Top 3 equipmentnieuws van 2017

21 december 2017 Sietse Herrema, redactie GOLF.NL
December is de maand van jaaroverzichten. Wat was het meest opvallende nieuws van 2017 als het gaat om equipment? De equipmentredacteur van GOLF.NL heeft een persoonlijke top 3 samengesteld.

1 Kirkland Signature schudt golfballenmarkt op

Hét equipmentnieuws van het jaar (en volgens sommige van de afgelopen jaren) kwam al vroeg in 2017. De Kirkland Signature golfbal, die eind 2016 voor het eerst in de schappen lag van de grote supermarktketen Costco, versloeg in een door MyGolfSpy zorgvuldig uitgevoerde test de nummer-1 bal in golf: de Titleist Pro V1. De bal vloog verder, genereerde minder spin met de driver en meer spin met een wedge. En als je dat doet voor bijna een kwart van de prijs (in Amerika 15 dollar versus 48 dollar per dozijn) dan zorgt dat voor flink wat ophef.

De positieve test zorgde voor een ware run op de 4-piece bal. De dozijnen vlogen over de toonbank, de webshop van Costco lag plat en op eBay werden ze zelfs doorverkocht. Razendsnel was de bal dan ook uitverkocht. 

Hoe kan een supermarktbal, die uit het niets komt, zo goed zijn? Verkoper Costco had een flinke restpartij golfballen op de kop weten te tikken van Nassau Golf, de producent van de Nassau Quattro, een bal die nagenoeg hetzelfde is als de Kirkland Signature van Costco. Het bleek een eenmalige actie, want de originele Kirkland Signature is niet meer te koop.  

Het goede nieuws voor de K-Sig fans? Er is een nieuwe bal. Het slechte nieuws is dat deze bal wat betreft prestaties niet in de buurt komt van de Kirkland Signature. Uit de R&A conforming list blijkt dat het gaat om een 3-piece bal en deze spint veel minder. En die spin is belangrijk, want zoals je hier kunt lezen is de spin de grote onderscheidende factor als het gaat om golfballen. Kortom: de nieuwe Kirkland Signature biedt geen premium kwaliteit voor een zachte prijs.

Ondanks het feit dat de Kirkland Signature slechts twee keer een korte periode (eind 2016 en begin 2017) in de schappen heeft gelegen, en niet een vaste speler op de golfballenmarkt is geworden, stapte Titleist, nog steeds de nummer 1 bal in golf, naar de rechter. Volgens het merk is er sprake van 10 schendingen op patenten van Acushnet, het moederbedrijf van Titleist. Het laatste nieuws is dat de zaak in februari of maart 2019 dient. Nog even geduld dus.

2 Callaway Great Big Bertha Epic 

Zelden was er zoveel 'hype' rond een club als bij de Big Bertha 'Epic', de driver van Callaway die begin 2017 werd gelanceerd. Geniale marketing, gecombineerd met technologie die werkt, zorgde ervoor dat Callaway de eerste vier maanden van 2017 met Epic de bestverkochte driver in Amerika in huis had. En ook in het restant van het jaar domineerde Epic de drivermarkt.

Dankzij de zogenaamde 'Jailbreak technology' (zie video onder voor uitleg) komen goed en minder goed geraakte ballen met een hogere snelheid van het clubblad. En deze nieuwe technologie sloeg niet alleen aan bij de consument, want ook de meeste tourpro's van Callaway stapte direct over op de Epic (549 euro)

Halverwege het jaar werd de Epic lijn uitgebreid met de fors geprijsde ijzers Epic & Epic Pro (prijskaartje: 2199 euro voor 7 ijzers). Het zal een flinke klus worden voor Callaway om het succes van de Epic te evenaren. Er zijn al afbeeldingen opgedoken van 'Rogue', de eventuele opvolger van de Epic.


3 Tiger en Rory tekenen bij TaylorMade

Terwijl Callaway met de Epic een grote slag sloeg, maakte concurrent TaylorMade een klapper op de spelersmarkt, want zowel Tiger Woods (januari) als Rory McIlroy (mei) tekende in 2017 een contract bij het merk. Het kost wat, maar dan heb je ook wat, bijvoorbeeld 18 majors en misschien wel de twee meest populaire namen in golf.

Prijskaartje? Naar verluidt ontvangt McIlroy 100 miljoen dollar (klik hier voor het nieuwsartikel). Welk astronomisch bedrag er in het contract van Woods staat is onduidelijk (klik hier voor het nieuwsartikel), maar dat zal niet gering zijn nu Tiger weer van zich laat spreken.

2017 was in meerdere opzichten een roerig jaar voor TaylorMade. Op de dag dat McIlroy zijn contract tekende werd ook bekend dat moederbedrijf Adidas TaylorMade had verkocht (voor 425 miljoen dollar) aan durfkapitalist KPS Capital Partner. Het bedrijf mag gelijk aan de slag, want PXG - het exclusieve nieuwe golfmerk van miljardair Bob Parson - klaagde in september TaylorMade aan wegens een inbreuk op een aantal patenten.

Recenter werd ook bekend dat Masterskampioen Sergio Garcia niet langer aan TaylorMade verbonden is. Een logisch gevolg gezien de exorbitante bedragen die er gemoeid waren bij het tekenen van Woods en McIlroy. Er blijft genoeg starpower over, want ook spelers als Jason Day, Dustin Johnson en Jon Rahm staan nog onder contract bij TaylorMade. 

Lees meer over

Equipment