Topgolf

First timers #7: de fabelachtige 58 van Rowin Caron

Het einde van het jaar nadert, dus wordt het tijd om terug te blikken. In ‘First timers’ spreken we met topgolfers die in 2022 iets voor het eerst gepresteerd of meegemaakt hebben. De meest bijzondere ronde van het jaar werd gespeeld door Rowin Caron. Hij maakte als eerste Nederlander ooit een 58.

Hoe heb je die ronde beleefd op golfbaan The Club at Pasadera?
"Op de eerste negen kon je best wel scoren. Er zit wat hoogteverschil in, want de baan in Monterrey is op een berg gebouwd. Ik startte prima, maar niet heel bijzonder. Toen maakte ik een eagle op 7 en een goede birdieputt op 9 om naar vijf onder voor de dag te gaan. Ik was niet bezig met de score, ik wilde birdies blijven maken. Als ik dat niet doe, ga ik fouten maken omdat ik dan probeer die score te behouden."

Dan sta je na vijftien holes zelfs negen onder voor de ronde. Dacht je toen dat een 58 of 59 mogelijk was?
"Ik wist het niet, ik had echt geen idee. Op hole 17, een par 5, had ik met mijn tweede slag een ijzer-5 naar de green. Er lag water rechts van de green, dus het was best een eng shot. Ik sloeg 'm recht op de hole af en ik maakte vervolgens de putt van vier meter voor eagle. Ik was op dat moment helemaal vergeten dat het een par 70 was en dat ik echt goed speelde om kans te hebben om onder de 60 te gaan."

Mijn flightgenoot zei dat ik een 58 had gemaakt. En ik had het gewoon echt niet door

In hoeverre had je last van spanning?
"Niet, want ik zat echt in de zone. Ik had gewoon echt niet door dat ik zo laag aan het gaan was. Op hole 18, een lange par 4, had ik een ijzer-6 naar binnen. Tegen mezelf zei ik dat ik nog één goede swing moest maken. Die bal sloeg ik op twee meter en ik eindigde met een birdie. Mijn flightgenoot zei toen dat ik een 58 had gemaakt. En ik had het gewoon echt niet door. Dat was dus een leuke verrassing."

Heb je het vaker dat je de score helemaal loslaat?
"Het is eigenlijk wel altijd mijn doel om dezelfde mindset te hebben. Ook als het slecht gaat, wil ik birdies maken. Dan bedoel ik niet per se om extreem agressief te spelen, maar bal op de fairway, bal op de green en putt erin. Dat was ook in die ronde het doel."

Wat kwam er op je af toen je besefte dat je 58 had gemaakt?
"Dat was een mooi moment. Er was een paar mensen die het hadden gehoord, die kwamen de laatste paar holes kijken. Ik merkte wel dat er steeds meer mensen kwamen, maar dat kon zijn omdat ik acht onder stond. Toen die putt erin ging op 18 vroeg een flightgenoot wat ik die ochtend had gegeten. Hij wilde dat ook de volgende morgen."

Dit is een unieke ronde toch? Dit ga je waarschijnlijk nooit meer evenaren.
"Wat er ook gebeurt met de rest van mijn carrière, dit nemen ze mij nooit meer af. Dat is leuk om op je cv te hebben."

Scorekaart Rowin Caron

Wat is de leukste reactie die je kreeg?
"Ik had het op Instagram geplaatst en daardoor kreeg ik veel felicitaties. Maar er waren ook vragen met een knipoog of het een par 3-baan was en of ik al mijn putts binnen drie meter had opgepakt. Dat was heel leuk."

Heb je in een oefenronde eigenlijk weleens een vergelijkbare score gemaakt?
"Ik heb juist in oefenrondes vaak dat ik de ballen alle kanten op sla. In Californië was dat ook zo, maar dat is een soort routine geworden. Als het toernooi begint, ben ik scherp. Dit was de eerste keer onder de 60. Mijn beste ronde hiervoor was tijdens een Monday Qualifier van de Korn Ferry Tour. Toen maakte ik elf onder, 61."

Je maakte de score op de Asher Tour. Kun je daar iets meer over vertellen?
"Dit was eerst de Golden State Tour. Dat is best een grote minitour in het westen van de Verenigde Staten. Het is overgenomen door mijn kledingsponsor Asher. Er waren veel mensen van Asher aanwezig, dus het was mooi om mijn eerste toernooi op dat circuit op mijn naam te schrijven."

Je won het toernooi inderdaad ook nog. Was het na die 58 in de tweede ronde lastig om nog een ronde te moeten spelen?
"Dat was eigenlijk hetzelfde idee: proberen birdies te maken. Ik speelde de eerste negen echt goed en was vier onder par voor de dag. Ik wist dat er daarna nog veel birdiekansen waren, maar ik was niet bezig met de concurrentie. Ondanks een aantal bogeys op de tweede negen won ik met twee slagen voorsprong."

Rowin Caron Asher Tour Pasadera Cup

Wist je toen wel hoe je ervoor stond?
"We houden de scores bij via onze telefoon, dus ik keek wel naar het leaderboard. De dag ervoor heb ik dat dus niet gedaan, ik was toen zelfs zes of zeven holes vergeten in te voeren."

Wat wil je volgend jaar voor het eerst presteren of meemaken?
"Mijn doel is om een PGA Tour-kaart te verdienen. Ik kan volgend jaar een aantal toernooien op de Korn Ferry Tour spelen, het niveau onder de PGA Tour. Na de eerste vier toernooien is er een reshuffle. Als ik in één daarvan de cut haal, kan ik daarna nog een aantal toernooien spelen."

Lees meer over
Topgolf