Natuur

Wat is dat voor een hole?

Doorgaans is een hole te herkennen aan een met zorg uitgestoken rondje van 10,795 centimeter en de vlag die erin staat. Maar welke ‘holes’ kun je nog meer tegenkomen op golfbanen op de Veluwe? We maakten een wandeling met Folkert Jans, eigenaar van Wildpraat. Loop mee en maak meteen kans op een Wildcooking Diner!

Wat zijn echte hole-bewoners?

Konijnen, muizen, ratten, mollen, dassen, wolven en vossen hebben geen last van de krapte op de woningmarkt. Ze graven gewoon een eigen hol of pikken dat van een ander dier in, om lekker droog en warm te slapen en hun kroost op een veilige plek te laten opgroeien. Kom je een hol tegen, kijk dan eens of je kunt ontdekken van welk dier het is. Vaak komen holen voor in zandgronden, zoals op de Veluwe, waar het grondwaterpeil laag is.

Simpele konijngangetjes

Een konijn graaft een paar simpele gangetjes van 10 tot 25 centimeter doorsnee, ook wel pijpen genoemd, vaak in heuvels met meerdere ingangen en schuin naar beneden of bijna horizontaal.

Slapen als een das

Niet te verwarren met een dassenburcht, die bestaat uit een enorm gangenstelsel. Met meerdere ingangen van zo’n 30 centimeter, ze gaan recht naar beneden. Je herkent het aan pootafdrukken met lange nagels en een grote hoop zand voor de deur (links op de foto hieronder). De burcht heeft verschillende kamers om te slapen, eten en te verblijven. Als er gevaar dreigt, kruipt hij heerlijk weg of neemt een andere uitgang naar buiten. Rondom de burcht kun je kuiltjes vinden waar de dassenfamilie haar behoefte doet: latrines genaamd. Super hygiënisch dus!

Sluwe vossen bestaan echt

De term ‘sluwe vos’ is er niet zonder reden. Een vos maakt namelijk nog wel eens handig gebruik van de onbewoonde kamers van een dassenburcht en neemt hier zijn intrek. Als hij wel zelf zijn hol graaft (rechts op de foto hieronder), herken je die ook aan veel zand voor de deur, de pootafdrukken in het zand, maar ook aan een klein sleepspoortje van de staart. De ingang is vaak op het zuiden en de gang loopt schuin naar beneden, zo’n 25 tot 40 centimeter breed.
Holen op de golfbaan: dassenburcht en vossenhol
Beeld: Sebastiaan Lit
 

Beschut wolvenplekje

Wolven gebruiken hun hol vooral om jongen te krijgen. Er zijn zo’n 20 bevestigde wolven op de Veluwe. Ze creëren een veilige, beschutte plek. Het hol heeft twee of meer ingangen en vooral veel rommel voor de deur, afval. Vossen en wolven kunnen ook heerlijk in slaap vallen in het zonnetje of tussen de struiken en zijn dus niet altijd ‘thuis’.

Vraagje tussendoor: Zijn we de dieren tot last als we een bal zoeken?
Nee hoor, veel holbewoners zijn nachtdieren en kom je tijdens een rondje golfen niet snel tegen. In de schemer worden ze wakker en heroveren ze de golfbaan tot hun leefgebied. Je kunt dus rustig even in de struiken kijken als je een hazennaaier cq. afzwaaier hebt geslagen. Zolang je niet te veel bladeren en takken overhoophaalt of aan de kant schopt, is het prima. En pas op: Als je een golfbal in de verkeerde ‘hole’ slaat, steek nooit zomaar je hand erin. Je weet nooit wie er thuis is.

Geen holbewoners

Maar let op, er zijn ook dieren die geen hol graven, zoals een haas. Die leggen hun jongen in het hoge gras en bezoeken deze één keer per dag om te zogen. Zo kan je op de golfbaan dus zomaar een jonge haas tegenkomen. Hazen leven altijd buiten, in weer en wind. Bijzonder dus dat ze hun buik zo mooi wit kunnen houden.

Groot wild

Je kunt tijdens het zoeken van de golfbal ook andere dieren tegenkomen. Zoals reeën. Deze liggen vaak in een klein ‘bedje’ tussen de struiken. In de winter zijn ze extra kwetsbaar, dus wees voorzichtig. Op de Veluwe kun je zelfs edelherten tegenkomen op de golfbaan. Prachtig groot wild, dat overdag in een roedel de rust opzoekt achter in de bossen en in de avond, nacht en vroege morgen graag komt helpen om het gras mooi kort te houden. Golf je in een gebied waar damherten leven? Dan kan het maar zo zijn dat je deze, van nature dagdieren, treft.
Beeld: Yannick Schurwanz
Beeld: Yannick Schurwanz

Wat is Wildpraat?

Folkert Jans (zie foto hierboven) is eigenaar van Wildpraat, met een passie voor de Veluwe. Hij wil deze graag delen en het mooie natuurgebied van binnenuit laten ontdekken en beleven. Folkert is buitenmens, wild­ en natuurliefhebber en fanatiek outdoor­kok. Ben je benieuwd naar welke dieren je nog meer tegen kunt komen? Ga dan eens mee met een van de boswachters van Wildpraat. Ze nemen je niet alleen graag mee om de Veluwe te ontdek­ ken, maar laten je ook graag kennismaken met de pure smaken uit de natuur! Geniet ná een mooie wildwandeling van een outdoor Wildcooking diner rond het kampvuur in het bos van Kasteel Spelderholt. Meer info op de website van Wildpraat.

Win een wildbelevenis op de Veluwe!

We verloten 2 kaarten voor een Wildcooking Diner onder onze volgers. Deze prijs is inclusief:

  • Wildwandeling met de boswachter
  • Veluwse bieren proeven
  • Uitgebreid Wildcooking Diner met amuse, div. wildgerechten, bijgerechten, dessert
  • Buiten koken met outdoor­chef
  • Kampvuur en een beetje rook
  • Drankjes/wijnen/bieren inbegrepen
  • Het hele jaar te boeken via wildpraat.nl

Wat moet je doen om te winnen? Deel een mooie foto via Instagram en vermeld hierin @golfnl #golfnl #wildpraat. We kiezen op 10 december de foto waar wij als redactie het wildst van worden.

Golfbanen op de Veluwe

• De Veluwse
• The Links Valley
• De Hattemse
• Golfbaan Het Rijk van Nunspeet
• De Rosendaelsche Golfclub
• Golfclub De Scherpenbergh
• Golfpark De Breuninkhof
• Landgoed Ullerberg
• Edese Golfclub
• Golfclub Heelsum
• Wageningse Golfclub
• Golfclub Putten
• Golfbaan Engelenburg
• Harderwold Golf & Events
• Dutch Golf Hattem
• Golfclub ’t Lohr

Tijd om te golfen!

Reserveer eenvoudig je starttijd in de app GOLF.NL

Boek hier je starttijd