Nieuws

FAQ: het coronavirus en golfers in Nederland

De maatregelen van de overheid in de strijd tegen het coronavirus hebben veel impact op de golfsport en roepen veel vragen op. Hier geven we antwoord op de meeste gestelde.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

FAQ - Veelgestelde vragen

Wanneer gaan de clubhuizen en de horeca op golfbanen open?

De commerciële horeca op golfbanen mag onder voorwaarden per 1 juni open (en paracommerciële horeca - denk aan sportkantines zonder winstoogmerk - mag mogelijk op 1 juli open). De meeste golfbanen hebben commerciële horeca in hun clubhuis. Informeer bij je club of je baan of de horeca op jouw baan open mag en wat de voorwaarden zijn.

Vanaf 11 mei mag iedereen mag weer golfen. Ook op mijn baan?

Vanaf 11 mei mag iedereen weer golfen, zij het onder strenge voorwaarden. Golf is toegestaan zolang het coronavirus beheersbaar is.

Op 1 juni zijn de coronamaatregelen verder versoepeld. De regel dat je pas 10 minuten voor je golfactiviteit mag aankomen en dat je na afloop direct naar huis moet, is geschrapt. Dit vanwege het feit dat in veel gevallen de horeca weer toegankelijk is. Kleedkamers mogen na 1 juni ook weer open. Maar de NGF adviseert om douches dicht te houden tot 1 juli, dat is de geplande heropeningsdatum voor sauna’s.

Moet ik een starttijd reserveren?

Ja, dat is en blijft voorlopig verplicht. Het is onderdeel van het protocol op basis waarvan golf is toegestaan. In veel gevallen kun je reserveren via het starttijdenplatform GOLFGO van de NGF en NVG. Kun je niet reserveren via GOLFGO, informeer dan bij je club of je vaste baan.

Kan ik op de drivingrange en oefengreens oefenen?

Dat is volgens het golfprotocol toegestaan maar elke club en baan heeft een eigen regeling, omdat de oefenfaciliteiten en de ruimte per club verschillen. Voor elke range en oefengreen gelden richtlijnen in verband met de 1,5 meter afstand die we tot anderen moeten houden. Verder moeten bijvoorbeeld ballenmandjes na gebruik schoongemaakt worden. Op de oefengreens zijn de vlaggetjes verwijderd en er geldt een maximaal aantal mensen dat tegelijk mag oefenen. Bij sommige banen dien je voorafgaand te reserveren. Informeer bij jouw baan of club wat de richtlijnen voor het oefenen zijn. 

Zijn lessen weer toegestaan vanaf 11 mei?

Ja, maar onder voorwaarden en op 1,5 meter afstand van elkaar. Vanaf 1 juni mag de groep groter dan tien personen zijn. Je club of baan kan je er meer over vertellen.

Mogen er weer clubwedstrijden georganiseerd worden?

Onder bepaalde voorwaarden kunnen er klassementen bijgehouden worden. Vanaf 1 juni is er op wedstrijdgebied meer mogelijk. In de FAQ voor clubs en banen proberen we de vragen over wedstrijden zo duidelijk mogelijk te beantwoorden.

Kan ik vanaf 11 mei weer qualifying ronden spelen?

Ja. In het protocol staat: "Alle bunkerharken worden verwijderd en ballenwassers worden verwijderd of afgedekt. Bunkers worden uitsluitend door greenkeepers geharkt, bij ligging in een voetstap mag de bal worden verplaatst naar een vergelijkbare plek in de bunker die wel goed geharkt is."

"Een bal in de bunker verplaatsen" is bedoeld als een goede afspraak die spelers zouden kunnen maken bij vriendschappelijke rondjes die niet meetellen voor de handicap. Zoals spelers bij vriendschappelijke ronden ook andere afspraken kunnen maken (denk aan gimmies geven).

Maar in qualifying ronden is het niet toegestaan om de bal te verplaatsen naar een vergelijkbare plek in de bunker, dan moet je de bal spelen zoals hij ligt of de bal onspeelbaar verklaren.

De banen kunnen in deze periode qualifying zijn, maar vanwege corona - om golfers en anderen te beschermen voor het virus - zijn enkele golfregels van de R&A aangepast. Hierover lees je meer in het artikel ngf.nl/coronaregels. We juichen het toe als alle banen qualifying condities creëren op de manier die beschreven wordt in het artikel, want dan kunnen golfers ronden spelen die meetellen voor hun handicap.

Kan ik na afloop van een ronde douchen?

Kleedkamers mogen vanaf 1 juni weer gebruikt worden. Maar de NGF adviseert om douches dicht te houden tot 1 juli, dat is de geplande heropeningsdatum voor sauna’s.

Mag ik met openbaar vervoer naar de golfbaan?

In lijn met de coronamaatregelen van de overheid wordt vervoer met openbaar vervoer sterk ontraden. Voor autoverkeer geldt: reis alleen of met personen uit je huishouden.

Moet ik als jeugdspeler een rondje reserveren?

Ja, ook jeugdspelers moeten een starttijd boeken. Ofwel via GOLFGO, het starttijdenplatform op de website GOLF.NL, of via de baan zelf. Clubs en banen moeten bij de herstart van golf met starttijden werken. 

