Naar verluidt ontvangt McIlroy de komende jaren 100 miljoen dollar van TaylorMade.
Beeld: TaylorMade

McIlroy naar TaylorMade: 5 dingen die je moet weten

8 juni 2017 Redactie GOLF.NL
Begin mei tekende Rory McIlroy een zeer lucratieve equipmentdeal met TaylorMade. Vijf dingen die je moet weten over de overstap van misschien wel het grootste talent in golf.

1. 100 miljoen dollar 

Naar verluidt ontvangt McIlroy de komende jaren 100 miljoen dollar van TaylorMade. Samen met het contract van Nike (200 miljoen dollar voor tien jaar), dat de 28-jarige golfer onlangs verlengde, gaat hij de komende tien jaar 300 miljoen dollar verdienen. “Het gebeurt niet vaak dat je echt enthousiast wordt over je materiaal, maar dat ben ik nu wel. Het voelt als een nieuw hoofdstuk in mijn leven waarin veel gaat gebeuren. Ik hoop dat ik hiermee een nieuwe grote stap kan maken”, aldus McIlroy. 

2. 14 clubs en een…

Er zijn weinig merken die McIlroy geen setje stuurde toen duidelijk werd dat Nike ging stoppen met het maken van clubs. De deal die de viervoudig majorwinnaar sloot met TaylorMade is een meerjarige overeenkomst voor 14 clubs en een golfbal (zie onder). Geen ander merk dan TaylorMade in de tas dus. Het merk werkt nog aan een putter voor McIlroy. Met zijn komst heeft TaylorMade nu de drie beste spelers ter wereld in haar stal (Dustin Johnson, Rory McIlroy, Jason Day), een gouden medaille winnaar (Justin Rose), de Masterskampioen (Sergio Garcia), de grootste naam in golf (Tiger Woods) en een van de grootste talenten op de PGA Tour (Jon Rahm). 

3. ...golfbal: TP5x 

De golfbal is een van de belangrijkste materialen in je tas. “De golfbal was prioriteit nummer 1”, zei TaylorMade over het belang van de bal. Rory McIlroy zelf had er ook nog iets opvallends over te zeggen: “Ik maakte dezelfde fout die iedereen maakt. Ik ging blind voor Titleist, in de veronderstelling dat het de beste bal is – maar dat is simpelweg niet waar”, zei hij over de bal waar hij zeer lange tijd – en het afgelopen jaar – mee speelde. “We wisten dat hij niet blij was met de Titleist ProV1x”, zegt een van de fitters van TaylorMade die nauw betrokken was bij het bouwen van McIlroy’s set. “Zijn feedback was dat de Nike-bal waarmee hij speelde, goed presteerde in de wind, maar tekortschoot in controle rond de greens. De ProV1x was beter rond de greens maar spinde te veel in de wind.” Volgens TaylorMade moet elke speler een keuze maken tussen betere prestaties met de ijzers óf spin rond de green. De TP5x doet beide (voor 62 euro per dozijn); McIlroy was geschokt over hoe goed de bal presteerde in de wind. 

4. TaylorMade niet meer van Adidas 

Een dag na de deal met McIlroy kwam naar buiten dat TaylorMade niet meer van Adidas is. Voor 425 miljoen dollar is het golfmerk nu in handen van KPS Capital Partners, een private equity firma. Wat het bedrijf precies met TaylorMade gaat doen is onduidelijk, maar het zal waarschijnlijk flink gaan snijden in de kosten om het rendement te verhogen en tegelijkertijd de daling van de omzet (2012: 1340 miljoen euro, 2016: 892 miljoen euro) te stoppen. Of er ook gesneden gaat worden in megacontracten zoals die met McIlroy, is onduidelijk. 

5. Wat zit er nu in de tas van McIlroy? 

Driver: 2017 M2 / 9.5° / MCG Kuro Kage Silver 70 XTS 

Houten 3: 2017 M2 Tour Fairway / 13.5° / MCG Tensei CK Blue 90TX 

Houten 5: 2017 M2 Tour Fairway / 19° / Fujikura Composites Pro P95X 

IJzers 3-4: P750 Tour Proto Irons / 3-4 / True Temper Project X 7.0 

IJzers 5-9: Rors Proto Irons / 5-9 / True Temper Project X 7.0 

Wedges: Milled Grind Wedges / 48°, 54° & 60°/ True Temper Project X 6.5 

Bal: TP5x Golf Ball / #22 

Putter: onbekend

Op tijd fit voor US Open op Erin Hills 

McIlroy wordt al een tijdje geplaagd door een vervelende ribblessure. Tegenover The Guardian zei hij dat hij klaar is voor het tweede major van het jaar, het US Open op Erin Hills van volgende week:

“I am ready for Erin Hills and looking forward to playing there for the first time. The last few weeks have obviously been frustrating – I never like to miss events either on the PGA Tour or European Tour – but it was important I got back to a level of fitness where I felt like I could give myself the best possible chance at the US Open."

Lees meer over

Equipment