Door Sander van Duijn, headprofessional Golfclub Houtrak
Golfen is altijd leuk, ongeacht je niveau. Maar golf wordt voor de meeste mensen nog veel leuker als het spelniveau omhoog gaat. Daar moet je natuurlijk voor trainen en lekker veel spelen. Als je écht sprongen wilt maken, is het goed om bij de start van het golfseizoen een plan te maken. Welke doelen heb je en hoe denk je die doelen te halen? Hier een aantal stappen om tot een goed plan te komen.
Om fouten uit het verleden te voorkomen, is het verstandig om het vorige seizoen te analyseren. Misschien zijn je doelen toen niet gehaald omdat ze te hoog gegrepen waren of dat je te weinig getraind/gespeeld hebt. Kun je hier verandering in brengen? Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:
Dat kun je opsplitsen in resultaatdoelen en procesdoelen.
Voorbeelden van resultaatdoelen:
Voorbeelden van procesdoelen:
Procesdoelen werken vaak heel goed omdat je minder met het resultaat (scoren) bezig bent. Het is wel belangrijk realistische doelen te bepalen, doelen die passen bij jouw speelsterkte en ambitie.
Je spel analyseren kan op verschillende manieren. Jezelf een cijfer geven van 1 tot 10 voor diverse onderdelen in het spel werkt goed.
Dit is al prima, maar het is nog wel heel algemeen. Je kunt, als je een nauwkeuriger beter beeld wilt krijgen, een sterkte-zwakte-analyse maken van specifiekere onderdelen van je spel zoals:
Wat ook veel inzicht geeft over je spel is met je coach of PGA-professional een meting doen op een Trackman (meet afstanden, balvlucht, spin etc), de Boditrak (toont de balans tijdens de swing), Capto (putt analyse) of een 3D-bewegingsanalyse.
Een aanrader is ook je statistieken bijhouden op degolfacademie.nl
Bij de doelstelling die je voor jezelf hebt bepaald, hoort een actieplan. Je trainingsverdeling is hier van groot belang. Ga niet zomaar emmers ballen achter elkaar slaan op de range zonder een duidelijk doel, maar besteed je tijd nuttig en varieer. Verdeel je trainingstijd tussen deze vier onderdelen:
Als je twee uur traint, besteed dan steeds aan ieder onderdeel een half uur. Vervolgens kan je de vier bovenstaande onderdelen weer opsplitsen in drie categorieën:
Breng de baan naar de range, dus train op de range wat je in de baan tegenkomt en train dat onder druk.
In het voorseizoen train je meer op techniek en in het seizoen ligt het accent meer op de transfer naar de baan want het gaat er uiteindelijk om dat wat je hebt getraind er in de baan uitkomt.
Nu je het doel voor dit seizoen hebt vastgesteld, wil je geregeld toetsen hoe je ervoor staat met je spel. Als advies geef ik dan ook om een logboekje in je golftas te stoppen voor aantekeningen. Dit kan zijn over hoe je getraind of gespeeld hebt, maar ook om eventuele aantekeningen uit een golfles op te schrijven. Schrijf in het logboekje als eerste de doelen op die je voor dit seizoen hebt gesteld zodat je daaraan herinnerd wordt iedere keer als je het boekje pakt.
Veel plezier en succes op de golfbaan dit seizoen!
Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste acties en het nieuws