Nieuws

'Hoe sla ik een bal uit de fairwaybunker?'

Tweewekelijks komen hier de beste en leukste golfvragen aan bod! Deze keer beantwoorden we een vraag over fairwaybunkers, Wil Besseling en een regelvraag. Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of stuur ons een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram).

'Heb de pech vaak in fairwaybunker te liggen. Hoe krijg ik toch nog afstand met mijn slag uit bunker?' - Edwin via redactie@golf.nl

'Tiger Woods heeft in zijn carrière heel veel geweldige slagen geproduceerd, die de hele wereld over zijn gegaan. Opvallend is dat daar ook veel slagen uit de fairwaybunker bij zitten (bijvoorbeeld deze, of deze). De angst dat je in de fairwaybunker te veel zand raakt (en de bal dus nergens komt) of dat je bang bent dat je de bal juist te 'dun' raakt en tegen de bunkerrand slaat is heel herkenbaar. Voor Tiger is dat anders want de 15-voudig majorwinnaar zegt dat hij liever in de fairwaybunker ligt dan in de rough. Er zijn dus weinig spelers die beter uit kunnen leggen hoe je een bal - met voldoende afstand - uit de fairwaybunker naar de green kan slaan. In onderstaande video legt hij het uit, en kan je ondertussen genieten van zijn hoogtepunten uit de fairwaybunker.'

Sietse Herrema, GOLF.NL

 

p.s. bekijk ook zeker even deze instructie van John Boerdonk:

'Het is niemand ontgaan dat onze landgenoot Wil Besseling bezig is aan zijn beste jaar ooit. Na al twee keer derde te zijn geworden, komt bij mij de vraag op of hij zich zo kan verzekeren van een Tourkaart voor 2020-2021. De European Tour heeft gezegd dat er geen promotie plaatsvindt dit jaar vanaf de Challenge Tour, maar als hij erin slaagt om in de top 110 te eindigen op de Order of Merit van de European Tour tijdens het reguliere seizoen, dan verzekert Wil zich toch van volledig speelrecht voor aankomend jaar?' - Joost Crul via redactie@golf.nl

'Helaas Joost, toen er door corona nogal wat toernooien geannuleerd moesten worden, heeft de European Tour besloten dat er geen promotie kan plaatsvinden, alle spelers behouden de status-/entry-list-categorie die ze hadden aan het begin van dit seizoen. Er zijn ook geen promotiekansen voor spelers van de Challenge Tour die deze week op Mallorca hun Grand Final spelen. Die status quo pakt dus heel goed uit voor mannen als Darius van Driel (160ste in de Race to Dubai) en Lars van Meijel (164ste) die vorig jaar promotie verdienden, maar is heel ongunstig voor Wil (nu 63ste Race to Dubai). Er is één mogelijkheid om toch te promoveren naar de European Tour en dat is een toernooi winnen, dan kom je in de winners-categorie en kun je vervolgens (bijna) alle toernooien spelen. Dankzij zijn overwinning in Oman in 2018, is Joost Luiten ook komend seizoen nog een jaar verzekerd van die status. Bij toernooien met minder dan 1,5 miljoen euro prijzengeld krijg je een jaar exemption, extra speelrecht, vanaf 1,5 miljoen twee jaar.'

Gerard Louter, GOLF.NL

'Als mijn bal in een plas water ligt in de bunker, wat kan ik dan doen? Moet ik in de bunker droppen? En waar moet je je bal droppen als een bunker helemaal onder water staat?'  Marien de Wit via redactie@golf.nl

'Als de bal in een bunker ligt en er is sprake van een belemmering door een abnormale baanomstandigheid (in dit geval tijdelijk water) dan heeft de speler de keuze om de belemmering te ontwijken door, in het kort:

1. Zonder straf het tijdelijke water te ontwijken door in de bunker te droppen na het bepalen van het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering of als dit punt zonder belemmering er niet is, het punt met minste belemmering.

2. Met één strafslag het tijdelijke water ontwijken door buiten de bunker te droppen.

Voor de volledige procedure zie regel 16.1c – Ontwijkprocedure voor een bal die in een bunker ligt.

Als de hele bunker onder water staat, wijzigt er helaas niks aan de bovenstaande opties. Buiten de bunker droppen kost je dan nog steeds één strafslag. Het blijft dus het beste om de bunkers te ontwijken...'

Myrte Eikenaar, teammanager Regels & Handicap NGF