Topgolf

Van Dam mist kansen, golfsprookje Popov

Anne van Dam miste te veel kansen in het AIG Women's Open en eindigde als 45ste. De major op Royal Troon werd verrassend gewonnen door de Duitse Sophia Popov.

In de laatste ronde van het AIG Women's Open toonde Royal Troon zich van de meest vriendelijke kant deze week. Er stond weinig wind op de befaamde linkscourse aan de Schotse westkust, maar  Anne van Dam kon er niet optimaal van profiteren. Met twee bogeys en een birdie op de par-5 16de hole, kwam de beste golfster van Nederland uit op 72 (+1) slagen. Met 77-72-73-72 voor een totaal van +10 eindigde Van Dam in de eerste major van het jaar op de gedeelde 45ste plaats.

Maarten Lafeber die net als vorige week in het Schots Open de tas droeg van Van Dam, zag heel veel positieve dingen maar ook veel gemiste kansen. “Na de moeizame start donderdag in de harde wind (Van Dam was +7 na 12 holes) heeft Anne heel sterk gespeeld. Vanaf de tee was het na die twaalf holes donderdag echt waanzinnig goed, we zijn uit alle bunkers gebleven, het gameplan dat we samen hadden gemaakt klopte en Anne was mentaal ook heel sterk.”

 

Balcontact constanter

 

Volgens Lafeber liet Van Dam wel veel liggen met haar approaches en op de greens. “Binnen 135 meter naar de vlag was het vaak niet scherp genoeg, dan moet het dichterbij dan zeven, acht meter van de vlag. En op de greens was het ook moeizaam, vandaag 36 putts, dat is te veel natuurlijk. Anne kreeg eigenlijk nooit het gevoel voor de snelheid op de greens, er viel nauwelijks een putt en dan krijg je ook geen momentum.”

Maar Lafeber was vooral onder de indruk van het spel van de Arnhemse. “Ik verwacht dit jaar echt heel mooie dingen van Anne, ze slaat de bal zo geweldig goed. We werken hard aan die approaches met de korte ijzers, het balcontact moet wat constanter, dat is een proces dat tijd nodig heeft maar het komt zeker goed.”

En wat geeft de NGF-bondscoach zichzelf voor een cijfer als caddie deze week? “Toch wel een 9”, lacht Lafeber. ‘Nee, serieus, ik vond het erg leuk om dit te doen en veel belangrijker, het leert me veel over het spel van Anne. Wie weet in de toekomst nog een keer mee als caddie, maar voorlopig in principe niet.”

 

Popov de outsider 

 

Sophia Popov zorgde voor een golfsprookje door als totale outsider de major op haar naam te schrijven. De 27-jarige Duitse begon als leider met drie slagen voorsprong aan de laatste ronde. De nummer 304 van de wereldranglijst bezweek niet onder de druk. Met een ronde in 68 (-3) slagen won ze met twee slagen voorsprong op Jasmine Suwannapura.

Popov is heel goed bevriend met Anne van Dam. Een paar weken terug was ze nog caddie voor de Nederlandse in het Drive On Championship op de LPGA. De Duitse wist afgelopen jaar net niet haar kaart te verdienen voor de LPGA en ging ervan uit dat ze dit seizoen veroordeeld was tot spelen op de Symetra Tour. De overwinning op Royal Troon verandert haar golfleven. Ze verdient met haar overwinning 675.000 dollar en ze heeft als majorkampioene nu uiteraard speelrecht op de LPGA. 

 

Leaderboard

Lees meer over
Topgolf Anne van Dam LPGA