Rickie Fowler drop honda classic golf regels

Fowler spot met nieuwe dropregel

1 maart 2019 Redactie GOLF.NL
Rickie Fowler heeft in de eerste ronde van de Honda Classic de spot gedreven met de nieuwe regel voor het droppen van een bal.

Rickie Fowler maakte vorige week in het WGC-Mexico Championship een regelfout. Hij dropte een bal vanaf schouderhoogte (oude regels) en niet vanaf kniehoogte (nieuwe regels). De Amerikaan had zijn bal out-of-bounds geshankt en was zo gefrustreerd dat hij vergat om op de juiste manier te droppen. Zijn caddie was niet in de buurt om de fout te voorkomen.

Als je op de verkeerde manier dropt en de fout ontdekt voordat je de bal slaat, dan is er niks aan de hand. Maar als je de bal speelt nadat je op een verkeerde manier hebt gedropt, krijg je een strafslag (lees hier meer). Fowler kreeg een strafslag. 'Het was mijn fout maar ik vind het een vreselijke regelaanpassing', zet de Amerikaan over zijn fout.

Op donderdag, in de eerste ronde van de Honda Classic, liet Rickie zien wat hij van de nieuwe regel vindt. Bij een drop spotte hij met de nieuwe regel door te veinzen alsof hij de bal als een keutel zou laten vallen. Bekijk hier wat Rickie deed:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Na de eerste ronde grapte Fowler over zijn actie: 'Er is nog niemand die een manier heeft gevonden waardoor het droppen vanaf kniehoogte er cool, atletisch of goed uitziet.' 

De 30-jarige Fowler is heel populair bij jong publiek dus vaders en moeders moeten niet gek opkijken als hun kinderen de komende tijd op Rickies manier droppen. 

GOLF.NL voorzag dat spelers op deze manier zouden gaan droppen en maakte eind vorig jaar al een video van een 'keuteldrop', met daarbij de vraag: is deze manier van droppen in 2019 toegestaan?

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


Het antwoord: ja, je mag op deze manier droppen, zolang je maar van kniehoogte dropt. 

Bredere weerstand

Fowler is niet de enige speler die geen fan is van 'het nieuwe droppen', ook Jordan Spieth, Bryson DeChambeau en Rory McIlroy hebben recent kritiek geuit op de regel. Ze vinden het raar dat je vanaf kniehoogte moet droppen en dat je niet van iets hoger mag droppen. DeChambeau wil dat een regel waarbij je mag droppen tussen knie- en schouderhoogte. Het bezwaar van sommige spelers lijkt vooral gericht tegen de houding die je moet aannemen om vanaf kniehoogte te droppen. Zoals Fowler aangeeft: sommige spelers vinden die houding niet cool of atletisch.

De regel is aangepast om het spel te versnellen: als de bal vanaf kniehoogte wordt gedropt, is er minder kans dat de bal weg stuitert of rolt. De baas van de regelinstantie R&A, Martin Slumbers, gaf deze week toe dat de nieuwe regels al enkele keren tot ongelukkige situaties hebben geleid. Maar hij vindt dat Fowler zelf verantwoordelijk was voor zijn strafslag in het Mexico Championship: 'Als professionals moeten we de regels kennen en dat geldt niet alleen voor golf. Het was een ongelukkige situatie, net als een paar andere gevallen, maar de regels zijn een belangrijk onderdeel van ons spel.'

Fowler is na de eerste ronde van de Honda Classic gedeeld zesde. Klik hier voor het leaderboard.

Heb je je nog niet verdiept in de nieuwe golfregels? De 25 belangrijkste nieuwe regels vind je hier golf.nl/regels2019.

}