Topgolf

Van Dam geniet op Royal Troon

Anne van Dam begint donderdag op Royal Troon aan haar vijfde Women’s Open. Met Maarten Lafeber, die weet hoe het is om een major te spelen op de beroemde linksbaan in Schotland, opnieuw aan haar tas.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Vorig jaar werd het Brits Open voor vrouwen gespeeld op Woburn, een fraaie bosbaan in Engeland. Dit jaar vindt de major plaats in Schotland op Royal Troon, een van de bekendste linksbanen in de wereld. Over haar voorkeur is Anne van Dam heel duidelijk. “Woburn is prachtig hoor, maar ik vind linksgolf fantastisch. Op Royal Troon krijg je ook veel  meer het gevoel dat hoort bij het Brits Open, er is hier zo veel historie. De baan is geweldig, tijdens de oefenronde stond ik op bijna iedere hole met een glimlach op mijn gezicht, zo mooi vind ik het hier.”

Van Dam woont al weer enige jaren op het Lake Nona Resort in Orlando, maar toen ze nog in Nederland woonde probeerde ze geregeld te spelen op de Kennemer, Noordwijk en de Haagsche, de Nederlandse zeebanen. “Linksgolf is een ander soort golf, je moet creatief zijn en zeker als de wind opsteekt meer soorten slagen kunnen spelen, daar kan ik echt van genieten.”

De doodskist

 

Tijdens haar eerste oefenronde dinsdag op Royal Troon was het nagenoeg windstil, voor donderdag en vrijdag wordt er harde wind voorspeld. Van Dam kijkt er naar uit. “Als het waait wordt ballstriking nog belangrijker, en ik kan de bal goed laag slaan. Linksgolf is, zeker met een stevige wind, ook een test van je mentale gesteldheid, een perfect geslagen bal kan met een windvlaag of een ongelukkige stuit heel slecht eindigen. Dat moet je accepteren, het zit in een toernooi over vier ronden ook altijd een paar keer mee.” Zoals alle beroemde linksbanen, heeft ook Royal Troon een flink aantal gevreesde bunkers waar je maar beter heel wat meer dan anderhalve meter afstand van kunt houden. De meest beruchte ligt bij hole 8, The Postage Stamp, een par-3 van slechts 110 meter maar links bij de green ligt The Coffin (de doodskist), een claustrofobisch smalle bunker waarin je vaak nauwelijks ruimte hebt voor een swing.

 

Gedisciplineerd

 

Coursemanagement, slim spelen, niet roekeloos aanvallen, is op een linksbaan van groot belang, weet Van Dam. “Je moet heel gedisciplineerd zijn en vasthouden aan je gameplan, de bal naar de juiste plekken slaan. Driver pakken is soms verleidelijk, maar korter en voor de bunkers blijven is vaak verstandiger. Op de eerste negen holes van Troon kun je scoren, de tweede negen is heel pittig, dan is het vooral zaak de score bij elkaar te houden. Maar als de wind tijdens het toernooi van een heel andere kant komt dan in de oefendagen, speelt de baan opeens totaal anders. Dan is het zaak niet in de stress te schieten, maar rustig te blijven en je spel aan te passen. Dat is linksgolf, de ene dag sla je met de wind in de rug een rustige ijzer-4 van de tee, de andere dag met volle wind tegen moet je driver slaan.”

Van Dam heeft deze week een caddie aan de tas die weet wat het is om een major te spelen op Royal Troon: Maarten Lafeber, die in 2004 The Open speelde op de baan aan de Schotse westkust. Van Dam: “De ervaring van Maarten op Royal Troon gaat mij zeker helpen deze week, maar ik ben sowieso heel blij dat hij de twee toernooien in Schotland als caddie is meegegaan.”

 

 

Beeld: Tristan Jones (LET)
Beeld: Tristan Jones (LET)

Lafeber perfectionist

Lafeber is een van de coaches van de beste golfster van Nederland, ze werken samen vooral veel aan het korte spel. “Omdat Maarten vanwege corona niet naar de VS kon komen, hebben we de afgelopen maanden niet met elkaar kunnen trainen”, verklaart Van Dam de keuze voor Lafeber als caddie. “De rest van het jaar zal ik voornamelijk weer in Amerika zijn en wordt het ook heel lastig Maarten te zien. Coaches meenemen naar de toernooien mogen we vanwege de coronarestricties niet. Maarten als caddie is dan voor deze twee weken in Schotland een ideale oplossing. Samen bereiden we ons voor op het toernooi en Maarten leert mijn spel in de baan beter kennen.”

Onwijs goed

Vorige week in het Ladies Schots Open eindigde Van Dam op de gedeelde 22ste plaats. Ze was meer dan tevreden over haar debuterende caddie. “Natuurlijk was het even wennen zo’n eerste keer met Maarten aan de tas, maar we hebben het toernooi met een heel goed gevoel afgesloten. Maarten is een perfectionist, als golfer, maar ook als caddie. Hij bereidt zich erg goed voor, loopt de baan eerst een keer in zijn eentje en maakt allerlei notities. We gaan heel goed voorbereid aan het toernooi beginnen.”

Van Dam kan niet wachten om donderdagmiddag om 14.00 Nederlandse tijd af te slaan voor haar eerste ronde in het met 4,5 miljoen dollar gedoteerde AIG Women’s Open. “Ik heb ontzettend veel zin om te spelen. Vanwege corona heb ik een paar maanden geen toernooigolf gehad, ik merk dat ik daardoor nu heel fris ben in mijn hoofd. Vorige week in het Schots Open was mijn spel bij vlagen onwijs goed, maar ik maakte ook te veel fouten om voor de winst mee te kunnen doen. Het moet na die lange periode zonder wedstrijden nog net wat scherper, hopelijk lukt dat deze week.”

 

Starttijden

 

Women's Open live op Ziggo Sport

Het AIG Women’s Open wordt vier dagen live uitgezonden op Ziggo Sport Extra. Do en vr 11:00-19:00, za 15:00-20:00 en zo 14:00-19:00