Een andere manier van meten

23 september 2017
Op GOLF.NL en in GOLF.NL Weekly belichten we dit seizoen de regels en veranderingen die de regelautoriteiten na 2018 willen doorvoeren. In deze editie: het meten van afstanden als je mag of moet droppen.

Illustratie: Joep Bertrams

Nu

Nu is het zo dat je een stok uit je tas pakt om te meten waar je mag droppen (bijvoorbeeld als je bal in het water is geëindigd of als je de bal onspeelbaar verklaart). Als je ervoor kiest te droppen, dan moet dat soms gebeuren binnen één stoklengte van een bepaald punt (bijvoorbeeld bij een vast obstakel) en soms binnen twee stoklengten (bijvoorbeeld bij een onspeelbare bal of bij een laterale waterhindernis).

2019 en daarna

De regelinstanties stellen voor dat we na 2018 gaan meten met vaste eenheden: 20 inches (50,8 centimeters) voor wat één clublengte was en 80 inches (2,03 meter) voor twee clublengtes. Je kunt hiervoor een sticker op een van je clubs plakken die precies aangeeft wat 50,8 cm is en wat 2,03 meter is. Rolt de bal buiten de meeteenheid van 50 centimeter of 2 meter, dan moet je opnieuw droppen. Maar dat zal niet vaak meer het geval zijn omdat je in de toekomst van vlak boven de grond mag droppen (zie GOLF.NL/droppen2019 of GOLF.NL Weekly 2).

Waarom deze verandering? De R&A en USGA gebruiken onder meer de volgende argumenten. 

1. Het leidt ertoe dat je dichter bij de originele plek van de bal moet droppen. Dus als je bal in de rough tegen een vast obstakel ligt, dan is de kans groot dat je ook in de rough moet droppen. In de huidige situatie, waarbij je met stoklengtes meet, is het soms mogelijk om na een drop een veel betere ligging te krijgen, bijvoorbeeld op een fairway.

2. Met het droppen op vaste afstanden komt een einde aan een aantal problemen:

- De ene speler heeft langere stokken dan de andere en sommige golfers hebben een verlengde putter; dat is oneerlijk.

- Bij het bepalen van het dichtstbijzijnde punt onder belemmering is er altijd veel verwarring welke stok je mag gebruiken om het punt te bepalen en welke stok je mag gebruiken voor het meten van een clublengte.

Bekijk hier een video over het voorstel om de regel te wijzigen.

De R&A en USGA willen in 2019 moderne en vereenvoudigde regels invoeren. De aanpassingen die de instanties voor ogen hebben, zijn te vinden op GOLF.NL/regelrevisie. Iedere golfer kon tot en met augustus reageren via randa.org en usga.org/rules en op social media met de hashtag #GolfRules2019. 

Wat vind jij?

Wat vind je van de voorstellen? Laat het ons weten via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook. Hieronder volgen enkele recente reacties.

Hendrik per mail:
“De manier van droppen die de R&A en USGA willen invoeren, zo vlak bij de grond vind ik maar niets. Je kunt dan beter kiezen voor plaatsen.”

Ronald mailde onder meer:
“Ik vind het bijzonder jammer dat sommige hoofdregels gaan veranderen om wille van spelversnelling. Het zijn dus min of meer de trage spelers onder ons die hier de oorzaak van zijn. Gaan deze veranderingen het spel ook werkelijk versnellen? Ik denk het niet. Als het spel correct gespeeld wordt zijn die veranderingen helemaal niet nodig.”

Theo Breed per mail:
“Regels vereenvoudigen is een goed doel op zich. Maar nog sneller spelen? Als je geen tijd hebt om te golfen, blijf dan weg. Geen tijd? Niet komen zodat je een ander z’n golfplezier niet bederft.”

Lees hier alle nieuwsartikelen over de regels.

Win prijzen met de regelvraag

Op Facebook test Miss Saxton tweewekelijks je regelkennis met een meerkeuzevraag. Elke keer maak je kans op leuke prijzen. Kijk op facebook.com/golfnl en doe mee!

Lees meer over

Golfregels