Topgolf

Meteen dreun voor Luiten in The Open

Royal St. George's heeft het op de openingsdag van The Open gewonnen van Joost Luiten. De verre van topfitte Zuid-Hollander miste te veel greens, produceerde slechts één birdie en vindt zichzelf op +6 onderaan terug in het klassement.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Tien jaar na zijn majordebuut is Joost Luiten terug op Royal St. George's. De Nederlandse vaandeldrager gaf vooraf al aan dat zijn lichaam in dit stadium van het seizoen vermoeid is, maar van pijn in de rug was tijdens de oefenronde geen sprake en dus had hij er toch wel vertrouwen in aan de Engelse kust. Het liep in de eerste ronde echter totaal niet en Luiten die op +6 eindigde gaf na de ronde aan dat hij zich allesbehalve topfit voelt.

"Mijn lichaam is gewoon heel erg toe aan rust, dat voel ik al een paar weken. Spieren schieten steeds in de kramp of de stress, fysiek heb ik het zwaar en de geest wil ook niet meewerken." De start van de ronde met een dubbel-bogey hielp ook niet echt. Luiten: "Ik sloeg mijn bal rechts in de hoge rough, hakte er uit naar het hoge gras links en dan staat er zomaar een 6 op de kaart, van zo'n begin ga je je ook niet bepaald beter voelen."

Gifbeker

Luiten liep door die valse start meteen achter de feiten aan in Sandwich. De slag die hij op 3 won leverde hij meteen daarna weer in, waarna ook de par-5 7de in een 'dropped shot' resulteerde. Luiten maakte de turn in +3, maar op de tweede negen bleek de gifbeker nog altijd niet leeg te zijn. Hij bogeyde onder meer ook de enige andere par-5 van de baan en kwam uit op +6. Daarmee bevindt hij zich in de kelder van het klassement. Luiten heeft vrijdag een vroege starttijd (07:19), hij is nog niet zeker of hij de tweede ronde gaat spelen. "Ik heb een enorme hekel aan opgeven, als het maar even gaat zal ik afslaan, maar ik moet ook verstandig zijn, zorgen dat ik niet echt fysieke schade oploop", aldus de 35-jarige golfer die eerder deze week op zijn website al aangaf dat hij mogelijk te snel weer is gaan trainen nadat hij begin mei kampte met darmklachten.

'King Louis' aan kop

Hoe anders verliep de dag voor Louis Oosthuizen. De goedlachse Zuid-Afrikaan, kampioen in 2010 en runner-up in de laatste twee majors, bleef bogeyvrij en zette daar zes birdies tegenover voor -6. "Perfecter kon niet", vertelde Oosthuizen, over twee maanden de grote blikvanger in het Dutch Open. Jordan Spieth en Brian Harman volgen op één slag, terwijl ook spelers als Justin Rose (-3) en Dustin Johnson (-2) naar behoren begonnen. Jon Rahm en Bryson DeChambeau (samen op +1) vonden hun draai nog niet op het soms onvoorspelbare Royal St. George's. 

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Ladies European Tour

Ook op de Ladies European Tour is er deze week weer Nederlandse inbreng. Met name Pasqualle Coffa deed het in Finland tijdens de eerste ronde van het Gant Ladies Open goed. Na een vroege bogey verscheen er dertien keer achter elkaar een par op de kaart, waarna ze met birdies op 16 en 17 de top-10 indook. Na een afsluitende bogey stond ze met level par nog altijd knap negende. Romy Meekers had het lastiger in het Finse Turku. Zij moest het doen met een 71 voor +6. Daarmee staat Meekers elf slagen achter op Ursula Wikstrom, thuisfavoriet en na 18 holes leider.

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.