Topgolf

Wil Besseling sluit op Cyprus in stijl af

Hoewel hij zaterdag wegviel uit de race voor de titel, had Wil Besseling er vandaag in het Cyprus Open nog wel zin in. Met een slotronde in 66 slagen nam hij met opgeheven hoofd afscheid van Aphrodite Hills. Joost Luiten bleef ook op dag vier 'onder de radar.'
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Op de eerste twee dagen van het toernooi speelde Besseling zich naar de top-10 van het klassement, maar op zaterdag viel zijn ronde helaas uit de toon. Met +1 voor de dag leverde hij veel plekken in en verspeelde hij ook de kans op de titel. Vandaag pakte de Noord-Hollander niettemin de draad weer op met zes birdies en slechts één bogey. Die 66 (-5) was zijn beste ronde van de week. Daarmee steeg hij naar de top-20 (T17).

'Stapje maken'

'Een mooie score om de week mee af te sluiten', aldus Besseling. 'Weinig foutjes vandaag. Spel was prima maar niet optimaal. Normaal zijn mijn drives heel goed maar deze week heb ik er wat slagen mee verloren. Vooral op de par 5-holes. Maar zelfs in weken waarin het niet optimaal is, kan ik goede scores binnenbrengen. Dat is heel positief. Maar natuurlijk wil ik weer dat stapje maken naar honderd procent. Daar ga ik aan werken.' 

Geslaagd seizoen

Nu al kan Besseling spreken van een uitermate geslaagd seizoen. Met beperkt speelrecht ontpopte hij zich dit jaar tot de Nederlander met de beste resultaten op de European Tour. Onder meer dankzij drie derde plaatsen en nog eens twee top-15 klasseringen reikte hij tot en met deze week al tot een plek bij de beste 60 spelers van de European Tour en verdiende hij ruim 240.000 euro. Meedoen aan het DP World Championship half december in Dubai (top-60) zou de kers op de taart zijn.

Joost Luiten

Ook op de laatste dag kon Luiten geen lage score binnenbrengen. Het verhaal van de week voor hem was dat hij de eerste negen holes van de PGA National Golf Course op Aphrodite Hills over vier dagen in -8 speelde en de tweede negen in +2. Met name van hole 14 (par-4) en 15 (par-3) zal Luiten deze week nog weleens wakker liggen. Daar was het resultaat zelfs ontluisterend te noemen (+7 over 8 holes). Dat was de grootste oorzaak dat Luiten, na een goed toernooi vorige week in Italië, deze week niet in de top van het klassement kon meedoen. Hij eindige als gedeeld 53ste.

Showdown

Luiten blijft deze week nog op Cyprus om komende week mee te doen aan de Aphrodite Hills Cyprus Showdown met maar 105 spelers. Het veld wordt na 36 holes uitgedund tot 32 spelers, die de twee dagen erna in een shoot-out uitmaken wie de hoofdprijs van 200.00 euro pakt. Luiten heeft nog wat goede resultaten nodig om zich te plaatsen voor het eindtoernooi van de European Tour in Dubai. Daarvoor moet hij in de Race to Dubai klimmen naar een plek bij de top-60. De Bleiswijker staat nu op positie 73. De afgelopen tien jaar miste Luiten het galatoernooi met heel veel prijzengeld nooit.

Zuid-Afrika

Wil Besseling speelt het tweede toernooi op Cyprus niet. Hij komt pas weer in actie bij het Alfred Dunhill Championship in Zuid-Afrika, eind november. Daar kan hij zijn ticket voor het eindtoernooi van de Tour veiligstellen, want dat is zeker nog geen uitgemaakte zaak. Saillant detail: eind 2019 was dat Besselings eerste toernooi voor het seizoen 2020 en eindigde hij als derde, na een spannende tweestrijd met de latere winnaar Pablo Larrazabal. Besseling: 'In Zuid-Afrika wil ik weer fris aan de start staan. Daar wil ik weer beter zijn dan ik hier nu ben. En ik ken mezelf beter dan ooit om te weten wat ik daarvoor moet doen.'

Winnaar

De strijd om de titel werd uiteindelijk beslist in een play-off. Callum Shinkwin klom dankzij de beste ronde van de dag (-8) naar de kop van het klassement, waar hij aan het einde gezelschap kreeg van Kalle Samooja, die het op de slotdag niet heel veel slechter deed (-7). Op de eerste play-off hole (par-5) had zowel de Fin als de Engelsman een putt voor birdie. Shinkwin lag verder en moest dus eerst, maar maakte de putt. Voor Samooja werd het daardoor een putt (van ruim een meter) met nog meer druk en daar was de Scandinaviër niet tegen bestand. Voor Shinkwin (27) was het zijn eerste zege op de European Tour.

Leaderboard

 

 

Lees meer over
Topgolf