Jeugd

Peil in kweekvijver jeugd moet omhoog

Als het aantal jeugdgolfers in Nederland stijgt, wordt de kweekvijver voor talent automatisch groter. Het organiseren van meer wedstrijden helpt daarbij ook.

Nederland telt 375.000 geregistreerde golfers, een klein deel ervan is jeugd. In de leeftijd tot achttien jaar zijn er ongeveer achtduizend golfers. Volgens NGF-directeur Jeroen Stevens zijn er meerdere redenen voor dat lage aantal.
“Na de vorige economische crisis hadden veel clubs het financieel zwaar, waren vooral bezig met overleven, jeugdgolf heeft dan geen prioriteit. Omdat er minder aandacht was voor jeugd, werden er ook minder lessen, wedstrijden en leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd en zo zijn we vanaf 2010 in een neerwaartse spiraal gekomen.”

Tweede sport

Het aantal jeugdgolfers is de laatste paar jaar gelukkig wel gestabiliseerd rond de achtduizend, nu is het zaak de weg naar boven weer te vinden. Stevens denkt dat groei zeker mogelijk is. “Als we er met de clubs, de pro’s, en de NGF gezamenlijk de schouders onder zetten, moeten we meer kinderen aan het golfen kunnen krijgen. Prachtig als kinderen vol voor golf gaan, maar als tweede of zelfs derde sport naast hockey of voetbal bijvoorbeeld is ook prima natuurlijk. Om de sport gezond te houden en zeker voor de ontwikkeling van topgolf is het essentieel dat we meer jeugd krijgen. Dat gaat ook lukken, maar het zal wel een zaak van de lange adem zijn.”

Kip en ei

De NGF ondersteunt clubs onder meer met een breed opgezet jeugdbegeleidingsprogramma. Stevens: “Dat programma kan clubs heel erg helpen om het voor jeugd leuker te maken. De clubs die er al gebruik van maken zijn erg enthousiast, ik hoop dat andere clubs snel gaan volgen.”
Volgens de NGF-directeur is een goed jeugdprogramma niet alleen afgestemd op kinderen die vaak willen spelen en trainen. “Kinderen die heel goed en fanatiek zijn vinden hun weg meestal wel, het moet op golfbanen juist ook leuk zijn voor die andere kinderen. Op een hockeyclub is het niet alleen aantrekkelijk voor spelers uit de selectie- elftallen, maar ook leuk en gezellig voor een kind dat in een lager elftal speelt. Met jeugd is het op golfbanen ook een beetje kip en het ei, pas als er veel kinderen zijn op een club wordt het leuk voor kinderen want dan kunnen ze met elkaar optrekken.”

Eigen boezem

Stevens hoopt ook dat er meer wedstrijden komen voor jeugdgolfers. “Ik moet in dit geval ook een beetje de hand in eigen boezem steken, want we hebben onze jeugdtours zelf afgebouwd. Dat kwam vooral omdat vanuit de clubs het verzoek kwam meer eigen toernooien te organiseren, de grote Jeugd Opens. Dat zijn heel goede toernooien, maar je bedient er alleen de top van de piramide, de betere jeugd mee, de rest valt een beetje buiten de boot.”

Stevens is daarom blij met de Dutch Kids Golf Tour, een wedstrijdenreeks van vijf toernooien met daarna een grote finale op The Duke. “Als NGF steunen en promoten we de Dutch Kids Golf Tour van harte. De wedstrijden zijn goed voor de topamateurs, maar ook voor kinderen die nog maar kort golf spelen. De Dutch Kids Golf Tour is een heel goed initiatief van Harald Grünberg, ik zou het mooi vinden als die Tour gaat groeien naar pakweg vijftien wedstrijden in een jaar.”

Dutch Kids Golf Tour

Dat wil Harald Grünberg die de Dutch Kids Golf Tour organiseert samen met zijn vrouw Géraldine ook. “Natuurlijk willen we groeien de komende jaren, maar we zijn nu vooral blij dat we de kinderen dit jaar ondanks corona toch een heel mooie reeks wedstrijden kunnen bieden.”
De eerste wedstrijd vindt plaats op 29 augustus op Golfclub Broekpolder. Daarna gaat de Dutch Kids Golf Tour naar de Amsterdamse, Wouwse Plantage, Hoge Kleij , Stippelberg en tot slot de finale op 7 november op The Duke.
Grünberg: “Het zijn stuk voor stuk mooie en goede banen en fantastisch dat die clubs bereid zijn om ons te ontvangen. De inschrijvingen gaan geweldig, op Broekpolder zitten we al op bijna honderd deelnemers, bij de Amsterdamse op 85 en ook voor de andere wedstrijden is veel belangstelling. Een duidelijk signaal dat er behoefte is aan een Tour als deze.”

Ontwikkeling

NGF-bondscoach Maarten Lafeber juicht de Dutch Kids Golf Tour ook toe. “Voor de ontwikkeling van jeugdgolf is het heel goed dat er in Nederland weer een Tour is voor jonge kinderen om samen wedstrijden te spelen en competitief te zijn. Wij roepen onze selectiespelers ook op om mee te doen aan de Dutch Kids Golf Tour. Hoe meer wedstrijden voor jeugd hoe beter, het is niet alleen leuk om mee te doen, maar je wordt er ook een betere golfer van.”

De Dutch Kids Golf Tour is er voor kinderen van 5 t/m 18 jaar. Er wordt gespeeld in diverse leeftijds- en handicapcategorieën. Alle wedstrijden tellen mee in de NGF Junior Ranking. Grünberg: “Mooi is ook dat onze Tour officieel als kwalificatie geldt voor de Champions of Champions van de Irish Junior Golf Tour, een prestigieus jeugdtoernooi in Ierland. De winnaars van elke Dutch Kids Golf Tour categorie krijgen een invitatie om deel te nemen. Rory McIlroy is heel nauw betrokken bij dat meerdaagse toernooi en ik heb begrepen dat hij als het even kan ook de prijsuitreiking doet.”

Toegankelijker

Tijdens de Dutch Kids Golf Tour staat plezier voor de kinderen voorop, maar organisator Grünberg, zelf opgeleid tot PGA-professional, hoopt ook bij te dragen aan de ontwikkeling van topgolf in Nederland. “De kweekvijver in Nederland moet groter, dat gaat alleen gebeuren als we golf voor kinderen veel toegankelijker maken op de clubs en de banen. Meer wedstrijden organiseren helpt daar ook bij, want ik weet uit ervaring hoe veel plezier kinderen beleven aan het spelen van leuke wedstrijden.”

Voor alle informatie, wedstrijdkalender en inschrijven, ga naar de pagina van Dutch Kids Golf.

Lees meer over
Jeugd