Topgolf

De golfsterren van de toekomst dichtbij

Eind augustus wordt op The Dutch de B-NL Challenge Trophy gespeeld. Wie een toegangskaartje koopt kan de volgende generatie golfsterren van heel nabij volgen. Wie treedt er bijvoorbeeld in de voetsporen van Brooks Koepka?
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Justin Rose, Louis Oosthuizen, Henrik Stenson, Martin Kaymer en Brooks Koepka (foto boven), allemaal majorwinnaars die voor ze de stap naar het allerhoogste niveau zetten, succesvol waren op de Challenge Tour. Het in 1987 opgerichte circuit onder de European Tour (opgericht in 1972) is de ideale springplank gebleken voor een groot aantal huidige wereldtoppers. ‘Spelen op de Challenge Tour in Europa was heel goed voor mijn ontwikkeling als golfer‘, aldus de Amerikaan Koepka die inmiddels vier majorzeges op zijn naam heeft staan.

Voor het eerst sinds 2015 wordt er dit jaar in Duitsland weer een toernooi gespeeld op de Challenge Tour (9-12 september), tot grote vreugde van Martin Kaymer.  'Ik begon in 2006 op de Challenge Tour en dat was een geweldige manier om te wennen aan het leven als pro met het vele reizen en de sterke competitie. Spelen op de Challenge Tour hielp me met de overgang van amateur naar professional. Ik kreeg antwoord op de vraag of ik goed genoeg was om het te redden op een hoog niveau. Het is heel belangrijk voor de Duitse golfers dat we nu weer een toernooi hebben op de Challenge Tour.'

Ook voor Joost Luiten was de Challenge Tour met twee overwinningen in 2007 een perfecte opstap naar het hoogste Europese podium. In 2009 deed de Challenge Tour voor het laatst Nederland aan. Op Golfclub Houtrak ging de overwinning naar Nicolas Colsaerts, de Belg die de jaren daarna drie keer won op de European Tour en in 2012 als eerste Belg in de Ryder Cup speelde. ‘The next generation of superstars!’ is de slogan van de Challenge Tour en daar is dus niets overdreven aan.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

 

Daan Huizing is misschien wel een van de favorieten voor de titel in de B-NL Challenge Trophy. Vooruitlopend op het toernooi maakte hij met de mannen van de podcast Podje Golf een vlog! Kijken dus

Thuispubliek

De volgende generatie supersterren speelt van 26 t/m 29 augustus op The Dutch in de B-NL Challenge Trophy. Voor publiek is een toernooi van de Challenge Tour ideaal want je kunt de spelers van heel nabij volgen. Natuurlijk zijn de twee Nederlanders die dit jaar vast speelrecht hebben op de Challenge Tour, Daan Huizing en Robbie van West, van de partij op The Dutch. Huizing behoort zeker tot de topfavorieten. De 30-jarige golfer won eind mei de Irish Challenge en staat momenteel negende op de Road to Mallorca, de jaarranglijst. De top-20 aan het einde van het seizoen verdient promotie naar de European Tour in 2022. Het zou prachtig zijn als Huizing eind augustus in eigen land met steun van het thuispubliek de Tourkaart helemaal veilig kan stellen. ‘Ik ken The Dutch heel goed, heb er vaak gespeeld, de baan ligt me dus je mag mij zeker tot de favorieten rekenen, ‘ aldus Huizing. Van West staat momenteel 69ste op de Road to Mallorca, maar de 31-jarige Brabander toonde dit seizoen met een vierde plaats in de Czech Challenge aan dat ook hij het in zich heeft te winnen op dit niveau.

Comeback

Een andere Nederlandse golfer die heel erg uitkijkt naar de B-NL Challenge Trophy is Koen Kouwenaar (foto onder). Vorig jaar maakte hij als beste Nederlandse amateur met hoge verwachtingen de overstap naar de pro’s, maar een slepende polsblessure gooide roet in het eten. In mei werd hij geopereerd aan zijn rechterpols door Richard Koch, de chirurg die ook Joost Luiten meerdere keren succesvol heeft geholpen bij polsblessures. Kouwenaar kan na bijna drie maanden revalideren inmiddels weer rustig ballen slaan en zijn comeback op de Tour is aanstaande. ‘Ik ga er zeker vanuit dat ik kan meedoen op The Dutch. Mijn plan is de week voor de B-NL Challenge Trophy in Denemarken te spelen (Esbjerg Challenge, red) om ritme op te doen.’

De Nederlandse amateurgolfer Koen Kouwenaar

Invitaties

De B-NL Challenge Trophy wordt georganiseerd door de NGF samen met de Belgische Golf Federatie. In 2022 en 2024 wordt het toernooi bij onze zuiderburen gespeeld, in 2023 in Nederland. Het prijzengeld dit jaar bedraagt 250.000 euro. Landen die een toernooi van de Challenge Tour op de kalender hebben kunnen onderling invitaties uitruilen. De NGF en de Belgische Golf Federatie hebben er ieder jaarlijks 25 te vergeven. Die invitaties zijn volgens Jeroen Stevens, directeur van de NGF, de belangrijkste reden om de B-NL Challenge Trophy te organiseren. ‘Speelmogelijkheden op de Challenge Tour zijn ontzettend waardevol aan het begin van een profcarrière, kijk naar Joost Luiten en Lars van Meijel, die ook via dat circuit zijn doorgestoomd naar de European Tour. Met de invites kunnen we Nederlandse golfers helpen de stap richting de European Tour te versnellen.’

Players Experience

Net als bij het Big Green Egg Open onlangs op de Rosendaelsche krijgen jonge talenten in de B-NL Challenge de kans in de Players Experience samen te spelen met de pro’s. Dat was bij het Big Green Egg Open een groot succes. ‘Op de Rosendaelsche heb ik van de internationale speelsters alleen maar lof over dit concept gehoord’, aldus Stevens van de NGF.

De golfsterren van de niet al te verre toekomst en grote jeugdige golftalenten, ze spelen eind van de maand allemaal op The Dutch, alle reden dus om te gaan kijken.

>Koop nu al tickets voor de B-NL Challenge Trophy<

 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf Challenge Tour