Topgolf

Triple bogey breekt Besseling op

Wil Besseling leek hard op weg kansrijk de slotdag van het Cyprus Open in te gaan, totdat het op 14 helemaal misging. Een triple bogey wierp de hoogst geklasseerde Nederlander ver terug en maakte een einde aan zijn titelaspiraties. Ook Joost Luiten had geen goede dag.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Geen speler uit de top van het klassement kende zo'n bliksemstart als Wil Besseling. Met drie birdies op de eerste vier holes van het Aphrodite Hills Golf Resort won hij een hoop plekken en logischerwijs kwam hij wat meer in de spotlights te staan. Ondanks de bogey op 6 werd Besseling naar een analyse gevraagd van zijn goede ronde tot dusver. 'Ik had een paar goede slagen en maakte wat putts', was de beknopte samenvatting van de Noord-Hollander, die vertelde dat er vandaag wat meer wind stond en dat gevolgen had voor hoe de PGA National Course speelde. Zijn goede spel bleek ook internationaal niet onopgemerkt te zijn gebleven. Wat er veranderd is? 'Over mijn hele spel gezien heb ik grote stappen gezet. Het probleem was lange tijd het mentale aspect. Waarschijnlijk meer dan ooit geniet ik nu weer van het golfen, dus het is mooi dat ik het hier zo goed doe.'

Terug bij af

Aanvankelijk ging Besseling sterk door, want op 9 holede hij een lange putt om weer naar -11 te gaan. Daarna begon hij echter slagen te laten liggen. Op de relatief makkelijk spelende par-5 10de, maar vooral ook een hole later. Zijn approach legde hij vakkundig op een meter van de cup, maar die kon hij niet omzetten in birdie. Pars bleven op de kaart verschijnen, totdat Besseling bij het aflopen van de 14de green weer helemaal terug bij af was. Een triple bogey en weer op -8, waar hij de dag op begonnen was. En dan kon de bogey op 16 er ook nog wel bij: ronde 72 (+1) en alles bij elkaar -7 voor een 30ste plek. Een flinke tegenvaller dus.

Luiten level

Er waren een aantal parallellen te trekken tussen de ronde van Besseling en die van de andere overgebleven Nederlander in Cyprus. Joost Luiten begon, weliswaar op 10, namelijk ook met drie birdies over zijn eerste vier holes. Eveneens op zijn zesde hole ging de Zuid-Hollander voor het eerst in de fout. Hier maakte hij zijn eerste van in totaal drie bogeys, terwijl hij nergens meer een birdie kon vinden. Met een ronde level par en dus nog altijd -4, levert Luiten flink wat plekken in en valt hij uit de top-50.

Toen iedereen binnen was, stond het veld met twintig spelers binnen vier slagen nog altijd dicht bij elkaar. Aan de Middellandse Zee vielen de birdies ook op 'moving day' weer als rijpe appelen en zo zijn er nog altijd heel wat golfers die mogen hopen. Jamie Donaldson leidt op -14, nipt voor een groepje van vijf spelers met onder anderen Thomas Detry en David Drysdale - de Schot die na 508 toernooien nog altijd wacht op zijn eerste zege op de Tour.  

Leaderboard

Corona maakt einde aan seizoen Weber

Bepaald geen goed nieuws vanuit Amerika deze ochtend. Dewi Weber maakte via social media bekend dat ze zich vanwege een besmetting met het coronavirus heeft teruggetrokken uit de Carolina Golf Classic. 'Gisteren begon ik milde symptomen te ervaren en heb ik meteen de officials van de Symetra Tour gealarmeerd', aldus Weber in haar statement. Nadat één van haar twee tests aanvankelijk negatief was heeft ze geïsoleerd, zonder medespeelsters én caddie, haar derde ronde gespeeld. Vervolgens kwam uit de PCR-test wel een positieve uitslag terug, waarna ze zich uiteraard direct terugtrok. 'Ik zit nu in zelfisolatie en zal alle richtlijnen volgen.' 

De besmetting heeft tot gevolg dat het seizoen voor Weber een week eerder dan gepland ten einde is gekomen. De Nederlandse was nog kansrijk voor één van de vijf LPGA-kaarten voor volgend seizoen, maar stond er bij het belangrijke toernooi in North Carolina al niet meer goed voor. Belangrijker is uiteraard een goed herstel!