Nieuws

Drone-catering de toekomst?

Basketballegende Michael Jordan opende zijn eigen ‘members only’ golfbaan Grove XXIII - naar ‘Chicago Bulls nummer 23’ - waar hij de baancatering verzorgt met drones. Is dit de toekomst? We maakten een telefonisch rondje ‘langs de velden’ om de reacties te polsen.

Op de foto de baan van De Drentsche gefotografeerd door een drone.

In Amerika zit baancatering dieper in de golfcultuur verweven dan in Nederland. Op high-end-service-banen ontvangen horecamedewerkers fooi die soms per dag (of zelfs per delivery) hoger is dan een minimum maandsalaris. Toch rijden er op Nederlandse golfbanen - ook voor de coronaperiode aanbrak - al buggy’s rond om op bestelling of spontaan spelers van een versnapering te voorzien. We vinden zelfs live-cooking in cateringhuisjes. Gastvrijheid ten top en zonder twijfel altijd goed ontvangen. Nu dus baancatering met drones! Wat vinden golfers en golfbanen ervan?

In dit filmpje is de drone-delivery te zien op Jordans’ Grove XXIII (gefilmd door een gast).

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

 

De actuele beperkingen door corona en de verboden vlieggebieden voor drones buiten beschouwing latend, dromen we even van de mogelijkheden en de toekomst.

Hoe denkt golfend Nederland over een broodje kaas plus warme chocolademelk op hole 8 of 13 geleverd door een drone?

“Goed idee!”, zegt Mark Barneveld, “van mij mogen ze ook al eerder langskomen dan op hole 8! Ik moet natuurlijk wel voorkomen dat ik een wijntje bestel dat vervolgens mijn spel gaat beïnvloeden. Maar ik denk er vaak niet aan om zelf iets te eten mee te nemen, dit lijkt me superhandig dus! Je ziet dat drones een steeds grotere rol gaan spelen, dus waarom niet op de golfbaan? Ik ben voor!”

Linde Korstjens zal een spontane bezorging met een drone een leuke verrassing vinden. “Zitten er dan ook marshmallows in de chocomelk? Dan is het helemaal compleet. Ik vind verrassingen en persoonlijk contact heel belangrijk. Dus als dat voor en na mijn ronde op en top in orde is, is bezorging met een drone wel echt een leuke toevoeging.”

Jesse Pieket ziet het ook wel zitten “Ik vind het een toffe gadget, maar het zal voor mij niet dé hoofdreden zijn om een golfbaan daarom te bezoeken. Ik ga voor de totaalbeleving: de baan en omgeving vind ik belangrijker.” Jesse zit met zijn neus bovenop dergelijke technische ontwikkelingen, maar desondanks verwacht hij niet dat dit op korte termijn op een Nederlandse golfbaan te vinden is. 

Marije van Gennip sluit zich daarbij aan. “Op Mallorca heb ik weleens middenin de baan lekker zitten lunchen, op het gemakje ‘wat de pot schaft’ voor een eenheidsprijs met een wijntje erbij. En daarna weer verder. Dan ben je echt een dag uit en hoef je nergens aan te denken, geen haast, dat kan in Nederland ook wel een niveau hoger. Zo’n drone zou grappig zijn om eens mee te maken, maar ik ga er niet voor omrijden.”

Geerten Slump staat er minder om te springen. "Ik denk dat bezorging met een drone zelfs ten koste kan gaan van de service. Golf is een sociale, gezellige en persoonlijke sport en dan is het des te gezelliger als er iemand in een buggy rondrijdt met cateringservice. Dan maak je even een praatje en ga je weer verder. Het zal voor mij dus eerder een reden zijn om de golfbaan juist niet te bezoeken als er een drone rondvliegt."

De toekomst of voorlopig toekomstmuziek?

Coen Slothouber van Golfbaan The Dutch, waar baancatering hoog in het vaandel staat, wilde graag reageren. “Voor ons zou het bezorgen met drones zeker denkbaar zijn. Als het goed, snel en veilig beschikbaar komt, is dit zeker het overwegen waard. Hoewel drones onze horeca-toppers bij de baanhuisjes en in de catering-buggy niet snel zullen vervangen. Live-cooking in de baan is natuurlijk ook een geweldige beleving. Ik zie zeker toekomst in slimme digitale oplossingen die waarde toevoegen op de golfbanen.”

Bernardus Golf & Memories ziet het in de toekomst wel zitten voor ludieke acties, "ik ga natuurlijk nu niet zeggen wat me te binnen schiet, maar ik heb wel ideeën om mensen te verrassen. We streven ernaar om iedere gast een unieke beleving te gunnen, 'we heten immers Bernardus Golf & Memories'. Het bourgondische en gezellige karakter willen we zeker behouden dus voor baancatering specifiek houden we het waarschijnlijk bij hoe we het nu doen, maar hoe dan ook het is stof tot nadenken voor ons team om de drone op een andere manier in te zetten" - aldus Mieke Stoffels-Ceulen.

Don't try this! 

Los van de no-fly-zones mag je het take-off gewicht van de drone niet zomaar veranderen, verzekeringstechnisch. Het apparaat kan zomaar onbestuurbaar worden. Daarnaast moet je volgens de regels altijd zicht houden op de drone. Wat je in video ziet is een high-end-drone die bestuurd moet worden door meerdere personen en de opleiding die je daarvoor moet hebben is vrij uitgebreid. De kans dat je dus een drone zult aantreffen op de Nederlandse golfbaan zal pas aanwezig zijn als er aan héél veel regels wordt voldaan.

Lees meer over
Banen Fun