Beeld: Edwin Vermaas / Approachthegreen
De organisatie van het Dutch Ladies Open zet een nieuwe standaard voor hoe evenementen kunnen - en zouden moeten - opereren in een wereld die schreeuwt om verandering. Deze ISO 20121-certificering is een erkenning van het duurzaamheidsbeleid van de Nederlandse Golf Federatie (NGF) en is gebaseerd op de bevindingen van het Nederlandse bedrijf Kiwa, dat de audits heeft uitgevoerd.
De NGF selecteert uitsluitend GEO-gecertificeerde banen voor haar toernooien, en daarom nam Goyer Golf & Country Club tal van duurzaamheidsmaatregelen vóór en tijdens het toernooi, waaronder het gebruik van 100% wind- en zonne-energie ter ondersteuning van de evenementenorganisatie. De organisatie van het Dutch Ladies Open werd al eerder erkend voor zijn uitstekende inspanningen op het gebied van duurzaamheid en ontving begin dit jaar de Sustainability Initiative Award van de Ladies European Tour (LET) voor de editie van 2024 op de Hilversumsche Golf Club.
Ik denk dat de officiële certificering van het toernooi een grote stap voorwaarts is
Sára Kousková, LET-speler en kampioen duurzaam golfen, speelde zelf mee en becomplimenteert de organisatie: "Ik denk dat de officiële certificering van het toernooi een grote stap voorwaarts is - het formaliseert de aanpak en toont de toewijding aan duurzaamheid. Het informeert de spelers, de toeschouwers en iedereen in de buurt ook om echt te zien welke specifieke acties er plaatsvinden. Het is belangrijk dat we bewustzijn creëren en ik denk dat het een geweldig voorbeeld is voor andere toernooien en de Ladies European Tour." In de video's hieronder zie je ondermeer hoe diverse items zijn gemaakt van hergebruikt materiaal van de vorige edities van het Dutch Ladies Open.
"Wie goed heeft opgelet bij de prijsuitreiking zag dat winnares Mimi Rhodes, naast de officiële trofee, nog een aantal prijzen overhandigd kreeg", vertelt Christine Saxton van de NGF, die nauw betrokken is bij de duurzaamheidsaanpak van NGF-evenementen. "Zo ontving Rhodes een roze sporttas uit hergebruikte toernooi-aankleding en een trofee van hout wat anders zou worden weggegooid. Veel materiaal dat nodig is bij het organiseren en ‘aankleden’ van het toernooi wordt hergebruikt of gerecycled tot andere producten. Ook de presentjes voor de vrijwilligers en speelsters zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal."
Partner in deze circulaire keuze is het bedrijf CIRCULR. Het bedrijf was aanwezig met een stand waar ook sokken met en zonder het toernooilogo werden verkocht, maar ook dezelfde soort bidons als die de speelsters kregen zijn gemaakt van bio-based kunststof. "We zijn blij dat we deze mooie producten hebben kunnen produceren van een aantal restproducten van de vorige edities", aldus de initiatiefnemers Floris Verheij en oud-hockeyinternational Kim Lammers (foto onder). "Een volgende stap is dat ook golfbanen een inzamelpunt worden voor kapotte kleding, pionnen en andere materialen, zodat we deze als grondstoffen kunnen hergebruiken."
Meer informatie over CIRCULR. en het inzamelinitiatief ClubHub lees je hier.