Topgolf

Daan Huizing bereikt weer nieuwe mijlpaal

Met een derde plaats in de Cazoo Classic heeft Daan Huizing weer een nieuw hoogtepunt bereikt op de DP World Tour. Een mooie beloning na een week fraai linksgolf. "Ik heb nu het gevoel dat ik de derde plaats heb gewonnen."

Daan Huizing speelde deze week op de Hillside Golf Club in het Engelse Southport uitstekend linksgolf. Hij maakte heel weinig fouten en als er dan toch iets op zijn spel viel aan te merken, dan was het alleen dat hij zichzelf misschien iets te weinig beloonde op de greens. "Hier hebben we lang naar toegewerkt", aldus een blije Huizing. "Het was stabiel, op mentaal gebied was het goed en ik heb vier dagen bovenin meegedaan. We hebben er bewust voor gekozen om de afgelopen twee weken thuis te trainen en Amerika te laten schieten (kleinere co-sanctioned toernooien op de PGA Tour waar de Nederlanders ook aan mee konden doen) en dat heeft zich uitbetaald."
Op vrijdag had Huizing na een paar holes moeite om de fairways te vinden, maar maakte hij veel indruk met zijn herstelslagen en par-saves. "Het was niet zo heel lastig hier naast de fairways, maar mijn shortgame was de hele week goed. Een paar keer ging het wel mis van de tee en lag ik achter een boom. Dat voelt dan als een strafslag."

Uitgedaagd

Vandaag raakte hij veel greens. Hij liet misschien wat kansen op birdie onbenut, maar kwam wel zonder bogey (net als vrijdag) en met drie birdies van de baan. Deze week stond de Nederlander slechts drie bogeys toe en dat mag een heel knappe prestatie worden genoemd. Hij eindigde op -12, slechts twee slagen van de uiteindelijke winnaar. "Mijn records op linksbanen liegt er niet om, dus dat kun je misschien niet helemaal los zien van deze prestatie. Vorig jaar won ik in Ierland ook op een linksbaan. Het haalt het beste in mij boven. Op deze banen word je uitgedaagd, moet je bij elke slag nadenken en gevarieerd spelen. Ik kan de bal goed laag slaan, dat komt hier van pas."

Stappen

Met zijn gedeelde derde plaats, die hij deelde met vier anderen, behaalde Huizing ook zijn beste resultaat ooit op de DP World Tour/European Tour. Vorige maand nog bereikte hij met een tiende plaats in het Porsche European Open een nieuw hoogtepunt in de hoogste divisie. Dat is dus nu al weer overtroffen. "Ik ben echt met een positief gevoel van de baan gekomen. Het voelt echt alsof ik de derde plaats heb gewonnen. In de British Masters, in Hamburg en München was dat na een goede klassering anders, omdat je dan toch voelt dat je echt wat hebt laten liggen. Maar dat is de winst van deze week. Het was de hele week goed. Natuurlijk kan het altijd nog beter, maar ik ben blij dat ik op alle onderdelen meer dan een voldoende scoorde."

Stijging

De prestaties van de afgelopen weken zijn onomstotelijk het bewijs dat Huizing, vergezeld door echtgenote Danielle als caddie, stappen heeft gemaakt dit jaar.
Huizing stijgt deze week ook flink op de DP World Tour Ranking en komt in de buurt van de top-100, waar op dit moment nog maar één Nederlander terug te vinden is, Wil Besseling (45ste). Dat biedt ook perspectief voor Huizing om zijn kaart aan het einde van het seizoen te behouden.

Ook Darius van Driel deed het in Southport zeker niet onverdienstelijk. Consistent was ook een woord dat bij zijn prestatie deze week past. Met drie ronden 71 en een afsluitende 70 (ook hij was vandaag bogeyvrij) eindigde Van Driel op de 29ste plaats.

Bizarre wending

De ontknoping van de Cazoo Classic kreeg nog een bizarre wending. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Fransman Julien Guerrier, die niet heel voor het einde nog drie slagen voorstond. Maar drie bogeys op de laatste zes holes wierpen hem terug naar de plek, die hij onder meer met Daan Huizing moest delen.
Richie Ramsay, drievoudig tourwinnaar (2009, 2012, 2015) en voormalige nummer één bij de amateurs, bleef wel koel toen het erop aankwam. Hij had nog een behoorlijk lange putt voor par op 18, maar de Schot tikte de bal resoluut in de hole en greep daarmee zijn vierde overwinning.

Eindstand

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Henderson bij de les

Bij The Amundi Evian Championship stond er een majortitel op het spel. Helaas deden er geen Nederlanders aan mee, maar het toernooi op Evian Resort Golf Club in Frankrijk was er minder spannend om.

Brooke Henderson wint Amundi Evian Masters


Brooke Henderson begon met twee slagen voorsprong aan de slotronde, maar worstelde zich vandaag toch wel een beetje door de baan heen. Hoge pieken en diepe dalen. Uit het ‘niets’ kreeg onder meer LPGA-rookie Sophia Schubert daardoor nog hoop op de titel. Maar de 24-jarige Henderson kon met een birdie op de laatste hole een play-off nog net voorkomen en won haar tweede majortitel, zes jaar na haar eerste (KPMG Women’s PGA Championship).
“Het was zeker een interessante dag op deze manier”, zei de Canadese na afloop zichtbaar opgelucht. “Maar ik heb mijn kalmte bewaard en ik wist dat het pas op de tweede negen zou worden beslist.”

Eindstand

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

 

Beste prestatie Hofstede

Nikki Hofstede

In de Santander Golf Tour Malaga eindigde Nikki Hofstede op een knappe, gedeelde, vierde plaats. Voor de eerstejaars professional was dat haar beste prestatie op de LET Acces Tour tot nu toe. Ze verdiende er een kleine 1500 euro mee. Lauren Holmey klom op de slotdag nog naar de top-20 en deed daarmee goede zaken in haar jacht op een tourkaart voor de Ladies European Tour.

Op Golf Torrequebrada won de Tsjechische Sara Kouskova, die met een slotronde in 67 slagen een flinke jump naar de koppositie en titel maakte.

Eindstand

Porsius in top-5

Op de Alps Tour is de Italiaan Gregorio de Leo de laatste twee maanden wel een klasse apart. Hij pakte in de Roma Alps Open voor eigen publiek zijn tweede titel op rij en eindigde de laatste zeven toernooien steevast in de top-3. Davey Porsius, ook al een winnaar dit seizoen op de Alps Tour, werd vierde.
Drie Nederlanders staan in de Order of Merit in de top-10: Koen Kouwenaar (6), Porsius (9) en Vince van Veen (10). Aan het einde van het seizoen verdient de top-5 een goede kaart voor de Challenge Tour.

Scores

Challenge Tour

In de Big Green Egg German Challenge was de rol van de Nederlanders al na twee dagen uitgespeeld. Robbie van West miste de cut op een slag en Lars van Meijel had kennelijk de week na The Open moeite om zich weer aan te passen aan een iets andere setting. Hij kwam vrijdag twee slagen te kort om het weekeinde te halen.
Het toernooi op de Wittelsbacher Golfclub in Neuburg an der Donau werd na een play-off gewonnen door de Spanjaard Alejandro Del Rey. De Pool Mateusz Gradecki werd tweede.

UitslagLees meer over
Topgolf