Dutch Open

Oranje boven bij het Dutch Open?

Wie wordt de opvolger van Kristoffer Broberg en krijgen we na zes jaar weer een Nederlandse winnaar van het Dutch Open? Het zijn twee van veel vragen die deze week op Bernardus Golf worden beantwoord.

Om met die tweede vraag te beginnen: waarom niet? Het is alweer zes jaar geleden dat ‘ons’ eigen toernooi op de DP World Tour in Joost Luiten een fantastische winnaar van eigen bodem kreeg. Luiten zelf schreef die zege deels toe aan zijn kennis van de baan (The Dutch), waar hij veel had getraind en gespeeld.

De baan goed kennen is dus blijkbaar een voordeel en Bernardus is voor veel Nederlandse tourspelers zoals Joost Luiten, Wil Besseling, Daan Huizing, Lars van Meijel en Darius van Driel een soort van thuis. Laatstgenoemde werd vorig jaar bovendien vierde, zijn op een na beste resultaat dat seizoen op de DP World Tour. “Ik heb deze baan inmiddels onder alle omstandigheden wel gespeeld. Het weer en de wind zullen anders zijn dan vorig jaar september, maar ik word er niet door verrast.”

Pluspunten

Dat voordeel voelt Wil Besseling een stuk minder. “Veel spelers hebben vorig jaar hier ook gespeeld, kennen de baan dus al en in twee dagen kun je deze baan ook wel leren kennen. De baanboekjes die tegenwoordig worden gemaakt zijn zo goed, er blijven weinig verrassingen over. Bovendien train ik hier wel, maar speel ik niet vaak in de baan.” Pluspunten zijn er wel, zegt de Noord-Hollander. “Het is lekker dicht bij huis en met veel Nederlanders in het publiek voel je meer steun. Dat kan natuurlijk ook helpen.”

Thomas Pieters wint in Abu Dhabi

Ontbijten

Maar golf is een sport waarin de som 1+1 zelden 2 is, dus het kan dit jaar ook net zo goed eindigen met een juichende Belg. Thomas Pieters is deze week niet alleen de hoogstgeplaatste speler op de wereldranglijst, maar won het toernooi ook al eerder (2015, Kennemer). Bovendien is de druk er bij de Antwerpenaar een beetje vanaf na zijn grootse zege eerder dit seizoen in Abu Dhabi. Ook Pieters komt regelmatig trainen op Bernardus, waar volgens hem de trainingsfaciliteiten zo goed zijn, dat geen enkele andere baan daaraan kan tippen. “Ik had dit toernooi deze week niet willen missen. Ik kan thuis ontbijten, het is maar een uurtje rijden. Ik vind de baan fantastisch en het gaat waaien. Dat ligt mij wel.”

Nieuwe coach

Joost Luiten (foto onder) hoopt dat deze week zijn inspanningen onder een nieuwe coach, Jamie Gough, al vruchten afwerpt. De tweevoudig winnaar (2013 & 2016) waakt voor al te hoge verwachtingen. “Ik zie in de trainingen wel verbeteringen, maar in de wedstrijd nog niet altijd. Het is nog te wisselvallig. Ik weet dat het tijd nodig heeft. Die tijd moet ik mezelf gunnen, al wil ik natuurlijk dat het sneller gaat. Maar het kan er ineens zijn. In 2016 speelde ik op de oefendagen als een krant en op de negende hole van het toernooi ging het ineens lopen.”

Joost Luiten Bernardus

Een negende plaats in het Catalunya Championship was dit seizoen tot dusverre het beste Nederlandse resultaat op de DP World Tour. Die staat op het conto van Wil Besseling, ook de beste Nederlander in de rankings. “Maar 361ste op de wereldranglijst is ook nog niet erg hoog natuurlijk. Natuurlijk wil je de beste Nederlander zijn, maar het is geen wedstrijdje tussen ons. Belangrijker is dat je het beste uit jezelf haalt.”

Statistieken

De kans dat de winnaar geen Nederlander of Belg wordt, is statistisch gezien natuurlijk een stuk groter. Met 28 spelers is Engeland deze week op Bernardus het beste vertegenwoordigd. Nederland brengt ‘slechts’ de helft van dat aantal in, onder wie vier amateurs.

Wie zondag ook met die beker in zijn handen staat, op de dagen ervoor is topgolf gegarandeerd. De showflights morgen en vrijdag mogen er zijn. Op donderdagochtend (8.30 uur) speelt Wil Besseling samen met Bernd Wiesberger en Thomas Pieters, net achter het drietal Rafa Cabrera Bello, Rasmus Højgaard en Kiradech Aphibarnrat.

In de middag speelt Daan Huizing samen met Marcel Siem en Li Haotong (12.50 uur) en gaat Darius van Driel de baan in met Guido Migliozzi en Matt Wallace (12.50 uur). Joost Luiten, tweevoudig winnaar, is gekoppeld aan Ryan Fox en titelverdediger Kristoffer Broberg (13.10 uur).

De teetimes op de eerste twee dagen vind je hier.


Lees meer over
Dutch Open