Nieuws

Luiten traint 'buiten', Ryder Cup zonder publiek?

Nederlandse golftoppers trainen en spelen op Bernardus, European Tour mikt op herstart in de week van 20 juli en komt er echt een Ryder Cup zonder publiek?
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Joost Luiten trainde maandag voor het eerst in weken weer buiten op een echte golfbaan. Samen met coach Phil Allen was de beste golfer van Nederland een paar uur op Bernardus, de KLM Open-baan die is geselecteerd als trainingslocatie voor een klein groepje Nederlandse topgolfers. Ook Lars van Meijel, Robbie van West en Zhen Bontan waren volgens Luiten op Bernardus.

‘Het was heel lekker om weer eens ballen te slaan op de range en aan het korte spel te werken’, aldus Luiten die bewust nog geen holes speelde. ‘Het is belangrijk eerst de swing technisch weer helemaal op de rit te krijgen, als je de baan in gaat met een swing die niet optimaal is kunnen er foutjes in slijpen.’ De 34-jarige golfer is blij dat hij weer naar de golfbaan kan, maar hij waakt voor al te intensief trainen. ‘Ik ga in principe drie keer in de week naar Bernardus, vaker heeft pas zin als ik me weer kan gaan voorbereiden op een toernooi.’

First day back in the office👌 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

 

Herstart European Tour week van 20 juli?

 

Dat eerste toernooi op de European Tour zou in het gunstigste geval in de week van 20 juli kunnen plaatsvinden. ‘Ik heb telefonisch contact gehad met de Tour, nu nog is het eerste toernooi op de kalender de British Masters (30 juli – 2 augustus), maar het doel is een week eerder al te starten, ik begreep dat de spelers daar later deze week een mail over krijgen. De Tour wil dan vier toernooien achtereen spelen in Groot-Brittannië, het voordeel daarvan is dat er relatief weinig gereisd hoeft te worden.’

Wat ook scheelt: er hoeven geen tribunes gebouwd te worden. Luiten: ‘We spelen die toernooien zonder publiek, dus geen tribunes en er komt ook geen hospitalityruimte, dat maakt het allemaal een stuk makkelijker voor de Tour. Misschien is er ook geen players lounge en moet ik zelf brood meenemen, maar dat is allemaal geen probleem natuurlijk. Ik mis het leven op de Tour, de spanning van toernooigolf, dus ik hoop dat er in juli gespeeld kan worden maar het blijft natuurlijk heel twijfelachtig.’

 

Kaartbehoud Van Driel en Van Meijel?

 

De PGA Tour hoopt nog steeds 11 juni weer van start te gaan met de Charles Schwab Challenge in Texas. De eerste toernooien na die mogelijke herstart in Amerika worden sowieso zonder publiek gespeeld. Afgelopen week maakte de PGA Tour bekend dat de spelers die in het bezit zijn van een Tourkaart hun speelrecht ook houden in 2021 nu er door de coronacrisis minder toernooien gespeeld kunnen worden. Dat is mooi nieuws voor die spelers, maar doordat er niemand van de Tour afvalt, betekent dat automatisch ook dit jaar niet of nauwelijks promotiekansen via de Korn Ferry Tour, het circuit onder de PGA Tour. Pas in augustus 2021 kunnen de mannen van de Korn Ferry Tour weer vol speelrecht veroveren op de PGA Tour. 

 

Darius van Driel op Bernardus
Darius van Driel op Bernardus Golf

Darius van Driel op Bernardus Golf

De vraag is of de European Tour iets vergelijkbaars gaat besluiten als het gaat om speelrechten. Veel zal afhangen van wanneer er weer gespeeld kan worden, hoe meer toernooien er zullen sneuvelen, hoe groter de kans dat de European Tour het spoor van de PGA Tour volgt. Dat zou positief uitpakken voor rookies als Darius van Driel en Lars van Meijel die dan hun Tourkaart behouden voor 2021, maar een flinke tegenvaller zijn voor de Nederlandse golfers die dit jaar promotie hopen af te dwingen via de Challenge Tour of de Qualifying School.

 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Great to be back on the course today😍 Everyone stay safe and hopefully you can all enjoy a round of golf soon #staysafe #staysharp #footjoy #golf #europeantour #klmopen

Een bericht gedeeld door Lars van Meijel (@larsvanmeijel) op

 

 

Nadeel Dewi Weber?

 

De LPGA, het circuit waar Anne van Dam speelt, is ook allerlei opties aan het afwegen nu er al negen toernooien zijn geschrapt en dertien verschoven. Voor Dewi Weber, de in Miami wonende Tourpro uit Groningen, zou het heel nadelig uitpakken als er dit jaar geen of een beperktere mogelijkheid komt om te promoveren via de Symetra Tour – circuit onder de LPGA waarop Weber speelt – of via de Qualifying School.

De LPGA hoopt half juli het seizoen te kunnen vervolgen met de Dow Great Lakes Bay Invitational in Michigan.

 

Ryder Cup zonder publiek?

 

Een Ryder Cup zonder publiek, zonder duizenden toeschouwers die ‘olé!, olé!, olé! scanderen of USA!, USA!, USA!, je kunt het je eigenlijk niet voorstellen. Padraig Harrington, de captain van het Europese team in eerste instantie ook niet. Maar de Ier, waarschijnlijk op zijn vingers getikt door de leiding van de European Tour, heeft een draai gemaakt. De reden? De European Tour verkeert financieel in zwaar weer en heeft het geld van de Ryder Cup heel erg hard nodig. ‘Het zou fout zijn niet ook naar de financiële kant van de zaak te kijken’, aldus Harrington.

Een jaar uitstel van de Ryder Cup naar 2021 zou betekenen dat de voor 2022 geplande editie in Rome naar 2023 gaat. En een extra jaar zonder de miljoenen die verdiend worden aan een Ryder Cup in Europa, kan de Tour zich niet permitteren. Drie weken terug maakte CEO Keith Pelley de spelers al duidelijk dat de periode van groei en hogere prijzengelden op de European Tour voorbij is (Lees ‘Minder prijzengeld voor Luiten & Co’).

 

De inkomsten van de Ryder Cup zijn helemaal onmisbaar voor de Tour nu de coronacrisis het circuit heel hard raakt. Vandaar dat captain Harrington zegt: ‘Het zou natuurlijk niet het beste zijn voor de Ryder Cup, iedereen wil veel liever dat er toeschouwers zijn, maar het kan wel in het belang zijn van genoeg mensen die een groot sportevenement op televisie willen zien om de Ryder Cup voor één keer zonder publiek te spelen.’ Seth Waugh, hoogste baas van de PGA of America, de Amerikaanse rechtenhouder van de Ryder Cup, sloot een editie zonder publiek eerder ook niet uit. 

De Ryder Cup staat, met of zonder publiek, gepland voor 25-27 september op Whistling Straits in Wisconsin.