Topgolf

Teleurstellend slot voor Luiten

Joost Luiten moet nog even wachten op zijn zevende European Tour-zege. De gedeeld leider na 54 sloeg als enige van de overgebleven spelers geen enkele birdie op de slotdag en werd met -8 nog net gedeeld tiende De Fin Valimaki won.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Joost Luiten wilde de slotronde op Al Mouj Golf naar eigen zeggen ontspannen benaderen en zichzelf de kansen geven. Dat hij in het eerste gedeelte van de ronde vanaf de tee minder constant was hielp niet in dat strijdplan. De Bleiswijkse nummer 102 van de wereld begon met zes pars, voordat het op 7 de verkeerde kant opging. Met zijn derde slag vanuit de fairwaybunker raakte Luiten de lip, waardoor de bal in het zand bleef liggen. De vierde slag belandde vervolgens in de bunker naast de green en up & down kon niet gemaakt worden: dubbel-bogey en terug naar -9, terwijl 7 juist een hole is waar veel spelers slagen pakken.

Geen laatste strohalm

Kansen verkeken zou je zeggen, maar dat was niet het geval omdat de concurrentie bovenaan het leaderboard er ook niet in slaagde onder winderige omstandigheden het verschil te maken. Luiten kon zich niet vastklampen aan die laatste strohalm, omdat ook op de tweede negen de birdieputts telkens net niet vielen. Op 12 bijvoorbeeld, de par-5 waar de Nederlander deze week telkens winst boekte, bleef de birdie na een goede bunkerslag uit en met bogey op 17 zat een goed slot er eveneens niet in. De 75 (+3) was een uiterst teleurstellend slot van een goede week voor Luiten, die genoegen moest nemen met de gedeelde tiende plaats. 'Ik speelde niet eens heel slecht, maar sla twee slechte ballen en die kosten me vandaag drie slagen. Ook heb ik mezelf op de greens niet kunnen belonen. Er viel geen putt. Dan wordt het ook lastig scoren', aldus Luiten.

Van Driel & Van Meijel dalen

Darius van Driel lukte het net als 24 uur eerder op 'moving day' niet om zijn voordeel te doen met een uitstekende start. Ook nu opende hij met birdies op 2 en 3, om daarna in één klap weer terug te vallen door een dubbel-bogey op 6. Twee birdies en twee bogeys volgden op de tweede negen en Van Driel tekende voor zijn tweede 72 (level par) van het weekend voor een totaal van -4. De top-40 klassering (36ste) die die score met zich meebrengt levert Van Driel in ieder geval zijn eerste prijzengeld van het belangrijke seizoen 2020 op. De promovendus had tot dusver enkel gemiste cuts staan.

Ook Lars van Meijel kon op de slotdag in het sultanaat niet meer met iets speciaals voor de dag komen. Dat was eigenlijk al duidelijk na twee holes in de vroege ochtend, de 25-jarige inwoner van Best begon met dubbel-bogey en bogey. Van Meijel deed er nog alles aan om de schade te herstellen, maar dat mocht niet baten. Hij tekende voor zijn hoogste ronde van de week (74) en kwam uit op +1. Dat leverde hem de gedeelde 62ste plaats op.

Finse surprise

De titel in Muscat ging toch wel verrassend naar de pas 21-jarige Sami Valimaki. De Fin, die vorig jaar bij het KLM Open op The International zijn debuut maakte op de European Tour en daarna pas vier andere toernooien op dit niveau speelde, toonde al ijzige kalmte op de 72ste hole toen hij een birdie maakte om een play-off met Brendan Stone af te dwingen. In die play-off sloeg hij toe op de derde play-off hole.

Leaderboard