Big Green Egg Open

Doorzetter Daphne van Houten in Big Green Egg Open

Een droom die uitkomt. Daphne van Houten speelt deze week mee in het Big Green Egg Open. Het Ladies European Tour evenement op eigen bodem. “Als jong meisje droomde ik hiervan en nu wordt het voor eigen publiek werkelijkheid.”
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Met haar broer Jean-Paul aan de tas dompelt Daphne zich deze week onder in het professionele circuit. “Ik moet nog wel wennen, hoor. De meiden reizen heel Europa met elkaar door en kennen elkaar. Het zijn vriendinnen geworden. Ik voel me wat onwennig en zoek liever een plekje aan de linker- of rechterkant van de drivingrange.” Die bescheidenheid siert haar; ze blijft dicht bij zichzelf. “Ik ga gewoon mijn eigen spel spelen en genieten. Het zijn dames die ik op tv zie en naar wie ik opkijk.”

Wat moet ik met het caddieboekje?

Wat ook wennen is? Het caddieboekje! “Tja, wat daar allemaal in staat, gaat mijn pet nog te boven. Op het EDGA-circuit krijgen we natuurlijk wel de pinposities door, maar zo’n gedetailleerd boekje is echt hogere wiskunde.” Daphne heeft besloten zich niet te veel af te laten leiden van alles wat normaal gesproken ook niet tot haar beschikking is. “De rode stippen op de baan, die gebruikt zijn om het boekje te kunnen tekenen, zijn dan wel weer heel handig.”

Invite

Het Big Green Egg Open wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie. Met de organisatie gaat een aantal invite-plekken gepaard die de NGF zelf mag invullen. De doelstelling is om talent een ervaring op de LET te gunnen, wat mogelijk een opstap kan zijn voor de professionele carrière. Daphne is zo’n talent. Daphne is ’s werelds hoogst genoteerde golfster op de wereldranglijst met een fysieke beperking. De beste vrouw op het EDGA-circuit (European Disabled Golf Association). “Ik ben echt vereerd dat mij deze plek gegund is. Te meer omdat ik serieus wil onderzoeken of ik me kan meten met deze dames. Ik ben razend benieuwd hoe ik ervoor sta in dit veld en wat mijn kansen zijn. Ik ben realistisch, hoef niet te roepen dat ik voor de winst ga, maar het is een mooie kans om me te meten met de rest.”

Daphne van Houten - persconferentie Big green egg open
Beeld: Approachthegreen - Edwin Vermaas

Scoliose

Daphne heeft scoliose, een verkromming in de wervelkolom. De pijn in haar rug is altijd aanwezig; ze heeft dat geaccepteerd als onderdeel van haar leven. Haar golftalent kreeg op 12-jarige leeftijd een flinke hindernis te verwerken. Een professionele golfcarrière ging in rook op. Op haar 17de besloot ze in samenspraak met haar artsen om een risicovolle operatie te ondergaan. Stalen pinnen en platen zijn rondom de zwakke plek in haar rug aangebracht. Ze laat zich (letterlijk) niet uit het veld slaan en geeft haar golfdromen een andere route, via de EDGA. Daarmee toont ze doorzettingsvermogen en veerkracht.

Om 12.30 uur verschijnt Daphne op de tee van 10 voor haar eerste ronde. Onder aanmoediging en bewondering van haar familie en vrienden. “Ik hoop echt dat ze mij vleugels gaan geven. Het is ieder geval een vertrouwd gevoel dat ze er allemaal zullen zijn.” Op vrijdag start ze dan in de eerste flight van de dag om 08.00 uur vanaf tee 1.