Topgolf

Joost Luiten en de (swing)veranderingen

Joost Luiten is dit seizoen nog niet bepaald op dreef, maar met zijn nieuwe coach Jamie Gough werkt hij hard aan veranderingen in zijn spel die tot nieuwe successen moeten leiden. "Ik merk dat ik op de juiste weg ben."

“Voor een ijzer-5 een iets te hoge vlucht hè,” zegt Joost Luiten tegen zijn coach Jamie Gough terwijl hij zijn bal nastaart op de drivingrange van Golfclub Rinkven waar deze week het Soudal Belgisch Open wordt gespeeld. Gough knikt. “Een fractie te hoog nog ja. Let op je balpositie Joost, niet te ver naar rechts.” Luiten slaat nog een ijzer-5, wat lager nu, met een strakke vlucht penetreert de bal prachtig door de wind. “Die is beter hè Goughie”, zegt Luiten.

De meest succesvolle Nederlandse golfer ooit werkt sinds een maand of vier met Gough (spreek uit Gaf met de zachtere Engelse g). Luiten benaderde de 57-jarige Zuid-Afrikaan toen er na twintig jaar een einde was gekomen aan de samenwerking met Phil Allen. Gough, sinds 2007 als coach actief op de Tour, had weinig bedenktijd nodig. “Ik wilde graag met Joost werken, heb hem altijd bewonderd als golfer. Hij is heel competitief, heeft guts, daar hou ik van. Joost is op een punt aanbeland in zijn loopbaan dat hij met een paar veranderingen in zijn spel weer de golfer kan worden die hij een paar jaar geleden was en hopelijk nog een stuk beter.”

Successen

Gough werkt ook met spelers als Ryan Fox, in februari winnaar van de Ras al Kaimah Classic, en Ewen Ferguson, onlangs de beste in de Qatar Masters. De Zuid-Afrikaan was verbaasd toen hij hoorde dat Luiten en Allen uit elkaar gingen. “Ik had het niet verwacht want Phil en Joost hebben mooie successen behaald. Phil is een goede vriend van mij, ik heb hem gebeld en gevraagd of hij er een probleem mee had als ik met Joost aan de slag zou gaan. Dat was niet zo, integendeel. Phil zei als iemand anders met Joost gaat werken dan het liefst jij.”

Chippen

 

Luiten staat momenteel op een magere plek 136 in de DP World Tour Rankings, de jaarranglijst. In negen toernooien miste hij vijf keer de cut. Zoals bekend worstelt de zesvoudig winnaar op de Tour al langere tijd met het chippen. Volgens Gough ligt een verkeerde techniek aan de basis van het probleem. “Joost leunde te veel op links en in de backswing zat er te weinig loft op de club, dan moet je manipuleren om het juiste contact te krijgen. Bij iedere mislukte chip brokkelt het vertrouwen iets verder af tot je na verloop van tijd zelfs de yips krijgt.”

Volgens Gough, rossig haar en zacht pratend, gaat het korte spel van Luiten weer de goede kant op. “Het chippen is al een stuk minder destructive, maar we zijn er zeker nog niet. Joost heeft great hands en met een paar technische aanpassingen gebruikt hij de bounce van de club nu al veel beter. Joost kan weer heel makkelijk lage en hoge ballen slaan ook vanaf lastige liggingen. Wat het zo moeilijk maakt; na negen perfecte chips sla je één mindere en dan krijgt het vertrouwen weer een tik, daar moet je doorheen spelen.”

 

Joost Luiten en coach Jamie Gough

 

Compressie

 

Door een aantal aanpassingen in de swing, wil Gough Luiten bij de lange slagen minder kwetsbaar maken in de wind. “Net als bij het chippen leunde Joost wat op links, als tegenreactie viel hij instinctief wat naar rechts op impact en dat leidt tot een hogere balvlucht. We hebben de set-up meer neutraal gemaakt, het gewicht 50-50 verdeeld. Joost blijft in de backswing nu meer centraal, op impact gaat het lichaam mooi voorwaarts, de angel of attack is meer neerwaarts. Die veranderingen zorgen ook voor minder stress in de rug.”

Luiten ziet al duidelijk vooruitgang. “Op de range gaat het heel goed, ik heb meer compressie op de bal en daardoor een strakkere vlucht.”

Het is nu zaak in de baan niet terug te vallen in oude gewoonten. “De veranderingen moeten automatismen worden. Mijn balpositie bij de swing was vrij ver naar rechts, nu een stuk meer naar links, dat is flink wennen. En dat leunen op links deed ik eigenlijk bij al mijn slagen, zelfs bij het putten had ik daardoor de neiging wat naar rechts te hellen op het moment van raken."

Gough: “Een old dog new tricks leren heeft tijd nodig. Joost is bereid hard te werken om beter te worden en ik ben blij met de progressie die we in relatief korte tijd hebben geboekt. Uiteindelijk is het aan de speler om ook onder toernooidruk de dingen te doen die goed gaan tijdens trainingen.”

 

Trainingsuren

 

Op de range van Rinkven, de mooie parkbaan bij Antwerpen, slaat Luiten nog een paar laatste ballen en dan zit de werkdag erop. “Morgenochtend 08:30 op de range Goughie?” De coach van de 36-jarige golfer knikt. “Ik ben blij dat ik Jamie aan mijn team heb toegevoegd, ik heb vertrouwen in zijn aanpak,” zegt Luiten. “Vorige week in het Brits Masters maakte ik vijftien bogeys, te veel natuurlijk om bovenin mee te doen (Hij eindigde op de gedeelde 36ste plaats, red). Maar ik maakte ook vijftien birdies en een eagle, mijn goede slagen waren ook echt heel erg goed. Ik merk dat ik op de juiste weg ben.”


* In het Soudal Belgisch Open spelen deze week naast Luiten ook Wil Besseling, Darius van Driel, Daan Huizing en Lars van Meijel. Golfclub Rinkven ligt ten noorden van Antwerpen, dus een mooie kans om de Nederlanders aan het werk te zien. 

 

Starttijden

 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door Jamie Gough (@jamie_gough_golf)

Lees meer over
Joost Luiten Topgolf