Topgolf

Weber eindigt buiten top-100, Besseling 58ste

Op de laatste dag van de Nedbank Golf Challenge in Zuid-Afrika speelde Wil Besseling zijn beste ronde van de week (level par), maar dat behoedde hem niet van een eindklassering in de achterhoede (T-58). Dewi Weber vocht aan de andere kant van de oceaan voor haar status op de LPGA.
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

Het geduld van de spelers die deze week op Gary Player CC in actie kwamen werd flink op de proef gesteld. Na een lange vertraging op vrijdag werd het spel op zondag opnieuw onderbroken door onweer. Wil Besseling begon de lange dag goed. Hij stond twee onder par toen het spel werd stilgelegd. Na de vertraging van meer dan drie uur had de West-Fries meer moeite en tekende hij uiteindelijk voor een ronde level par, zijn beste ronde van de week op de zeer lastige baan in Sun City.

Na rondes in 74-73-77 slagen werd het op zondag dus 72 slagen (drie birdies, drie bogeys). Met een totaal van +8 eindigt hij op plaats 58, goed voor een laatste cheque van het jaar van €17.813,40. De Nederlander deed daarmee niet genoeg om de top-50 te halen van de DP World Tour ranking, en zich zo te plaatsen voor de finale van volgende week, het DP World Tour Championship in Dubai. Besseling stijgt nog wel een plaats op de ranking en eindigt zijn seizoen op de 74ste plaats. De Nederlander kan terugkijken op een uitstekend seizoen waarin hij twee keer in de top-10 eindigde, inclusief een 2de plaats in het Porsche European Open, en bijna 500 duizend euro bij elkaar speelde. 

De zege ging naar Tommy Fleetwood, die de laatste editie van het toernooi voor de pandemie in 2019 ook wist te winnen. De Engelsman verdiende een miljoen euro (en een 'lift' van Wil Besseling) door Ryan Fox (bogey op 18) een slag achter zich te laten met een eindscore van -11. 

Leaderboard
Jaarranglijst

Weber valt net buiten de boot

Het grote doel van Dewi Weber in het laatste reguliere toernooi van het seizoen was om de top-100 te bereiken van de CME Race to the Globe, de jaarranglijst van de zeer sterk bezette LPGA Tour. De Nederlandse had waarschijnlijk genoeg aan een plaats in de top-30 om volledig speelrecht voor volgend jaar veilig te stellen. De eerste stap werd zaterdag gezet door de cut te halen in het Pelican Women’s Championship, een kampioenschap in Florida dat werd ingekort van 72 naar 54 holes door orkaan Nicole. Helaas deed de Nederlandse op zondag net niet genoeg om voldoende plekken te stijgen op de ranking. 

Met rondes 70-68-70 (-1) speelde ze erg solide en eindigde ze op de gedeeld 37ste plaats, maar de top-100 kwam net niet in zicht: de Nederlandse eindigt haar seizoen op een zeer onfortuinlijke 101ste plek.

Met deze eindpositie op de ranglijst heeft Weber waarschijnlijk nog wel een aantal starts voor volgend jaar, maar hoeveel dat er precies zijn is onduidelijk. Ter indicatie: Celine Herbin eindigde vorig jaar op de 101ste plek en speelde dit jaar 13 keer. Anne van Dam eindigde vorig jaar ook buiten de top-100 en kon dit jaar negen keer starten op de LPGA Tour. 

De zege in het 'Pelican' ging naar Nelly Korda, die na een lastige periode de nummer-1 positie herovert op Atthaya Thitikul. De Amerikaanse liet landgenoot Lexi Thompson achter zich.

Leaderboard
Project Standings CME Race to the Globe 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Antonisse en Van Meijel worstelen op Q School

Dario Antonisse en Lars van Meijel spelen deze week op Infinitum (het oude Lumine) in Taragona de marathon die Q School heet. En de twee Nederlandse mannen moeten aan de bak, want zowel Antonisse (T-104) als Van Meijel (T-92) zijn na 54 holes ver verwijderd van speelrecht op het hoogste niveau. 

Voor de beste 25 spelers ligt er na 108 holes een kaart voor de DP World Tour klaar. De cut (top-70 + ties) valt maandag na 72 holes. En die cut is belangrijk, want als je de laatste twee rondes mag spelen krijg je speelrecht voor de Challenge Tour in 2023. 

Leaderboard

Stefano Mazzoli (4e op de eindranglijst van de Alps Tour) en Gary Hurley (5e) doen ook mee aan Final Stage. Als zij maandag de cut halen, schuiven Vince van Veen (6e) en Koen Kouwenaar (7e) een plaatsje op en hebben ze een kaart voor de Challenge Tour.

Van Dam mist cut in Saudi-Arabië

In het laatste toernooi van de Aramco Team Series op de Ladies European Tour miste Anne van Dam op vrijdag de cut. De Nederlandse noteerde rondes in 72 en 75 slagen en dat was twee slagen teveel om ook de derde en laatste ronde te spelen op Royal Greens G&CC in Jeddah. De pas 16-jarige Duitse Chiara Noja versloeg op de tweede playoff hole niemand minder dan Charley Hull.   

Eerder deze week werd bekend dat het prijzengeld voor het volgende toernooi op Royal Greens, het Aramco Saudi Ladies International (16-19 februari 2023), vervijfvoudigd is: van 1 miljoen naar 5 miljoen dollar. De upgrade is het resultaat van een nieuwe overeenkomst tussen de Ladies European Tour en Golf Saudi, een organisatie gefinancierd door het Public Investment Fund, hetzelfde fonds dat ook achter LIV Golf zit. 

Uitslag

Van der Vight wint Q School Alps Tour

Lars van der Vight heeft in Rome een goede kaart bemachtigd voor de Alps Tour in 2023. De amateur was de beste speler na 54 holes met een score van -11. Ook Kiet van der Weele (-4) verdiende een goede kaart voor het satellietcircuit door gedeeld 8ste te worden. De top-35, waar ook Rodi Vlasveld en Thom Linssen toe behoren, krijgen veel starts, terwijl de spelers in de top-65 (o.a. Bob Geurts, Jack Ingham, Che de Bake) minder speelmogelijkheden hebben verdiend, maar nog steeds een fatsoenlijk seizoen kunnen plannen voor volgend jaar. 

Eindstand

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.