Tips

Hoe vermaak je je kinderen op de golfbaan?

Een dag vrij? Neem de kinderen mee naar de golfbaan en laat ze zien hoe leuk golf kan zijn. Hier vind je tips voor ouders om ze ook lekker bezig te houden.

Hoewel kinderen op elke leeftijd kunnen gaan golfen - hoe jonger je begint, hoe beter - hebben echte kleintjes niet altijd geduld genoeg of de focus om meerdere holes te spelen. Dus wat staat jou als golfliefhebbende ouder te doen als je de kinderen mee wilt nemen? Breng ze gewoon lekker mee, natuurlijk! Hier zijn zes manieren om de kleintjes bezig te houden terwijl jij van een rondje 9 holes geniet.

1. Stap voor stap

Als je kinderen willen meedoen aan de ronde, maar nog te jong zijn om zelf te spelen, probeer hen dan in fases mee te laten doen. Laat hen zonder bal swingen op de tee. Daarna leg je een extra bal op de green om te putten. Als het putten beter gaat, kun je doorgaan met langere putts, chips en picthes, bijvoorbeeld vanaf het punt waar jij je laatste pitch gaat maken. Eventueel kun je ze vanaf de fairway laten spelen en de tweede helft van de hole mee laten doen.

2. Laat de kinderen helpen

Kinderen vinden het leuk om opdrachten en taakjes uit te voeren, dus waarom zou je dat niet gebruiken? Kijk of je kleintje graag je bal poetst, divots op de green teruglegt, de bunker netjes maakt, je bal markeert of de bal uit de hole haalt. Zo leren ze niet alleen de juiste etiquette, maar je hebt ook gelijk een mini-caddie.

3. Speel ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’

Voor jongere kinderen is ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ een geweldige manier om hen betrokken te houden bij hun omgeving - vooral als er zoveel te zien is als op een golfbaan. Probeer op elke hole een nieuwe categorie te verzinnen: zoek vijf vogels, vind drie dingen die beginnen met de letter t of je maakt van tevoren een eenvoudige lijst van dingen waar ze tijdens de ronde naar moeten zoeken, zoals zand, water, bloemen, dieren en bomen. Zorg ervoor dat je hun enthousiasme deelt wanneer ze iets gevonden hebben.

4. Gebruik je scorekaart als rekenopdracht

Je scorekaart is de ideale mogelijkheid om een kind dat net begonnen is met schrijven en rekenen, extra vaardigheden bij te brengen. Benoem je kind tot scoreteller met een belangrijke pet op en heel speciale pen; die maken misschien nog de meeste indruk. Vraag je kind om te helpen met het tellen van de slagen en schrijf na elke hole samen de score op de kaart.

5. Punten bunkeren

Is je kind al wel aan het golfen? Zie de ronde dan als extra les voor golfen vanuit de bunker. Voorbeeld: Je slaat de bal in de bunker. Je krijgt tien bunkerpunten. Je slaat je bal daarna in één keer uit de bunker, dan behoud je de tien bunkerpunten. Iedere volgende poging om uit het zand te komen, kost je twee bunkerpunten. Deze speltip bevordert het spelplezier én de techniek voor het slaan vanuit de bunker. Twee vliegen in één slag. 

6. De golfkidsclub van Nederland: GOLF RAAK!

De Koninklijke Nederlandse Golf Federatie heeft via de ‘community’ Golf RAAK! contact met kinderen die in aanraking zijn gekomen met golf en het GOLF RAAK!-pasje hebben aangevraagd. Op een speelse manier krijgen zijn regelmatig post om hen te stimuleren met golf bezig te zijn. Heeft jouw kind nog geen pasje? Vraag dit dan aan via golfraak.nl.  

 

Beeld: Bert van der Toorn
Golfreizen

Camperplek naast de tee: 'Toeristisch aanbod is geen oplossing wel een goede aanvulling voor een golfbaan'

Ben jij een van de meer dan 130.000 camperaars die Nederland telt? En hou je van golf? Dan ligt het voor de hand om de camper eens pal naast de baan zetten.
Lees meer
Banen & Clubs

Het beste van 2 werelden! Deze bungalowparken liggen naast een golfbaan

Een vakantie zonder golf? Dat kan natuurlijk niet. Gelukkig zijn er in Nederland heel wat bungalowparken mét golfbaan op steenworp afstand, waar ook kinderen prima uit de voeten kunnen.
Lees meer
Lees meer over
Golfregels