Gaan de Jeugdcompetitie en de Najaarscompetitie door?

Het plan is om de Jeugdcompetitie (die volgens planning op 7 juni zou beginnen) uit te stellen naar een datum later in 2020. Nader bericht hierover volgt later. De Najaarscompetitie gaat vooralsnog door. In maart is al besloten dat de NGF Competitie in het voorjaar afgelast moest worden; daarover bestaat een aparte FAQ

Tot wanneer zijn NGF-wedstrijden afgelast?

Bekijk hier een overzicht van alle afgelastingen van NGF-activiteiten.

Gaan de Nederlandse toernooien van de Ladies European Tour en Challenge Tour door op de geplande data?

Nee, want evenementen met een vergunningsplicht zijn tot 1 september niet toegestaan. Het LET-toernooi zou begin juli gespeeld worden op de Rosendaelsche en de BNL Challenge Trophy eind augustus op The Dutch. De NGF heeft de intentie om de toernooien wel in 2021 te organiseren.  

Kan ik golf spelen in het buitenland?

Ook in veel andere landen zijn de golfbanen weer open. Leadingcourses houdt een overzicht bij: in welke landen zijn de banen open en wat zijn de reisbeperkingen? Maar veel landen hebben de grenzen gesloten of hebben reisbeperkingen ingevoerd. 

Tot 15 juni geldt code oranje: reis alleen wanneer noodzakelijk. Het kabinet is van plan om het reisadvies voor landen in Europa o het Caribische deel van het Nederlands Koninkrijk vanaf 15 juni zo veel mogelijk op geel zetten.

Wordt een digitale NGF-pas geaccepteerd in het buitenland?

De digitale pas van de NGF is geldig en wordt geaccepteerd in het buitenland. Het is dus niet nodig om voor een golfvakantie een fysieke pas aan te vragen via je club. 

De digitale pas van iedere speler verschijnt in de app GOLF.NL en is ook zichtbaar als je inlogt op mijn.golf.nl (voor golfers die de app GOLF.NL niet hebben). Er is geen internetverbinding nodig als je digitale pas in het buitenland op de app will laten zien. Bij mijn.golf.nl is wel een internetverbinding nodig. Als je de app GOLF.NL niet hebt, kun je voor vertrek naar het buitenland een screenshot maken van je digitale pas en die foto tonen op de banen in het buitenland. 

Hoe zit het met mijn contributiegeld? Ik kon een tijd lang niet spelen en trainen.

Helaas was golf lange niet toegestaan. Voor alle lidmaatschapsvormen geldt dat we het contributiegeld in elk geval moeten betalen. Hiervoor verwijzen we naar de FAQ van NOC*NSF en naar websites als Consuwijzer. De wet bepaalt dat contributie voor het hele jaar verschuldigd is en dat leden geen recht op teruggave of compensatie hebben, tenzij de statuten anders bepalen. Maar in de golfwereld is er een heel scala aan afwijkende golflidmaatschappen. Bij sommige golfers bijvoorbeeld is de periodieke factuur opgesplitst in een bedrag voor contributie en een bedrag voor speelrecht. Weer andere golfers hebben een maand-, seizoens- of jaarkaart.

De golfsport doet een nadrukkelijk beroep op de solidariteit van alle golfers. Onafhankelijk van jouw lidmaatschapsvorm nemen we als Nederlandse sport het standpunt in dat we de kosten die we met z’n allen maken, zoveel mogelijk met z’n allen dragen. Om die reden vragen wij – NOS*NSF, de NGF en de andere sportbonden - om jouw solidariteit. Je club of baan heeft nu financiële zorgen. De kosten van clubs en banen lopen immers door, terwijl er geen inkomsten zijn van greenfeespelers, evenementen en horeca. En voor golfclubs en -banen ligt er vooralsnog geen structurele financiële overheidssteun in het verschiet. Daarom is het belangrijk om juist nu achter jouw club of baan te staan. Daarmee draag je bij aan de continuïteit van je golfaccommodatie, zodat je straks, als de situatie het toelaat, weer kan golfen. Wellicht kan je jouw club of baan nu zelfs steunen met jouw expertise of met goede ideeën? We kunnen er met z'n allen voor zorgen dat dat clubs niet in grotere problemen komen dan de problemen die er nu al zijn. Heb je zelf nu grote financiële problemen? Treed dan in overleg met je club over een oplossing.

Onder de naam #supportervangolf is de NGF een hulpactie begonnen voor golfclubs en –banen. Het eerste initiatief gekoppeld aan de actie is de verkoop van een speciaal golfpolo van FootJoy (lees hier meer). Het tweede initiatief is een special van GOLF.NL (lees hier meer). Het derde initiatief is een polo voor jeugd (lees hier meer). De NGF hoopt dat golfers ‘hun steentje aan deze actie kunnen en willen bijdragen’, met als doel dat er genoeg aanbod blijft om iedereen van de golfsport te laten genieten.

Hoe kan ik als golfer voorkomen dat ik besmet raak of dat ik anderen besmet?

Het is belangrijk om de adviezen op rivm.nl op te volgen.