Golf en geld: Topgolf naar Mexico, wanneer Europa?

3 mei 2017 Redactie GOLF.NL
In de rubriek Golf en geld aandacht voor het zakelijke succes van Topgolf: drivingranges met muziek en entertainment. Topgolf breidt zich steeds verder uit en gaat nu ook vestigingen openen in Mexico.

Topgolf is een populair concept. Je kunt het heel simpel samenvatten als 'een avondje bowling maar dan golf'. (Een van de Topgolf-bazen noemde het ooit 'bowling for cool people'.)  Ballen slaan gecombineerd met eten, drinken (ook alcohol), muziek (soms live), andere spelletjes (poolbiljart, video games). Overal hangen televisies, Vaak zijn de afslagplaatsen verwarmd en ballen slaan is dankzij technologische snufjes een 'game' geworden. In de ballen zitten microchips die je vertellen hoe ver je van je doel slaat. Met behulp van de microchiptechnologie kunnen groepen verschillende wedstrijden spelen.  

Voortdurende uitbreiding

Terwijl de groei van tradioneel golf stabiliseert groeit Topgolf. De eerste locatie werd geopend in Engeland en in Groot-Brittannië zijn er nu drie (alle drie rondom Londen). In 2005 werden voor het eerst centra geopend in de VS, in Virginia en Chicago. In 2006 zag Callaway Golf het idee zitten en werd de equipmentmaker investeerder. In Amerika zijn nu al 28 Topgolf-locaties. 

Het zijn grote centra met twee of meer verdiepingen. Op elke vestiging zijn zo'n 500 mensen werkzaam, full- en part-time. In 2015 kwamen de inkomsten van zo'n 8 miljoen gasten uit op ongeveer $300.000.000. De helft wordt verdiend aan eten en drinken.

In 2016 al werd bekendgemaakt dat er ook Topgolf-locaties komen in Australië en het bedrijf heeft eind april laten weten dat ze in Mexico gaan samenwerken met Ventura Entertainment. Dat bedrijf gaat in 2018 Topgolf-centra openen in Mexico City en Cancun. De twee partijen onderzoeken nog andere locaties, bijvoorbeeld in een ander deel van de hoofdstad, in Monterrey en Guadalajara. 

'Deze uitbreiding naar het zuiden voelt als een natuurlijke stap voor TopGolf', zei CEO Erik Anderson van de Topgolf Entertainment Group tegen het tijdschrift Forbes. 'We kunnen niet wachten om onze fun social experience te delen met bewoners en toeristen in Mexico.' Ventura Entertainment exploiteert ruim tien amusementparken in Mexico maar deed nog niks in golf.

Op het vasteland van Europa zijn nog geen Topgolf-centra maar dat moet een kwestie van tijd zijn want het bedrijf heeft het voornemen om elk jaar zo'n tien nieuwe vestigingen te openen.

Leuk voor golfers en niet-golfers

Topgolf slaat zo aan dat andere bedrijven nadenken over soortgelijke concepten. Een voorbeeld is Driveshack, een bedrijf dat gesteund wordt door equipmentmerk TaylorMade. 

Het concept slaat vooral aan omdat een bezoek aan Topgolf niet alleen een leuk uitje is voor golfers maar zeker ook voor niet-golfers. Topgolf is vooral populair bij 'millennials' (jongeren geboren tussen 1980 en 2000, die met grote technologische vernieuwingen zijn opgegroeid, die vaak al wel werken en geld te besteden hebben maar zich niet binden aan traditionele lidmaatschappen van clubs of verenigingen). Het concept slaat mede aan omdat een bezoek aan Topgolf niet zo veel uur duurt als een 18-holes ronde, hoewel je je wel urenlang kunt vermaken als je de tijd hebt. Bedrijfsuitjes brengen ook veel geld in het laatje van Topgolf, soms een kwart van de inkomsten.

Het is veelzeggend dat Topgolf in 2015 World Golf Tour (WGT) overnam, een bedrijf dat golf games ontwikkelt voor internet en mobiele telefoons die wereldwijd door 14 miljoen mensen gespeeld worden. Het doel van de overname was om de 'offline en online ervaring' van Topgolf nog groter te maken. 

Topgolf is misschien meer entertainment dan golf, maar het is goed voor de sport. Veel mensen maken op een Topgolf-locatie kennis met golf en gaan een kijkje nemen op een golfbaan. 

Lees hier een reisverslag van GOLF.NL: Golf over the top in Vegas, een bezoek aan Topgolf in Las Vegas.

Website: topgolf.com. Bekijk de video hieronder om een indruk te krijgen van het TopGolf-concept:Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden