in het moment bleef en dat ik de ontspanning opzocht tussen de slagen door."

Hielp het die week dat je op zo'n mooi eiland speelde?
"Het is daar misschien wat makkelijker om te genieten van de omgeving. Kijk naar de zee, kijk even waar je bent. Je doet deze sport natuurlijk om er uiteindelijk van te leven, maar tegelijkertijd kom je ook op heel mooie plekken. Dat voelde ook echt zo en na die overwinning heb ik die lijn doorgetrokken. Het gaat erom comfortabel te zijn met het oncomfortabele. Het moment dat het heel oncomfortabel wordt, is als je gedachtes krijgt als 'ik ben goed aan het spelen' of 'ik heb kans om te winnen'. Dan moet ik bezig zijn met wat ik daarvoor deed. Daar ben ik heel erg naartoe gegroeid."

Als je denkt dat je 'hoort' te winnen en je wint, dan geniet je er minder van

Kun je ons meenemen in dat stappenplan?
"Ik werk een checklist af. Adem ik nog goed? Waar wil ik zijn? Welke club moet ik pakken? Waar gaat de bal starten en waar eindigen? Dan voer ik de slag uit en daarna reflecteer ik op mijn stappenplan in plaats van op het resultaat. Dat was een enorme switch. Ik was heel erg in het proces aan het golfen."

Dat helpt jou blijkbaar?
"Ja, dat helpt ook veel andere spelers. Ik ken heel weinig goede golfers die gericht zijn op het resultaat. Die ervaren meer teleurstelling. Golf is zo'n rare sport. Je kunt een heel goede bal slaan met een vervelende stuit. En je kunt een slechte bal slaan die met een gelukkige stuit dichtbij de vlag eindigt. Met deze denkwijze kan ik in ieder geval zeggen dat ik er alles aan heb gedaan om het zo goed mogelijk te doen. Ik heb geleerd van andere goede spelers die er hetzelfde tegenaan kijken. Dat heeft mij ook de overwinning opgeleverd. De vreugde was twee keer zo groot, juist omdat het resultaat tijdens het spelen naar de achtergrond is verschoven. Als je denkt dat je 'hoort' te winnen en je wint, dan geniet je er minder van. Het geeft ook ruimte om nog meer uit een week te halen dan als je met allemaal verwachtingen begint."

Terug naar die laatste ronde. Je was -2 voor de dag na 13 holes. Op dat moment stond je niet bovenaan, maar toen maakte je vier birdies op rij. Je speelde niet in de laatste flight. Wist je hoe je ervoor stond?
"Ik was heel erg bezig met mijn eigen ding. Ik ben niet zo'n leaderboard-kijker, ik hebt altijd wel een aardig gevoel over waar ik sta. Bovendien heb je er weinig aan om heel de situatie te weten want ik heb alleen maar invloed op mezelf. Ik kan er niks mee als iemand van achteruit, zoals ik die dag, veel birdies maakt. Op de laatste hole wist ik wel dat de korte par putt belangrijk was. Hoe belangrijk wist ik niet. Dat werd pas duidelijk in het clubhuis. Ik bleek gedeeld aan de leiding te staan."

Je wist dus niet dat Fransman Julien Sale ook op -15 binnen was?
"Nee, daar kwam ik pas achter toen ik mijn scorekaart tekende."

Toen moest je een play-off spelen. Hoe rustig was je?
"Heel erg. Ik had het idee dat ik zo veel dingen in het proces goed had gedaan, dat dit waarschijnlijk ook het moment was om het in die play-off vol te houden. Dat zijn van die rare momenten, dat je een voorgevoel hebt dat het jouw toernooi is om te winnen. Ik verdiende 'm voor 100.000 procent."

Wat gebeurde er precies?
"Ik chipte in! Met een wedge had ik de green gemist, maar ik dacht: deze chip kan er gewoon in.  Toen-ie erin ging, kwam er een of andere oerkreet uit."

