Topgolf

Sterke week Van Driel, geen Nederlandse promotie op Alps Tour

Het is geen van de Nederlanders op de Alps Tour gelukt om te promoveren naar de Challenge Tour. Vince van Veen, Koen Kouwenaar en Davey Porsius eindigden alle drie in de top-10, maar geen van hen wist zich bij de beste vijf te scharen. Op de DP World Tour was er een mooi resultaat voor Darius van Driel in het Spaans Open.

Alps Tour

Aan het begin van de tourfinale in Italië hadden vier Nederlanders nog uitzicht op een plaats in de top-5 van de Order of Merit. Van Veen had op de vijfde plaats de beste papieren om volgend seizoen vast op de Challenge Tour te mogen spelen. Helaas voor hem begon hij de Emilia Romagna Alps Tour Grand Final niet goed met een 74 (+2). Daarna volgden rondes van 68 en 73 slagen. Omdat nummer zes van de jaarranglijst Stefano Mazzoli alleen tweede werd op de Modena Golf & Countryclub wipte hij over Van Veen heen.

Ook de andere kanshebbers wisten geen promotie af te dwingen. Porsius was in de Grand Final weliswaar de beste Nederlander met een totaal van -7, maar zijn achtste plaats bleek niet voldoende voor een Challenge Tour-kaart. Op de eindstand van de Order of Merit vinden we de Noord-Hollander terug op de negende plek. Kouwenaar (-5) eindigde als dertiende in Italië en kwam daardoor ook net te kort. Hij moet genoegen nemen met een zevende plaats op de Order of Merit. Lars Keunen (15e op de jaarranglijst) en Floris de Haas (29e) zien we volgend jaar waarschijnlijk ook weer terug op de Alps Tour.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

De winst bij de Grand Final ging naar Jonathan Yates uit Ierland. Met veertien onder par wist hij Mazzoli twee slagen achter zich te houden. Ondanks zijn overwinning wist hij zich niet in de top-5 te spelen. Gregorio De Leo, Julien Sale, Tom Vaillant, Gary Hurley en Mazzoli lukten dat wel en hen zien we in 2023 terug op de Challenge Tour.

Uitslag

Van Driel in top-10

Na zijn diskwalificatie vorige week in Schotland kon Van Driel wel een opsteker gebruiken. Dankzij een geweldige eerste ronde in 63 slagen (-8) op Club de Campo Villa de Madrid ging de Nederlander zelfs gedeeld aan de leiding. Ook na vrijdag stond hij bij de beste tien. De 72 van zaterdag werd vervolgens weggespoeld met een keurige 66 op zondag. Goed voor de achtste plaats in het Open de España en een flinke stijging op de Order of Merit. Van Driel staat nu net onder de streep voor het behouden van zijn tourkaart. Gelukkig voor hem zijn er de komende weken nog twee toernooien in Spanje en één in Portugal.

De drie andere Nederlanders in Spanje haalden ook het weekend. Voor Joost Luiten, Wil Besseling en Daan Huizing zat een topnotering er echter niet in. Luiten werd 39e met zes onder, Besseling had één slag meer nodig (47e) en Huizing - die vier keer een 70 maakte - sloot de week af op de vijftigste plaats. Voor de pro uit Soest worden het spannende weken, want hij staat net boven de streep als het gaat om speelrecht voor volgend seizoen. Besseling is al zeker van een kaart voor 2023 en Luiten kan op de DP World Tour blijven spelen vanwege zijn plaats op de Career Money list.

Voor de derde keer ging de beker met thuisfavoriet Jon Rahm mee naar huis. De Bask stond na drie rondes alleen bovenaan en die voorsprong breidde hij in de slotronde alleen maar uit. Met een fabelachtige 62 (-9) wist de nummer zes van de wereld de concurrentie ver achter zich te houden. Rahm treedt met deze overwinning, zijn tweede van het seizoen, in de voetsporen van Seve Ballesteros. Ook de Spaanse legende wist drie keer zijn eigen open op zijn naam te schrijven. Matthieu Pavon en Min Woo Lee werden tweede en derde in Madrid.

Uitslag

Challenge Tour

Lars van Meijel zal de laatste ronde van het British Challenge heel snel willen vergeten. De Brabander zakte van een plaats bij de beste twintig naar de plek buiten de top-40 na een ronde 80 (+8). Dat was maar liefst veertien (!) slagen meer dan hij zaterdag nodig had. Robbie van West haalde het weekend ook op St. Mellion Estate in Engeland met een 55e plaats als resultaat.

Euan Walker boekte zijn eerste zege op de Challenge Tour. De Schot eindigde met birdies op 17 en 18 en troefde daarmee JC Ritchie af. De Zuid-Afrikaan had een minder florisant slot met bogeys op 17 en 18.

Uitslag

LET Access

Het Santander Golf Tour Burgos is een toernooi waar Marit Harryvan met een goed gevoel op zal terugkijken. Ze werd knap vierde en eindigde daarmee voor het eerst in de top-10 op de LET Access. Op Club de Golf Lerma wist Harryvan vooral de fouten van de kaart te houden. De eerstejaars professional maakte slechts vier bogeys in 54 holes.

Zhen Bontan moest na een 75 (+3) in de laatste ronde genoegen nemen met een plek bij de beste 25. Lauren Holmey, die nog altijd knap vijfde staat op de Order of Merit, werd 34e in Spanje.

Uitslag

LIV Golf

De winst bij LIV Golf in Bangkok ging naar Eugenio Lopez-Chacarra. Het betekende de eerste profzege voor de Spanjaard. Met een score van -19 hield hij voormalig Masters-kampioen Patrick Reed drie slagen achter zich. Paul Casey, Richard Bland en Sihwan Kim completeerden het podium.

Uitslag