Nieuws

Golfbanen open, crisis niet voorbij

Met het besluit om de golfbanen vanaf maandag 11 mei weer voor iedereen open te stellen, is de crisis in ‘Nederland golfland’ natuurlijk nog niet voorbij.

Uiteraard reageerden golfers deze week enthousiast op het besluit van de overheid om niet-contact sporten in de buitenlucht voor volwassenen vanaf 11 mei toe te staan. Dat er beperkingen, richtlijnen en voorwaarden zijn aan het spelen van golf, die zijn en nog worden vastgelegd in protocollen, begrijpt ook iedereen. Het coronavirus is allesbehalve uitgebannen, meer dan voorzichtigheid is geboden.

Protocollen

Toen eind april al het ‘verbod’ op golfen voor de jeugd werd opgeheven, was het openen van golfbanen ook geen wassen neus. Goedgekeurde protocollen, noodverordeningen en toestemming van lokale overheden waren nodig om het pad voor de jeugd tot en met 18 jaar te effenen. Dat traject moet nu nog een keer dunnetjes worden overgedaan.
Niet alle clubs zullen daardoor maandag al klaar voor de herstart zijn. Ook zullen sommige clubs/banen eerst voorrang geven aan hun eigen leden, voordat ook greenfeespelers er starttijden kunnen boeken. Het boeken van starttijden – ook door clubleden – mag overigens voorlopig alleen online of telefonisch worden gedaan. Dat eerste kan bijvoorbeeld via GOLFGO.

De horeca is nog niet open, kleedkamers zullen evenmin gesloten zijn. Wel kunnen er gewoon qualifying ronden worden gespeeld. Voor nieuwe golfers wordt het weldra ook mogelijk om online een regelexamen af te leggen.


en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


 

Wat mag er niet en wel?

Wat mag er wel? Voor je golfronde mag je nog wel even inslaan op de driving range, maar na je ronde keer je direct huiswaarts. Er mogen wel weer lessen en cursussen worden gegeven, met 'mitsen en maren' uiteraard. Het is belangrijk om alle aanwijzingen op de golfbaan op te volgen. De laatste updates, ook over het nieuwe gedrag op de baan, vind je hier. Het protocol voor sporten en het speciale golfprotocol kun je hier downloaden.

Kortom, terug naar normaal gaan we nog lang niet. ‘Het is naïef te veronderstellen dat met het openen van de banen alle zorgen bij golfbaaneigenaren en golfclubs zijn verdwenen’, liet ook NGF-directeur Jeroen Stevens al eerder weten. ‘Acht tot tien weken de baan moeten sluiten bij de start van het seizoen en een golfbaan die de zaken financieel al jaren prima op orde heeft, altijd keurige cijfers schrijft, komt in heel zwaar weer. In tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken, zijn de marges in de exploitatie van golfbanen doorgaans niet hoog.’

Joost Luiten en Melanie Lancaster steunen de actie #supportervangolf
Joost & vriendin Melanie : #supportervangolf
Joost Luiten en zijn vriendin Melanie Lancaster waren er vroeg bij met hun bestelling en poseren hier op hun balkon met dit nieuwe setje.  
Marianne Timmer supporter van golf
Marianne Timmer is #supportervangolf
Olympisch schaatskampioene Marianne Timmer is sinds een paar jaar ook een fanatiek golfster en draagt ook met trots het speciale shirt.   
Danny Blind supporter van golf
Danny Blind is een #supportervangolf
Ex-voetballer en oud-bondscoach Danny Blind nam een van eerste bestellingen op de Amsterdam Old Course in ontvangst uit handen van NGF marketing directeur Daniëlle Wallet.

Daarom gaat de steunactie van de NGF voor de golfbanen en –clubs voorlopig ook door. Nog altijd kunnen exclusieve Footjoy-polo’s worden gekocht (ook voor kids), is een extra magazine van GOLF.NL voor slechts 1,50 euro en viert Golf Raak zijn verjaardag met een Cupcake-actie voor deze actie.
Ex-voetballer en ex-bondscoach Danny Blind, Joost Luiten en vriendin Melanie Lancaster en olympisch schaatskampioene Marianne Timmer waren een van de eersten die een #supportervangolf-polo bestelden en daarmee hun steun betuigden. Ben jij ook al in het bezit van deze prachtige polo. Deel dan een mooie foto via social media en de hashtag #supportervangolf.

 

Lees meer over
Banen Clubs