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door Vince van Veen Golf (@vincevanveengolf)

 

Toen moest je tegenstander nog putten natuurlijk.
"Maar ik wist al dat het gedaan was. Ik zag hem staan en zag aan zijn hoofd dat de wereld opeens compleet was omgedraaid. Hij miste die putt door de spanning links van de hole zonder een echte kans om erin te gaan. Toen ik zijn hand schudde, trilde hij nog steeds dus ik had voldoende schade aangericht met mijn chip-in."

Was dat het mooiste moment op de golfbaan ooit?
"In mijn professionele carrière honderd procent. Het was zeker een van de mooiste momenten op de golfbaan, omdat ik knetterhard gewerkt had om een toernooi te winnen. De manier waarop ik het benaderde door continu in het proces te blijven en dan ook nog met de trofee naar huis gaan, is moeilijk te verbeteren."

Wij waren de enige spelers die een fles champagne als welkomstcadeau hadden gekregen. Alsof het zo had moeten zijn

Het was een Nederlands feestje daar, want er zaten vier Nederlanders in de laatste drie flights.
"Ze kwamen allemaal kijken bij de play-off en er waren nog meer Nederlanders. Spaanse tv was erbij, dus het was opeens behoorlijk feest. Samen met mijn reisgenoot Manuel sliep ik in het hotel dat bij de golfbaan hoorde. Wij waren de enige spelers die een fles champagne als welkomstcadeau hadden gekregen. Manuel was eerder klaar en is hij naar de kamer gerend om die fles te halen. Hij heeft 'm helemaal over mij heen leeggespoten. Alsof het zo had moeten zijn."

Je werd mede door die overwinning zesde op de ranglijst, terwijl de top 5 promoveert naar de Challenge Tour. Toch heb je alsnog speelrecht omdat Gary Hurley - vijfde op de Alps Tour - via Qualifying School een kaart voor de DP World Tour heeft bemachtigd. Wat betekent dat voor jou?
"Het is dubbel. Het voelt anders dan als ik het gehaald had via de top 5 op de Alps Tour. Het neemt niet weg dat ik er onwijs blij mee ben dat ik volgend jaar op de Challenge Tour mag spelen. Ik wilde toch wel graag van de Alps Tour af, want ik speelde daar niet om mijn brood te verdienen. Het is fijn om een stap dichter bij de DP World Tour te zijn."

Als Gary Hurley de cut zou halen tijdens de Final Stage van de Qualifying School, zou jij het cruciale plekje doorschuiven. Hoe heb je naar die Final Stage gekeken?
"Ik heb de eerste dagen bijna niet gekeken, ik wist dat mijn hart het niet aankon. Maar ik kreeg tijdens het toernooi al veel berichten van vrienden dat ik het ging halen. Toen het echt spannend werd, heb ik een paar keer naar het leaderboard gekeken. Op het moment dat Hurley zeker was van de cut, ging ik wel even rare dingen denken. Stel dat hij gediskwalificeerd wordt... Het had een relaxte week voor mij moeten zijn, maar dat was het niet echt. Toen het eenmaal helemaal klaar was, wilde ik zo snel mogelijk het bericht krijgen dat ik daadwerkelijk een Challenge Tour-kaart had voor volgend seizoen. Na dat bericht kon ik pas echt opgelucht en blij zijn."

Was het emotioneel voor je?
"Natuurlijk is dat emotioneel. Het is best wel een lange vier jaar geweest. Ik heb eerst een aantal downs moeten doorstaan om de weg omhoog te kunnen vinden."

Wat wil je volgend jaar voor het eerst presteren of meemaken?
"Ik heb nu een toernooi gewonnen op de Alps Tour. Mijn eerstvolgende doel is om mee te doen om de overwinning op de Challenge Tour. Dat is een nieuwe omgeving, ik denk dat ik het een beetje opnieuw moet ontdekken. Maar ik ga er niet voorzichtig in. Er kunnen een hoop gekke dingen gebeuren in golf en als ik deze stijgende lijn kan doortrekken, zit er nog veel meer in het vat. Ik geloof er heilig in dat ik het kan."