Nieuws

Besseling en Luiten scoren ook indoor

Joost Luiten en Wil Besseling doen mee aan de BMW Indoor Invitational powered by TrackMan. De Nederlanders vinden indoor spelen op de simulator niet alleen erg leuk, ze blijken er ook toppers in.

Joost Luiten eerste en vijfde, Wil Besseling derde en tweede. De resultaten van de Nederlanders in de eerste twee wedstrijden van de BMW Indoor Invitational powered by TrackMan zijn indrukwekkend. Deze week staat de derde van de in totaal vijf wedstrijden op het programma. Na de Old Course van St Andrews en Royal Portrush, wordt er dit keer gespeeld op Golfclub München Eichenried. Besseling heeft zijn rondje al achter de rug, over het resultaat wil hij niets verklappen. "Van de Tour mag ik daar niks over zeggen, je moet geduld hebben tot zaterdag." (Dan zijn de beelden van de derde wedstrijd te zien op de socialmediakanalen van de European Tour). Toch een tipje van de sluier misschien, zit er weer een top-3-notering in? "Laat ik zeggen dat ik niet super speelde, maar de omstandigheden waren ook erg lastig dit keer met tricky pinposities. Het is afwachten hoe de andere mannen het er vanaf brengen, als spelers krijgen wij ook zaterdag pas te zien hoe de concurrenten hebben gescoord."

 

Realistisch

 

Joost Luiten speelt zijn achttien holes op Eichenried later vandaag. Hij kent de baan goed van het BMW International Open op de European Tour. "Het mooie van de simulators is dat je indoor speelt maar dat de banen heel realistisch zijn. Ik heb vorig jaar het Brits Open gespeeld op Portrush (Luiten eindigde als 32ste, red). Afgelopen week op de simulator kwam het gevoel van de baan helemaal terug. De stuiters die de bal krijgt op de glooiende fairways zijn exact hetzelfde als wanneer je Portrush in het echt speelt en veel pinposities kende ik nog van The Open." Luiten speelde Portrush samen met de Engelsman Paul Waring. "Bij iedere wedstrijd koppelt de Tour twee spelers aan elkaar, de anderen spelen individueel. Met Paul was het extra leuk omdat je interactie krijgt. Via een Zoom-verbinding konden we elkaars scherm zien en op elkaars slagen reageren. De Tour heeft nogal wat reacties weggelaten, want anders zou je te vaak een piep horen", lacht Luiten.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Korte spel

 

Het korte spel is op de simulator wel heel anders, een bal slaan vanuit het zand in een bunker is indoor nu eenmaal lastig te simuleren. Luiten: "Je slaat alle ballen van de mat, de ligging is daardoor altijd perfect, dat is op gras natuurlijk niet zo. En iedere bal die eindigt binnen acht feet (circa 2,5 meter) is een gimme, we hoeven niet te putten." Besseling: "De spin bij de korte slagen is van de mat moeilijk te controleren. Het korte spel is echt anders, maar dat maakt niet uit. Dit is gewoon een heel leuke manier om golf te spelen en het slaat ook aan bij het publiek, dat merk ik aan de reacties op mijn chip-ins (zie onder). Het voordeel voor ons als spelers is ook dat het lekker snel gaat, een rondje van achttien holes duurt maar een half uurtje. Ik heb helaas de ruimte niet,  maar ik zou zo’n simulator graag thuis willen hebben."

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Competitief

 

Luiten speelt zijn rondjes bij de Indoor Golf Academy in Barendrecht, niet ver van zijn woonplaats Rotterdam. "Toen alle golfbanen dicht moesten, heb ik Timothy Beumer van Trackman gevraagd naar een goede faciliteit om tijdens de lockdown toch een beetje het gevoel te houden van spelen op een golfbaan. Bij de Indoor Golf Academy hebben ze drie heel mooie studio’s. Toevallig hadden Trackman en de European Tour het concept van de Indoor Invitational al bedacht en heb ik met Timothy een paar keer proefgedraaid en hebben we gekeken wat het beste werkt."

 

Besseling heeft de beschikking over een simulator in het huis van een vriend in Hoorn. "Dat is voor mij tien minuten met de auto, ideaal. Toen de European Tour spelers benaderde voor de Indoor Invitational heb ik meteen ja gezegd. Voorwaarde om mee te doen was dat je een indoor faciliteit tot je beschikking had. Ik vind het super cool om te doen en het was een leuke manier om tijdens de lockdown toch competitief bezig te zijn." Want, zo werkt dat bij topsporters, of het nu om een groot toernooi buiten op een echte golfbaan gaat, of om een indoor partijtje, winnen willen ze altijd. Luiten: "Tijdens de eerste wedstrijd op de Old Course speelde ik heel goed. Op de laatste holes toen ik een kans had om te winnen, voelde ik echt de spanning, dat was mooi om te merken."

 

Goede doelen

 

Luiten won op de Old Course met een ronde 66 (-6). Hij kreeg 10.000 euro om aan een goed doel te besteden. De zesvoudig winnaar op de European Tour schonk de helft aan het Erasmus Medisch Centrum voor de strijd tegen het coronavirus en de andere 5000 euro ging naar zijn Foundation. Besseling heeft nog geen goed doel in gedachten waar hij de 10.000 euro aan zou overmaken. "Er zijn zo veel mooie doelen waar ik graag geld aan wil schenken, keuze genoeg. Eerst maar eens een wedstrijd zien te winnen."

 

Als zaterdag blijkt dat winnen deze week op München Eichenried niet is gelukt, dan heeft de 34-jarige Noord-Hollander de komende weken nog twee kansen, op Valderrama en de West Course van Wentworth. "Ik heb die banen nog nooit gespeeld, dus ik zal op de simulator zeker eerst een paar oefenrondjes spelen." Luiten kent Valderrama en Wentworth al heel goed. Op Valderrama eindigde hij twee keer als tweede. "Valderrama is een van mijn favoriete banen, hopelijk kan ik nog wat extra euro’s verdienen voor mijn goede doelen."

Lees meer over
DP World Tour Joost Luiten