Nieuwe regels: schade op de green herstellen

Nieuwe regels in 2019 #12

5 december 2018 Redactie GOLF.NL
Per 1 januari 2019 gaan we spelen volgens nieuwe golfregels. In de aanloop naar het nieuwe jaar nemen we de belangrijkste nieuwe regels onder de loep.

Ditmaal aandacht voor wat de nieuwe regels zeggen over het herstellen van schade op de green voordat je gaat putten. Volgens de regels van 2019 mag je bijna alle schade aan een green herstellen voordat je een putt gaat maken. Naast pitchmarks en oude hole-pluggen (de plek waar de hole een andere keer gestoken is) mag je de volgende zaken repareren:

  • spikemarks en andere schade veroorzaakt door schoenen
  • schade veroorzaakt door dieren
  • schade veroorzaakt door een club of een vlag of door onderhoudswerkzaamheden

Spikemarks zijn schadeplekken veroorzaakt door de stalen of kunststof spikes onder golfschoenen.

Het repareren van de green moet direct worden gedaan. Je mag ook schade op je speellijn repareren voordat je gaat putten, maar je mag niet de speellijn verbeteren. Denk bij 'verbeteren' aan 'natuurlijke oneffenheden van het oppervlak', daar mag je niet aan zitten.

Gaten in de green als gevolg van het prikken en beluchten door greenkeepers worden niet gezien als schade die je mag repareren. De club kan hier echter wel een plaatselijke regel voor instellen.

De regels tot 31 december 2018

Je mag (moet) op de green een pitchmark van je eigen bal of andermans bal repareren voordat je gaat putten. Je mag ook oude hole-pluggen herstellen. Maar het is tot eind 2018 nog verboden om de schade van een spikemark te repareren voordat je een putt gaat maken. (Nadat jouw flight geputt heeft, mag je wel een spikemark repareren.)

Schade veroorzaakt door vogels (kraaien die een gat hebben gepikt) mag tot eind 2018 niet hersteld worden, maar wel ontweken worden (op basis van de regel Abnormale terreinomstandigheden). Je mag tot eind van dit jaar ook geen schadeplekken van een vlag herstellen voordat je gaat putten. Dit mag je wel doen nadat iedereen in je flight heeft geputt. (Om schade te voorkomen: laat een vlag nooit vallen op de green, leg de vlaggenstok zachtjes neer.)

Waarom deze regelaanpassing?

Op greens rolt de bal over de grond en daarom gelden op greens andere regels dan op andere plaatsen in de baan. De speler mag zijn bal op de green markeren, oppakken en schoonmaken. Ook mag hij op de green zand en losse aarde verwijderen en pitchmarks en oude hole-pluggen repareren. In het licht van deze filosofie - dat spelers recht hebben op een gladde oppervlakte waarover de bal rolt - is er geen reden om het repareren van andere schade (gemaakt door spelers, dieren of de onderhoudsploeg) te verbieden.

Reacties

Wat vind je van deze en andere nieuwe regels? Laat het weten: redactie@golf.nl, Twitter, Facebook.

Boekje, app, quiz

  • De nieuwe regels zijn al in het Engelstalig te raadplegen op de website van de R&A: randa.org
  • Een Nederlandse vertaling van het nieuwe regelboekje (de 'Spelerseditie' met de nieuwe golfregels per 2019) is begin 2019 verkrijgbaar op Nederlandse golfbanen en bij golfboeken.nl. Deze editie voor golfers is een uitgebreide samenvatting, in goed leesbare taal en met veel plaatjes, van het volledige regelboekje.
  • Er is ook een app ontwikkeld waarop de nieuwe golfregels per 1 januari 2019 te vinden zijn. De app Rules 2019 heeft vooralsnog een Engelstalige en Spaanstalige versie en kan hier gedownload worden. In een latere fase komt er een Nederlandstalige versie van de app.
  • Er is ook een Engelstalige quizpagina waar je je kennis van de nieuwe regels kunt toetsen: klik hier.

Lees ook: 
Nieuwe regels in 2019 #1: het identificeren van je golfbal
Nieuwe regels in 2019 #2: losse natuurlijke voorwerpen in een bunker.
Nieuwe regels in 2019 #3: droppen vanaf kniehoogte.
Nieuwe regels in 2019 #4: hindernissen.
Nieuwe regels in 2019 #5: losse natuurlijke voorwerpen in hindernissen.
Nieuwe regels in 2019 #6: de vlaggenstok in de hole.
Nieuwe regels in 2019 #7: de oorzaak bepalen van een bewogen bal.
Nieuwe regels in 2019 #8: bewogen bal op de green.
Nieuwe regels in 2019 #9: bewogen bal bij het zoeken.
Nieuwe regels in 2019 #10: onspeelbare bal in de bunker.
Nieuwe regels in 2019 #11: een double hit.

Volgende week aandacht voor een andere nieuwe regel. Kijk ook op GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regels2019.

golf regels double hit
11 Double hit

Lees meer over

Golfregels