Big Green Egg Open

Respect en onderscheidingen voor boegbeeld ‘Beany’

Met Catriona Matthew heeft het Big Green Egg Open een van de allergrootste namen uit het Europese damesgolf in het spelersveld. De Schotse, bijgenaamd Beany, wordt door de hele golfwereld gerespecteerd.

Catriona Matthew kreeg woensdag een eredoctoraat van de University of St Andrews vanwege haar grote verdiensten voor de golfsport. Het is een van de vele onderscheidingen voor de 52-jarige Schotse die eerder al Honorary Member werd van The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews. Matthew werd in 1995 professional en groeide uit tot een van de boegbeelden van het Europese damesgolf. Haar grootste zege kwam in 2009 toen ze elf weken na de bevalling van haar tweede kind het Women’s Open op Royal Lytham & St Anne’s op haar naam schreef. Matthew won zes keer op de Ladies European Tour, vier keer op de LPGA en op het Amerikaanse circuit alleen verdiende ze bijna tien miljoen dollar prijzengeld. 

Anne van Dam

Misschien nog wel meer dan door haar prestaties op die twee tours, is Matthew bekend vanwege haar heldendaden in de Solheim Cup. Ze speelde zelf negen keer in het tweejaarlijkse duel tussen Amerika en Europa en als captain leidde ze het Europese team in 2019 en 2021 naar de overwinning. Anne van Dam maakte in 2019 op Gleneagles deel uit van het Europese team en spreekt lovend over Matthew. “Ik heb veel respect voor wat Catriona bereikt heeft in haar carrière. Ze is een heel oprecht en positief persoon, iemand die je als golfer elke week wel in je flight zou willen hebben. Ik heb het voorrecht gehad om haar als captain mee te mogen maken bij de Solheim Cup. Wat mij vooral is bijgebleven, is hoe ze het team toesprak, ze wilde vooral dat we ervan zouden genieten. Catriona benadrukte voor de start dat we spelen in de Solheim Cup verdiend hadden, dat het iets was om heel trots op te zijn. Haar woorden deden me echt goed en eigenlijk heb ik daar nu nog steeds iets aan.” 

Hole-one

Matthew wordt vaak Beany genoemd. Vanwaar die bijnaam? Een van haar broertjes kon als klein kind de naam Catriona niet uitspreken. Haar vader begon haar daarom Bee te noemen en dat werd later Beany. 

Anna Nordqvist, de Zweedse die donderdag als een van de topfavorieten start in het Big Green Egg Open, is ook onder de indruk van Beany. “Ze speelt al zo lang op een hoog niveau, dat is bewonderenswaardig. De meest indrukwekkende negen holes die ik ooit heb meegemaakt in mijn carrière was toen ik met Catriona speelde in het Brits Open in 2009. Ze maakte een hole-in-one op hole 12, had slechts dertig slagen nodig voor negen holes en won het toernooi. En dat nadat ze kort daarvoor een kind op de wereld had gezet, ik denk niet dat mensen beseffen hoe ongelooflijk knap dat is. Catriona is een fantastisch persoon en een perfect rolmodel voor iedere golfer.”

Matthew speelt in de eerste ronde van het Big Green Egg Open in een flight met Nordqvist en de Nederlandse Pasqualle Coffa. Ze slaan donderdagochtend om 08.22 uur af op hole 10 van de Rosendaelsche.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door Catriona Matthew OBE (@beanymat)

Lees meer over
Topgolf LET